Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Fakta ETH


Under 2022 skrev Svenska Tyngdlyftningsförbundet, Eleiko Group AB och Högskolan i Halmstad ett avtal om Elitmiljö Tyngdlyftning Halmstad (ETH).
ETH startades den 1 september samma år.

Elitmiljö Tyngdlyftning Halmstad (ETH)

Svenska Tyngdlyftningsförbundet har sedan den 1 september 2022, tillsammans med Eleiko Group AB och Högskolan i Halmstad, ett nationellt träningscenter där tanken är att samla Sveriges bästa lyftare och tränare och samtidigt möjliggöra kombinationen elitidrott och högskolestudier.

Elitmiljö Tyngdlyftning Halmstad (ETH) är tänkt att vara en gemensam miljö för träning, utbildning och utveckling. Nytt för 2024 är att ETH leds av Patric Bettembourg som huvudtränare och Tom Söderholm som assisterande tränare. Ett medicinskt team är rekryterat bestående av ortopedspecialist Jonas Hänninen och sjukgymnast Emil Rinse och från Högskolan finns även resurspersoner inom nutrition, biomekanik, idrottspsykologi och ledarskap.

ETH vill locka lyftare som efter gymnasieålder kan tänka sig att satsa på en elitkarriär inom tyngdlyftning samtidigt som de studerar eller arbetar. Vilket ligger i linje med Riksidrottsförbundets intention att stötta dubbla karriärer. ETH är också tänkt att bidraga till att utbilda tränare, arrangera läger och utbildningar.

– Vi är stolta över att vi efter flera år av arbete har att avtal klart som sträcker sig från och med nu till och med 2024. Vi tror att ETH kan bli av avgörande betydelse i vår jakt på EM-medaljer, topp 8-placeringar på VM och OS-deltagande, säger Svenska Tyngdlyftningsförbundets ordförande Joakim Eriksson.

Eleiko Group AB:s VD Erik Blomberg:

– För Eleikos del innebär ETH en möjlighet att stötta tyngdlyftningens utveckling i Sverige. Vi hoppas att ETH ska leda till bättre svenska resultat internationellt men också att bredda tyngdlyftningen i Sverige. Vår roll är att vara delfinansiär av projektet och att upplåta faciliteter för träning och utbildning. Inte minst genom Eleiko Sportcenter som är en optimal anläggning för den här satsningen.

Högskolan i Halmstad, som också är delfinansiärer, är ett Riksidrottsuniversitet och har sedan tidigare två liknande elitidrottsmiljöer med Svenska Golfförbundet och Svenska Bordtennisförbundet.

– Vi bidrar med kunskap om utbildning och forskning men hjälper också tänkbara elitidrottande studenter att hantera sina dubbla karriärer. Vi kan ge dem stöd både inom deras idrott och framtida profession. Vi kan genom ETH dessutom vara med och söka externa forskningsmedel för intressanta och angelägna frågor som kan lyfta svensk tyngdlyftning till en nationell och internationell nivå, säger Urban Johnson, professor på Högskolan i Halmstad och projektledare för Riksidrottsuniversitetet.

Publicerad: 2022-12-20

Senast uppdaterad: 2024-04-10

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken