Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Kontakt


Elias Hejdenberg, utbildningsansvarig
076-904 94 74, elias.hejdenberg@tyngdlyftning.org

Tränare

Inom ramen för Svenska Tyngdlyftningsförbundets utbildningssatsning så görs tränarutbildningarna om. De nya utbildningarna lanseras löpande från och med april 2023.

Våra tränarutbildningar ska generera tränare med god kunskap om tyngdlyftning som idrott och träningsform, samtidigt som de är goda ledare för såväl individer som samhället i stort. Alla tyngdlyftningstränare ska vara goda representanter för svensk tyngdlyftning och därmed spegla de värderingar som idrotten står för.

Samtidigt som de kan utveckla våra lyftare både tekniskt, fysiskt och mentalt. Utbildningarna har som syfte att ge tränaren de verktyg som hen behöver för att lära, planera, leda och utveckla tyngdlyftning på egen hand och tillsammans med resten av lyftarsverige.

Utbildningsgrenar

Våra utbildningar är indelade i två huvudgrenar, som båda syftar till att utveckla våra tränare. "Stammen" utgörs av våra nivå-utbildningar som är under uppbyggnad, och kommer att resultera i fyra nivåer. Dessa utbildningar är de som lägger grunden för våra tränare och de kommer alla att täcka våra grundämnen Lyften, Träningen, Coachen och Tävlingen.

Den andra grenen har vi valt att kalla för fördjupningsutbildnignar. Dessa utbildnigar varierar i längd, nivå och ämne. Dessa är öppna för alla tränare med en aktiv tränarlicens och ger fördjupningspoäng, något som behövs för tränare som vill ta licenserna B eller A.

Utöver våra egna utbildnignar uppmuntrar vi alla tränare att utbilda sig via externa aktörer som komplement. I vissa fall ställer vi även krav på att träanre genomfört externa utbildnigar för att tilldelas licens eller uppdrag.

Utbildningsgrenar

För dig med tidigare tränarutbildning inom STF

Du som tidigare gått en utbildning som motsvarar Steg 2 eller högre inom STF kommer få möjlighet att vidareutbilda dig inom det nya utbildningssystemet till en nivå motsvarande nivå 2. Efter genomförd IUT via SISU, Ren vinnare via Antidoping, och uppvisat registerutdrag kan du ansöka om, och tilldelas en C-licens. Du kommer sedan kunna genomföra nivå 3 utan den tidsbegränsning på 12 måndaders licensinnehav som annars tillämpas. Detta finns som en möjlighet under den 5 år långa övergrångsperiod som startade 1e januari 2023 (övergångsperioden slutar 31e december 2028). Efter detta behöver varje tränare genomgå tränarstegen i sin helhet.

Denna vidareutbildning kommer att lanseras när den nya nivå 2 utbildningen är färdigställd och pilottestad. Detta beräknas ske under hösten 2024.

Vår ambition är att på detta sätt tillgodose den erfarenhet och kunskap som du har sedan tidgare, samtidigt som du får en uppdatering av det som är nytt och förtydligat i de nya utbildnignarna.

Läs mer om våra tränarutbildningarÖppnas i nytt fönster.

Tränarlicenser

Licenssystemet för tränare är indelat i fyra nivåer A-, B- C- och D-licens, där A är högst och D är lägst. Licenserna kräver en viss utbildningsnivå, praktisk erfarenhet och aktivitet inom idrotten och aktiv fortbildning. Förbundet har valt en övergångsperiod på fem år för att implementera detta system som i slutändan kommer att resultera i att alla tränare som har uppdrag av Svenska Tyngdlyftningsförbundet behöver inneha en licens av något slag. Licenskravet från förbundet gäller inte på föreningsnivå.

Som licensierad tränare har du tillgång till alla våra födjupningsutbildningar och ett digitalt bibliotek som är under uppbyggnad. Att ha en licens kommer även att vara ett krav för att bli uttgaen som landslagstränare för STF.

Utbildningsgrenar
Läs mer om våra licenser och ansök om tränarlicens

Publicerad: 2022-12-20

Senast uppdaterad: 2024-04-22

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken