Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

För att veta vilka utbildningar som förbundet ska erbjuda har Svenska Tyngdlyftningsförbundet skapat en utvecklingsmodell, med lyftaren i centrum, som nu lanseras. Här kan du i både text- och videoformat ta del av hur utvecklingsmodell är uppbyggd och ska fungera.

Här är Svenska Tyngdlyftningsförbundet nya utvecklingsmodell

Svenska Tyngdlyftningsförbundets Utvecklingsmodell


Under 2020 gjordes en nulägesanalys av Svenska Tyngdlyftningsförbundet där vi konstaterade att det saknades en röd tråd inom svensk tyngdlyftnings utbildningsverksamhet. Därför startades 2021 ett projekt som finansieras av intäkter från befintlig utbildningsverksamhet samt återstartsstöd. Elias Hejdenberg anställdes för att ansvara för satsningen och till sin hjälp har han många duktiga ledare runt om i Sverige, inom och utanför tyngdlyftningen.

Mer om utbildningssatsningen kan du läsa om här.

För att veta vilka utbildningar som förbundet ska erbjuda har Svenska Tyngdlyftningsförbundet skapat en utvecklingsmodell, med lyftaren i centrum, som nu lanseras. Svenska Tyngdlyftningsförbundets Utvecklingsmodell är baserad på den välrenommerade modellen LTAD (Long Term Athlete Development) vilken kategoriserar idrottare och deras utveckling efter kronologisk ålder, och den biologiska ålder som de befinner sig i för given kategori.

Elias Hejdenberg, utbildningsansvarig på Svenska Tyngdlyftningsförbundet förklarar:

- Man skulle kunna säga att vår utvecklingsmodell är en utveckling av LTAD, kanske lite mer tredimensionell. Vi har inte några definitiva ålderskategorier där du hittar lyftarens nivå utifrån vilken ålder hen har. Vi har istället olika kategorier, från ”rörelsevana” till den högsta kategorin, att ”tävla för att vinna”. Och genom att skatta lyftaren utifrån parametrarna ambition och kompetens, hittar vi vilken kategori just den lyftaren befinner sig på.

Utvecklingsmodellen visar utvecklingen av en lyftare. Vi tar ambition och kompetens i beaktning när vi ger rekommendationer för hur träning och tävling bör bedrivas. En nyckelfaktor i ett effektivt arbete med modellen är att både tränare och lyftare är överens om i vilken kategori lyftaren är, och åt vilket håll denne vill utvecklas. När du läser modellen kommer du märka att den är skriven för en tränare att läsa, men den kan och bör definitivt läsas av lyftare, föräldrar eller andra personer inom idrotten som är intresserade av att utveckla sig själva, eller stötta en lyftare i sin utveckling. Modellen och dess rekommendationer används som en central del i vårt utbildningsmaterial för allt från tränare till funktionärer.

- Till varje kategori får du riktlinjer och rekommendationer för hur träning och tävling för dessa lyftare kan bedrivas. Ju mer erfaren en lyftare är, desto mer individuell bör träningen bli och det är därför väldigt svårt att ge riktlinjer till den erfarna lyftaren i samma omfattning som till lyftare med lägre kompetens, säger Elias Hejdenberg och fortsätter:

- Utvecklingsmodellen syfte är få fler att stanna längre i idrotten, samtidigt som de som vill, ska kunna nå högre nivåer på tävling. Utifrån utvecklingsmodellen skapar vi ett utbud av utbildningar som riktar sig till tränare, lyftare, domare och funktionärer. Det är viktigt att poängtera att vi utgått från vad forskningen säger och sedan vridit till LTAD-modellen utifrån all den kompetens som vi fått till oss av er ledare och lyftare runt om i landet. Det är svensk tyngdlyftning tillsammans som skapat det här.

Här presenterar vi utvecklingsmodellen i video


Läs om vår utvecklingsmodell

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken