Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Handlingsplan - Om något oönskat har hänt

1. Skaffa en bild av läget!

  • Vad har hänt? Vilka är inblandade? Är det akut så se till att säkra miljön för den som är utsatt.
  • Undvik att själva försöka utreda vad som hänt i det här steget.
  • Om det blir ett polisärende är det viktigt att ni inte har påverkat inblandade personer.

2. Om den utsatta är ett barn är det viktigt att tänka på följande:

3. Är förövaren ett barn?

Då är föräldradialog väldigt viktigt. Kan händelsen rubriceras som ett lagbrott – anmäl också till Socialtjänsten. Länk till annan webbplats.

4. Om förövaren finns i föreningen? Då är det viktigt att tänka på följande:

  • Har förövaren ett förtroendeuppdrag i någon form, ska den personen ta en paus under eventuell utredning. Däremot är det viktigt att personen får möjlighet att förklara sin situation.
  • Vänd dig till föreningens styrelse om ledaren i fråga inte lyssnar eller om det finns andra hinder att vända sig direkt till personen. Styrelsen är ytterst ansvarig i föreningen och kan exempelvis avsluta ett samarbete med ledaren.
  • Om det finns hinder att vända dig till föreningens styrelse som exempelvis personkopplingar eller att oron är kopplad till styrelsen, kan du höra av dig till Svenska Tyngdlyftningsförbundet via office@tyngdlyftning.org.
  • Det går även att kontakta respektive RF-SISU distrikt Länk till annan webbplats. där det finns sakkunniga i barn- och ungdomsidrott och kan hjälpa till att föra dialog med föreningen eller guida dig rätt.
  • Om ett ärende inte kan hanteras av varken förening, Svenska Tyngdlyftningsförbundet eller RF-SISU:s distrikt, kontakta Idrottsombudsmannen via telefon 08- 627 40 10 eller skicka e-post till idrottsombudsmannen@rf.se.
  • Om du inte vill höra av dig till Idrottsombudsmannen av olika anledningar kan du använda dig av den anonyma och krypterade visselblåsartjänsten Länk till annan webbplats., där Idrottsombudsmannen tar emot ärenden.

5. Vill du göra en anmälan till Svenska Tyngdlyftningsförbundets disciplinkommitté?

Det kan inte göras anonymt.
Information om disciplinkommittén hittar du här. Länk till annan webbplats.
Lathund: Hur gör du en anmälan till bestraffning. Pdf, 141.1 kB.

6. Vill du prata med någon om en händelse som rör doping?

Vänd dig till Svensk Antidopings Visselblåsartjänst. Länk till annan webbplats. Det kan röra sig om användning av förbjudna substanser eller metoder, manipulation av dopingkontroll-processen, innehav av förbjudna substanser eller assistans av läkare, tränare eller andra personer att använda förbjudna substanser eller metoder.

7. Är händelsen ett brott?

Om ja, polisanmäl. Vid osäkerhet kontakta polisen för rådgivning. Om det inte är ett lagbrott, undersök om det kan vara ett brott mot era eller Riksidrottsförbundets stadgar. Om ja, anmäl till berört specialidrottsförbund. Om det varken är ett lagbrott eller stadgebrott så bör ni själva försöka reda ut vad som hänt och följa resterande steg i handlingsplanen. Känner ni er osäkra så ta kontakt med ert RF-SISU distrikt Länk till annan webbplats. eller Idrottsombudsmannen Länk till annan webbplats. på Riksidrottsförbundet.

8. Identifiera behov

Identifinera vilket behov av stöd som finns hos den utsatta, tränare, föreningsstyrelse, eventuellt andra inblandade och eventuell förövare.

9. Identifiera behov av information

Identifiera vilka som behöver information om det som hänt samt vilken form av information det ska vara. Tänk på den personliga integriteten, alla behöver inte veta allt.

10. Följ upp situationen

Följ upp situationen och de inblandade så länge situationen kräver.

Gäller det något du reagerat på i Svenska Tyngdlyftningsförbundets verksamhet?

  1. Ta i att första hand upp dina synpunkter/erfarenheter med den som ansvarar för aktuell verksamhet inom Svenska Tyngdlyftningsförbundet. Om du är osäker på vem du ska kontakta, skicka ett meddelande till office@tyngdlyftning.org som kan guida dig rätt.
  2. Du kan även kontakta Idrottsombudsmannen på RF via telefon 08- 627 40 10 eller skicka e-post till idrottsombudsmannen@rf.se.

Läs mer i policyn för trygg tyngdlyftning här. Pdf, 229.5 kB.

Publicerad: 2023-09-28

Senast uppdaterad: 2023-10-30

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken