Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Uttagningar till landslaget

För att få representera Sverige på tävling krävs:

  • Uppnådd kvalgräns på godkänd kvaltävling och inom tiden för kvalperioden.

  • Att Svenska Tyngdlyftningsförbundets ekonomi tillåter detta.

  • Att man klarar den samlade bedömningen som görs av varje individ.

En lyftare som uppnått kvalgränsen är med andra ord inte automatiskt uttagen till respektive tävling.

Kvalperiod


Hur nära in på ett mästerskapen en lyftare kan kvalificera sig beror på vilken typ av tävling det handlar om. För VM avslutas kvalperioden som regel senast drygt tre månader innan tävlingens genomförande och vid EM drygt två månader innan tävlingens genomförande.

Kvalgränser


A-B-C-systemet för seniorlandslaget försvinner. Svenska Tyngdlyftningsförbundets styrelse har beslutat att ersätta den med en (1) kvalgräns som riktlinje för uttagning till EM och VM med start 2024. Förbundet öppnar också upp möjligheten att bli uttagen om lyftarens utvecklingskurva och prestation pekar mot hög internationell nivå.

Ekonomi


De ekonomiska medel landslagsverksamheten förfogar över baseras på den årliga budget som antas av Svenska Tyngdlyftningsförbundets förbundsmöte.

Budgeten ligger till grund för vilka tävlingar och antal deltagare som svensk tyngdlyftning väljer att satsa på. Under verksamhetsårets gång kan ökade kostnader för internationellt tävlande innebära att Svenska Tyngdlyftningsförbundet stryker tävlingar eller begränsar antal deltagare.

Samlad bedömning


Det är ingen rättighet att bli uttagen till landslaget. Det görs en bedömning av både den idrottsliga nivån och en allmän bedömning om förmågan att vara med i landslaget på ett korrekt och ansvarsfullt sätt. Alla som blir uttagna ska följa de regler och avtal som gäller. Dokumentet Så fungerar landslaget har upprättats för att tydliggöra vilka rättigheter och skyldigheter som gäller samt vilka krav som ställs på varandra vid en landslagssamling. Den som inte accepterar det kan själv välja att tacka nej till landslaget.

Det kan också vara så att den samlade bedömningen från Svenska Tyngdlyftningsförbundet, som görs av sportchef tillsammans med respektive landslagscoach, innebär att en person inte blir uttagen till landslaget. Det slutgiltiga beslutet tas av sportchefen.

Framtidslöfte och kriterier för uttagning


Unga lyftare som Svenska Tyngdlyftningsförbundet, i samråd med SOK, anser kan nå en plats på ett framtida OS kan bli uttagna till mästerskap även om kvalgränsen inte är uppnådd. Lyftaren blir då uttagen tack vare framtidskriterier.

Unga lyftare kan på detta sätt få viktig internationell rutin som kan bidra till positiv resultatutveckling. Bedömningen görs från fall till fall och tillsammans med den aktiva lyftare och dennes hemmatränare.

Publicerad: 2022-12-20

Senast uppdaterad: 2024-06-19

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken