Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Kontakt

Patric Bettembourg, huvudansvarig tränare
Erica Wikström, assisterande tränare

Unga lyftare

Unga tjejer var det av våra elitprojekt som vi startade först. Här berättar vi om bakgrunden, nuläge och framtiden för satsningen.

Bakgrund


Bakgrunden är att Svenska Tyngdlyftningsförbundet såg att i princip ingen lyftare i seniorlandslagen hade sin bas i ungdoms- eller juniorlandslaget. Därför genomförde förbundet under perioden december 2018 till våren 2019 ett pilotprojekt med idén att försöka förstå varför lyftarna har så svårt att ta steget från ungdomslandslaget till juniorlandslag och slutligen till seniorlandslaget. Efter ett lyckat pilotprojekt har förbundet fått medel från RF-Elit för att fortsätta att utveckla våra ungdomar och deras träning.

Nytt för 2024/ 2025 är att vi slår ihop killar och tjejer. Unga Killar och Unga Tjejer försvinner som projekt och ersätts av en gemensam grupp under ledning av Patric Bettembourg

- Tidigare har vi haft separata läger för killar och tjejer men nu upplever vi att det är dags att köra dessa läger tillsammans. Det nya namnet för gruppen blir Unga Lyftare, säger förbundets sportchef Mats Lindqvist som är övergripande ansvarig för projektet.

Genomförande


Projektet innebär ett antal träningsläger oftast fre-sön men även längre läger under loven ska genomföras. Fokus för träningen är att utveckla styrkan, höja tåligheten och förbättra återhämtningen. Tät kontakt mellan lägerna är en viktig ingrediens och denna kontakt sker med såväl lyftare som deras hemmatränare och vårdnadshavare.

Mål


De idrottsliga målen är att fortsatt kvalificera duktiga lyftare till ungdoms-EM och lära oss mer om ungdomarnas träning. Vi har sedan 2018 tagit medaljer på alla ungdoms-VM vilket vi är enormt glada och stolta över och vi visar att vi kan. Projektet är en aktivitet som drivs i landslagsform men inte desto mindre är det ett elitprojekt.

Publicerad: 2022-12-20

Senast uppdaterad: 2023-12-12

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken