Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

SM i Södervärnshallen i Visby den 16-18 juni blev en uppskattad tillställning av såväl deltagare som publik.

Så sammanfattar vi SM 2023 på Gotland

Donna Berglund vann SM-guld i 59 kg-klassen på fredagskvällen efter stort drama och hyllade tvåan Moa Henriksson och trean Susanne Johansson på prispallen. Foto: Per Wiklund

Svenska Tyngdlyftningsförbundets styrelseledamot Andreas Andrén invigde årets SM-tävling på fredagen den 16 juni. Han presenterade då den stora nyheten för i år – Att Svenska Tyngdlyftningsförbundet köpt in och brandat tävlingskittet och åtta uppvärmningsflak. Ett sätt från förbundet att stötta arrangerade förening med bästa möjliga utrustning.

Den lokala föreningen Visby AK stod för en mäktig insats i såväl förarbete som under och efter tävlingarna.
 
- Stort tack till Visby AK för en fantastisk insats som gav både bra förutsättningar till de tävlande och ramade in tävlingen ordentligt. Vi lär oss och utvecklas av ett SM av den här digniteten. Nu söker vi arrangörer som vill ta över stafettpinnen och försöka utveckla SM ännu mer, säger Svenska Tyngdlyftningsförbundets generalsekreterare Sebastian Nurmi.

SM-helgen bjöd på riktigt fin lyftning, flera nordiska och svenska rekord samt härlig inramning. Allra bäst drag var det när hemmalyftarna från Visby AK knep medaljer på lördagseftermiddagen.

Duellen mellan Stefan Ågren och Joen Vikingsson-Sjöblom lär sitta kvar på många tyngdlyftningsinitierades näthinnor en lång tid framöver. Där slogs nordiska och svenska rekord så det stod härliga till. Det var också de båda lyftarna i 102 kg-klassen som det stod mellan att ta hem utmärkelsen som bästa herrlyftare på SM. Även där drog Stefan Ågren det längsta strået.

På damsidan såg vi flera spännande drabbningar. Dramat i 59 kg-klassen på fredagskvällen stack ut då Donna Berglund hämtade ikapp underläget och avgjorde med tävlingens sista lyft. Bästa lyftare på damsidan blev Sörby BoIS landslagslyftare Daniela Gherman som väntat vann 71-klassen och fick en ouppnåelig poäng.

Totalt deltog 104 lyftare (55 damer och 49 herrar) från 38 föreningar. Bästa förening blev Fyshuset som vann 2021 senast.

- Tack Visby AK och alla andra på plats som gjorde årets SM så minnesvärt. Nu hoppas vi att fler föreningar ansöker om att arrangera någon av våra SM-tävlingar 2024, säger Sebastian Nurmi.

Ansökan skickar ni till office@tyngdlyftning.org.

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken