Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Viktig fråga från Sverige på IWF-kongressen

På tisdagen genomförde det Internationella Tyngdlyftningsförbundet (IWF) sin årliga kongress. Sverige var där och tog plats.

Sebastian Nurmi och Helene Johage under årets internationella kongress som IWF höll i Riyadh.

Kongressen genomfördes i samband med VM i Riyadh. Helene Johage och Sebastian Nurmi representerade Sverige. Efter en dryg timmes inledning med prisutdelningar och fastställande av röster presenterade IWF sin finansiella rapport för 2022. När kongressen fick frågan om någon ville ställa en fråga bad Helene Johage om ordet. Hon tackade för en bra presentation och ställde sedan frågor kring utskickandet av rapporten.

- Rapporten skickades ut i söndags kväll, inte ens två dagar innan kongressen. Det är alldeles försent. Presentationen på plats var bra men vi behöver få förutsättningarna att granska den ordentligt. Detta är inte okej och vill vi att det ska förbättras måste vi säga det, säger Helene Johage.

Efter att IWF först inte riktigt svarade på frågan från den svenska delegaten så tog förste vicepresidenten Ursula Xxx till orda och sa att rapporten godkändes av styrelsen för två dagar sedan och skickades ut då.

- Hon sa inför hela kongressen att hon höll med och kom sedan fram till oss och bad om ursäkt. Det uppskattas men det viktigaste är vad som händer nu. Vi vill och vi hoppas att det leder till att vi får handlingarna i tid framöver, säger Helene Johage.

Den finansiella rapporten godkändes och följdes sedan av ytterligare rapporter. Efter en lunchpaus röstades den nya konstitutionen samt strategin fram enhetligt.

- Att delegater deltog från runt 140 länder och från alla kontinenter manifesterar hur utbredd tyngdlyftning är. Det var en viktig debatt kring antidoping och positiva beslut i rätt riktning gällande fastställande av en ny strategi för IWF samt en ny konstitution, säger Sebastian Nurmi och fortsätter:

- Samtidigt finns det en del att utveckla, som det Helene uttryckte under kongressen hur viktigt det är med handlingar i tid, men också att modernisera och effektivisera förbundet. Som exempel satt här varje gång det var omröstning 140 pers som var och en skulle svara ja eller nej. Det gick extremt långsamt, inte minst för att tekniken krånglade samt att folk inte var på plats när de skulle.

- För oss är det positivt att vara på plats för att påverka kortsiktigt och för att jobba än mer med vår internationella strategi långsiktigt. Vi strävar efter good governance och en ren idrott och då behöver vi vara fysiskt på plats mer än tidigare och dessutom ta plats, säger Helene Johage.

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken