Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

EM i tyngdlyftning pågår just nu i bulgariska huvudstaden Sofia. På vår Instagram kan du följa med bakom kulisserna med hjälp av bild och video. Varje dag sammanfattas. Här på tyngdlyftning.com skriver generalsekreterare Sebastian Nurmi dagliga krönikor om EM-livet.

”Från minimänniskor till jättar och alla lyfter jättemycket”

Under EM fotograferar spanske Isaac Morillas för Svenska Tyngdlyftningsförbundet. Här en löjligt häftigt bild på Moa Henriksson. Foto: Isaac Morillas.

Solen lös över Sofia (och Moa) denna första svenska tävlingsdag. Den förre elitgymnasten, sedan tre år tillbaka, numera tyngdlyftaren Moa Henriksson skulle upp i mixen i Arena Sofia i 64 kg-klassen. För mig har hon varit en uppiggande bekantskap de senaste dagarna med sitt lugna, glada och klipska sätt. Hon gjorde också en bra EM-debut med mersmak. Säkerligen med en del nerver men ändå ett lugnt och koncentrerat intryck.

Jävligt vältalig dessutom när hon bland annat, med glimten i ögat, inför tävlingen sa att ”det är bäst jag gör det bra så Mats (sportchefen) skickar mig igen.” Eller som när hon efter tävlingen beskrev lyftarna i träningshallen: ”Från minimänniskor till jättar och alla lyfter jättemycket - det är häftigt.”

Själv gjorde jag en 50/50 under Moas tävling och befann mig på uppvärmningen under ryckmomentet och på läktaren i gott sällskap under stötarna. Satt bredvid Thomas Norlander som själv är på EM i form av domare, denna gång det hedervärda uppdraget som jurymedlem. Det är alltid underhållande och lärorikt att samtala med alla er med den där mångåriga erfarenheten som Thomas besitter. Många kloka råd och ord.

Samtidigt är jag nyfiken på alla, med bakgrunden i andra idrotter, som kommer in och förälskar sig i tyngdlyftningen. Nya tankar och idéer blandat med all den historia och kunskap som finns i sporten. Kan vi kombinera det i svensk tyngdlyftning - vilka ska stoppa oss då?

På plats för att se tävlingarna denna torsdag var också Moas föräldrar (tyvärr ingen kroppsmålning på pappa, som Moa befarat, vad jag kunde se). Fler svenskar är dessutom på ingång till Bulgarien. Patrik Helgesson mötte upp oss under eftermiddagen för att på fredagen deltaga i EWF:s tekniska kommittés möte. Och imorrn ansluter styrelsens internationella företrädare Helene Johage för att delta på kongress och självklart Joen Vikingsson Sjöblom för att tävla.

Men innan dess håller jag alla tummar i världen för att Daniela Gherman får ut allt hon besitter och lyckas i 71 kg-klassen. Klockan 11 svensk tid fredag, missa inte det!

//Sebastian Nurmi

Fakta Daniela Gherman

Förening: Sörby BoIS
Viktklass: 71
Personliga rekord: 103-122, 225
Tränare: Johan Widman
Tävlar i B-gruppen fredagen den16 februari klockan 12:00 lokal tid (11:00 svensk tid)

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken