Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

När krisen drabbar föreningen

Kriminella gäng och våld

Den senaste tiden har nyheterna i Sverige handlat mycket om kriminella gäng och våld. Det är något som drabbar oss alla, även barn och unga på olika sätt. Därför har Riksidrottsförbundet skapat en handlingsplan för hur föreningar ska agera när krisen drabbar de.

En del barn har sett och hört våldet eller känner någon som drabbas av det. Det hör till ovanligheten men det förekommer att barn och unga råkar illa ut när kriminella gäng är i konflikt med varandra eller med polisen. För att stoppa utvecklingen krävs det att flera av samhällets aktörer arbetar för att gemensamt göra något åt detta. Riksidrottsförbundets handlingsplan är en hjälp till föreningar hur de kan agera när krisen drabbar.

Svenska Tyngdlyftningsförbundet rekommenderar er även att besöka lilla krisinfo Länk till annan webbplats., där barn också kan ha koll på vad som sker. Här Länk till annan webbplats. hittar ni bland annat information om gängvåldet och om hur barn och unga drabbas av det samt vad de ska göra och vart de ska vända sig om de blir utsatta för brott eller hör någon skjuta eller spränga.

Ladda ner Riksidrottsförbundets handlingsplan här. Länk till annan webbplats.

Så rekryteras barn och unga in i kriminalitet

Kriminella nätverk exploaterar barn för sina syften, vilket är ett brott. Här berättar vi om varningssignalerna du som vuxen ska se upp med och hur det går till när kriminella utnyttjar barn.

Till dig som är förälder eller närstående

Du är inte ensam om din oro. Prata med andra vuxna i din närhet och var öppen för att ta emot stöd och hjälp.

Som förälder är du nästan alltid en av de viktigaste personerna i barnets liv. Så är det även om barnet eller tonåringen inte svarar på tilltal eller om ni bråkar om det mesta. Visa att du finns där, vad som än händer. Fortsätt att ställa frågor och lyssna, och säga som det är. Det finns en falsk bild att kriminalitet är vägen till ett lyckat liv. Det är helt fel. De kriminella lurar barnen i syfte att utnyttja dem.

Gängsnacket

Foldern Gängsnacket riktar sig till föräldrar och andra viktiga vuxna med information om risker att barn kan bli rekryterade till kriminella gäng, varningssignaler och var man kan vända sig för stöd. Materialet är framtaget av länsstyrelserna tillsammans med polisen och har även översatts till nio språk (engelska, arabiska, centralkurdiska (sorani), franska, persiska (farsi), somaliska, spanska, tigrinska och turkiska).

Ladda ner foldern: Gängsnacket - En guide till föräldrar och andra viktiga vuxna. Länk till annan webbplats. För andra språkversioner, klicka här Länk till annan webbplats..

Kontakt för stöd

Polisen Länk till annan webbplats.
Avhopparverksamhet Länk till annan webbplats.
Rädda barnen Länk till annan webbplats.
BRIS Länk till annan webbplats.
Brottsofferjouren Länk till annan webbplats.
Jagvillveta Länk till annan webbplats.
Kollapasoc Länk till annan webbplats.

Läs mer här om hur barn rekryteras i kriminalitet på polisens hemsida här. Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-10-30

Senast uppdaterad: 2023-10-30

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken