Tränare
Våra tränarutbildningar ska generera tränare med god kunskap om tyngdlyftning som idrott och träningsform, samtidigt som de är goda ledare för såväl individer som samhället i stort. Alla tyngdlyftningstränare ska vara goda representanter för svensk tyngdlyftning och därmed spegla de värderingar som idrotten står för.
Tränarutbildningar
Våra tränarutbildningar är indelade i olika grenar, det ena är våra nivå utbildnignar som sträcker sig från nivå 1 till nivå 4, dessa måste göras i ordning och är krav för att klättra i licensstegen. Den andra grenen är våra kompletterande utbildningar, som inte är obligatoriska eller behöver göras i en specifik ordning. De kräver dock att du innehar en tränarlicens. Utöver våra interna utbildningar så nyttjar vi även externa utbildnignar och föreläsnignar för att bredda utbudet och uppmuntra till ökade kunskaper inom ämnen våra tränare kan ha nytta av.
För dig med tidigare tränarutbildning inom STF
Du som tidigare gått en utbildning som motsvarar Steg 2 eller högre inom STF kommer få möjlighet att vidareutbilda dig inom det nya utbildningssystemet till en nivå motsvarande nivå 2. Efter genomförd IUT via SISU, Ren vinnare via Antidoping, och uppvisat registerutdrag kan du ansöka om, och tilldelas en C-licens. Du kommer sedan kunna genomföra nivå 3 utan den tidsbegränsning på 12 måndaders licensinnehav som annars tillämpas. Du kan också välja att gå nivå 1 och/eller nivå 2 i sin helhet.
Detta finns som en möjlighet under den 5 år långa övergrångsperiod som startade 1e januari 2023 (övergångsperioden slutar 31e december 2028). Efter detta behöver varje tränare genomgå tränarstegen i sin helhet.
Denna vidareutbildning kommer att lanseras när den nya nivå 2 utbildningen är färdigställd och pilottestad. Detta beräknas ske under våren 2025.
Vår ambition är att på detta sätt tillgodose den erfarenhet och kunskap som du har sedan tidgare, samtidigt som du får en uppdatering av det som är nytt och förtydligat i de nya utbildnignarna.
Utbildningsgrenar
Våra utbildningar är indelade i två huvudgrenar, som båda syftar till att utveckla våra tränare.
"Stammen" utgörs av våra nivå-utbildningar som är under uppbyggnad, och kommer att resultera i fyra nivåer. Dessa utbildningar är de som lägger grunden för våra tränare och de kommer alla att täcka våra grundämnen Lyften, Träningen, Coachen och Tävlingen.
Den andra grenen har vi valt att kalla för fördjupningsutbildnignar. Dessa utbildnigar varierar i längd, nivå och ämne. Dessa är öppna för alla tränare med en aktiv tränarlicens och ger fördjupningspoäng, något som behövs för tränare som vill ta licenserna B eller A.
Utöver våra egna utbildnignar uppmuntrar vi alla tränare att utbilda sig via externa aktörer som komplement. I vissa fall ställer vi även krav på att träanre genomfört externa utbildnigar för att tilldelas licens eller uppdrag.

Nivåutbildningar
Nivå 1

Nivå 1 är vår första tränarutbildning, den går alla som vill arbeta som tränare inom STF och som vill ha en tränarlicens. För att gå nivå 1 krävs inga förkunskaper.
Nivå 1 är 2 dagar lång och blandar praktik och teori på ett sätt som gör att du alltid håller igång.
Under utbildningen går vi bland annat igenom:
- Grundläggande tekniska principer för ryck och stöt
- Tränarens roll
- Övningskategorier
- Grundläggande anatomi
- Den svenska inlärningsmodellen
- Hur du observerar och instruerar på ett effektivt sätt
- Tyngdlyftnignens utvecklingsmodell
- Grundläggande tävlingsregler
Tidsåtgång: 2 dagar
Anmälan: via länk under "kommande utbildningar"
Kostnad: 4000kr/person för medlemmar i STF. 6000kr/person för externa deltagare.
Nivå 2

Nivå 2 ger dig kunskaper kring pedagogik, övningsval, träningsprogram och individualisering av teknik. För att gå nivå 2 krävs att du har innehavt en D-licens i minst 12 månader.
Nivå 2 är en hybridutbildning, vilket innebär att du både studerar på egen hand via webben, och träffar din utbildare och resten av gruppen fysiskt.
Under utbildningen går vi bland annat igenom:
- Tekniska justeringar efter lyftarens biomekanik
- Fördjupningar inom tränarens roll
- Övningsval för teknikkorrigering
- Anatomi
- Korrelationsanalys mellan lyft
- Samtalet mellan tränare och lyftare
- Grunderna för att skriva träningsprogram
- Tävlingstaktik och planering
Tidsåtgång: 6 veckor egenstudier och 2 dagar
Anmälan: på kunskapsarenan
Kostnad: ord. pris 6000kr/person
Nivå 3

Nivå 3 är under utveckling, mer info kommer.
Nivå 4

Nivå 4 är under utveckling, mer info kommer.
Kompletterande utbildningar
Barn- & ungdomstränarutbildning

Vår Barn- & ungdomstränarutbildning riktar sig till dig som vill träna just barn och ungdomar inom tyngldyftning. Den går igenom vad det innebär att vara tränare för barn och ungdomar, vad du behöver tänka på vid träning, tävling och i vardagen när du möter dina lyftare. Förkunskapskrav är att du innehar minst en D-licens.
Under utbildningen går vi bland annat igenom:
- Barnkonventionen.
- Grundläggande rörelsemönster.
- Träningsplanering för ålika åldersgrupper.
- Utvecklingsmodellen med fokus på unga lyftare.
- Praktiska tips för att arrangera träning för barn och ungdomar.
- Barn och ungdomars utveckling utifrån tre perspektiv.
- Psykologisk
- Fysiologisk
- Social
Tidsåtgång: ca 15h
Anmälan: via länk under "kommande utbildningar"
Kostnad: 3000kr/person
Tyngdlyftning för 65+

Vår utbildning för 65+ tränare är utformat som ett mentorsskapsprogram som sträcker sig över en period på 20 veckor. Under mentorsskapet får du utbildning i vad det innebär att träna äldre lyftare och vad du behöver tänka på i lokalen. Du får även hjälp och stöttning i uppstart och genomförande av en träningsgrupp för just veteraner. Förkunskapskrav är att du innehar minst en D-licens.
Programmet bygger på den modell som Sundbybergs TK tagit fram efter Michail Tonkonogis bok "Senior Power". Läs mer om STKs framgångar med sitt projekt här.
Tidsåtgång: 20 veckor
Intresseanmälan: monica.norlander@tyngdlyftning.org
Kostnad: gratis
Skivstång för alla idrotter

Syftet med kursen är att ge en praktisk grund för resultatutveckling genom träning med skivstång och fria vikter i funktionella rörelser. Efter kursen har du som tränare även teoretisk kunskap om styrke- och kraftutveckling vilket är en avgörande parametrar för dig i din roll. Förkunskapskrav är att du innehar minst en D-licens.
Kursen lägger stor vikt vid tekniskt utförande där rörlighet och hastighet är grundläggande. Efter genomgången kurs ska deltagaren känna sig trygg i att komma hem till sin egen miljö och instruera skivstångsträning på egen hand.
Under utbildningen går vi bland annat igenom:
- Styrketräningens grunder
- Ryck- och stötövningar
- Träningsplanering utifrån ålders- och individanpassning
- Kompletterande träning
Tidsåtgång: ca 7h
Anmälan: via länk under "kommande utbildningar"
Kostnad: 2000kr/person
Paratyngdlyftning

Denna utbildning är under utveckling, mer info kommer.
Externa utbildningar
Dessa utbildningar sker helt utanför STFs regi. Du som tränare anmäler dig till en utbildning och genomför den på en tid som passar dig. När du fått godkänt på utbildningen kommer du att få ett diplom, som du kan behöva visa upp för oss i anslutning till licens-ansökan.
RF-SISUs utbildningar

För att få tränarlicens C-,B- eller A- behöver du genomföra RF-SISUs idrottsöverskridande utbildningar. Dessa bedrivs av respektive RF-SISU distrikt och du går dem vid tillfälle som passar dig. Det ÄR möjligt för STF-föreningar att ansöka om ekonomiskt stöd för dessa utbildnignar via Projekt Stöd IF.
Introduktionsutbildning för Tränare
Denna introduktionsutbildning är tänkt att ge dig en första inblick i vad det innebär att vara tränare och ledare inom idrotten, men framförallt inspirera dig till ett spännande och viktigt uppdrag.
Grundutbildning för Tränare
Idrottsrörelsen är en fantastisk arena som erbjuder ett brett utbud av idrotter som engagerar och motiverar massor av människor, unga som gamla, med olika bakgrunder, erfarenheter och kompetenser. Idrottens mål är att engagera så många som möjligt, så länge som möjligt, i en så bra verksamhet som möjligt. Som tränare är du en viktig del i detta arbete – du gör skillnad.
Fortsättningsutbildning för Tränare
Du som deltar i utbildningen kommer exempelvis att lära dig mer om hur du kan arbeta med de fyra dimensionerna: psykisk, social, fysisk och idrottslig utveckling under träning och tävling. Du får även fördjupade kunskaper om det idé- och värderingsstyrda ledarskapet och om hur du kan arbeta för att dina träningar ska vara miljöer där idrottarna känner att de är trygga och kan påverka. Dessutom ger utbildningen stöd när du ska använda dina kunskaper i praktiken.
Anti Doping Sverige

För att få tränarlicens C-,B- eller A- behöver du genomföra och uppdatera Anti doping Sverige utbildning "Ren vinnare".
Ren Vinnare (Krav för C-, B- och A-licens)
Var och en inom idrotten har ett eget ansvar att både känna till och följa gällande dopingregler. Genom att göra Ren vinnare tar man sitt ansvar och lär sig vad som gäller. Rekommenderad ålder för att göra utbildningen är från 15 år.
Grundkurs i Antidoping
Antidoping Sverige erbjuder grundkurs i antidoping i digitalt format under två förmiddagar. Kursen ger baskunskap om antidoping och vetskap om vilka regler som är viktiga att känna till.
På kursen får du veta hur det fungerar med dopinglistan, dopingkontroller och vistelserapportering. Du får kunskap om risken för doping vid användande av läkemedel, kosttillskott och missbrukssubstanser.
Kursinnehåll
- Hur dopingreglerna hänger ihop och hur det påverkar idrottsutövare och ledare.
- Antidopingarbetet inom svensk idrott och internationellt.
- Dopingkontrollverksamhetens planering och praktiserande.
- Risker och problem med kosttillskott.
- Skillnader mellan doping inom tävlingsidrott och doping i andra sammanhang.
- Hur idrottsledare kan hantera dessa olika problemområden.
- Hur föreningar och förbund kan bli aktivare i antidopingarbetet.
- Information om utbildningsupplägg och tillförlitliga fakta om antidoping.
Tränarlicenser
Här finner du all information om hur vårt licenssystem fungerar, vilka krav som ställs på respektiver nivå, vilka nivåer som krävs för särskilda behörigheter samt länkar och inforamtion om externa utbildnignar som krävs för vissa licener.
Registerutdrag från Polisen
Notera att alla som ansöker om en tränarlicens behöver ha uppvisat ett registeruttdrag från polisen för sin förening tidigast 12 månader innan godkänd licens.
För att få och behålla tränarlicens D-, C-, B- eller A- behöver du visa upp ett aktuellt utdrag ur ditt belastningsregister från polisen. Du visar utdraget för din förening och de bekräftar sedan för STFs sportkontor att detta har gjorts. En registerkontroll från belastningsregistret är till för att stärka barns och ungas skydd mot sexualbrott och andra grova brott. Det är dock endast en del av underlaget för att bedöma om en person är lämplig för att arbeta med barn. Att en person är straffad för ett brott innebär inte ett förbud mot att anställa personen. Med barn räknas alla personer under 18 år.
Du hittar mer information och begär utdrag här: Registerutdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Allmän bedömning
Det är och ska inte vara en rättighet att bli tilldelad en tränarlicens. Det görs en allmän bedömning om förmågan att vara tränare på ett enligt förbundets riktlinjer ansvarsfullt sätt.
STF:s värdegrund och policy för trygg idrott är centrala dokument som har upprättats för att tydliggöra hur arbete inom förbundet förväntas genomföras. Du som tränare förväntas följa och förstå dessa för att kunna tilldelas och få behålla en licens. Den som inte kan ställa sig bakom dessa dokument eller som bryter mot dem bör välja att inte söka licens eller riskerar att få sin licens indragen. I enskilda fall kan den samlade bedömningen från förbundet, vilken görs av utbildningsansvarig på STF tillsammans med aktuell utbildare, innebära att en person inte blir godkänd för en tränarlicens trots genomförd utbildning. Dessa typer av beslut kommer alltid motiveras och behandlas personligen. STF:s utbildningsansvarig har ytterst ansvar för det slutgiltiga beslutsfattandet.
Denna tabell visar vilka krav, utöver registeruttdrag och allmän bedömning, som du behöver uppfylla för att få respektive licens. För alla licenser krävs ett aktivt medlemskap i en förening ansluten till STF.

Ansök om tränarlicens
I detta formulär ansöker du om tränarlicens. Efter inskickad ansökan kommer vi att be om bekräftelse från din förening angående belastningsregister. För alla licenser krävs ett aktivt medlemskap i en förening ansluten till STF.
Ev. kommer vi även höra av oss och be om intyg för genomförda utbildningar mm.