Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

På tisdagen går första svensk upp på tävlingspodiet på VM i Riyadh när Daniela Gherman deltar i 71 kg-klassen kl 17.30 svensk tid. ”Jag tänker inte att jag behöver bevisa något. Jag behöver inte ställa till med show som jag känt förut”, säger hon.

Daniela Gherman inför VM-starten: ”Siktar på topp 10”

Daniela Gherman med landslagscoachen Bijan Rezaei på VM-hotellet i Riyadh.

Daniela tävlar för första gången i en c-grupp och siktar på att starta lugnt för att sedan öka och samla på kilon.

- Det är inte min favoritgrupp direkt men jag får acceptera och respektera att jag deltar i c-gruppen. Och här är c-gruppen som en a-grupp på EM, så den är inte dålig. Det beror ju på att toppländer, som Colombia och Kina, har flera lyftare med vilket gör att det är svårare. Jag siktar på att vinna c-gruppen och komma bland de bästa i b-gruppen. Totalt topp 12, gärna topp 10, säger Daniela Gherman och fortsätter:

- Det är upp till mig att lyfta så pass bra att jag avancerar i placeringar. Pressen och prestationsångesten är högre i a-gruppen. Stressen brukar spridas om man är tio stressade tjejer i en grupp. Nu är det sista VM:et innan OS så jag räknar med att det kommer vara stressat i a-gruppen och det kan bli många missar. Då är det lite lugnare och skönare att vara i c-gruppen. Det krävs av mig att jag är fokuserad, bestämd och hård – att jag är i nuet.

Daniela säger att hon inte känner någon stress inför tisdagens VM-tävling. Kanske för att hon är mer van och därmed mer avslappnad än tidigare.

- Jag tänker inte att jag behöver bevisa något. Jag behöver inte ställa till med show som jag känt förut. Nyckeln är att tänka på att jag lyfter för att jag tycker det är roligt. Det är ju därför jag håller på med tyngdlyftning, säger hon och tillägger:

- Tidigare har jag varit förblindad av krav på prestation och att bli bäst så fort som möjligt men jag har lärt mig att det gäller att vara i nuet. Jag har vägrat acceptera att det tar lång tid att nå dit man vill. Jag har velat att det ska gå snabbt och det är så jag fuckat upp det. Men nu har jag accepterat att det tar tid, det är skillnaden. Jag har pratat med andra, äldre, atleter som sagt det och sedan har jag jobbat med mig själv.

Daniela Gherman
Klass 71, 56 deltagare
Tävlar i C-grupp tisdag 12 september 18.30 lokal tid (svensk tid 17.30)
Personliga rekord i klass 71: 100-119, 215
Förening: Sörby BoIS
Tränare: Johan Widman

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken