Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Svenska Tyngdlyftningsförbundet har nåtts av det tråkiga beskedet att Tomas Östlund har avlidit efter en tids sjukdom, 56 år gammal.

Tomas Östlund har avlidit

Första gången jag (Håkan) träffade Tomas var i samband med förberedelser inför Nordiska Mästerskapen för ungdomar och juniorer. NM-tävlingar är trots allt av högre rang än SM-tävlingar och förbundet ville säkerställa att klubben klarade av att genomföra arrangemanget på ett acceptabelt sätt. När vi lämnade Bergsjö efter avslutade tävlingar rådde inga tvivel på klubbens förmåga att organisera tävlingar. Och en av de drivande krafterna i Bergsjö AK var definitivt Tomas. Totalt blev det nio SM-tävlingar och ett NM under hans tid som ledare.

Tomas var en mycket duktig tränare och ungdomsledare under många år. Tillsammans med Ola Eriksson Qvist coachade Tomas åtskilliga Bergsjö-ungdomar på serietävlingar och SM-tävlingar. Och det gjorde de så bra att ett flertal av Bergsjö AK:s ungdomar kom att vinna medaljer på SM-tävlingar och också representera Sverige på internationella tävlingar. Ytterligare bevis för klubbens framgångar med ungdomskadern är att Bergsjö AK blev bästa klubb fyra gånger på USM, två gånger på JSM samt en gång på U23-SM under åren 1996 till 2017.

Att Tomas var en synnerligen framgångsrik ungdomsledare framgår med all önskvärd tydlighet enligt vad som sagts ovan. Men innan Tomas kom in på ledarspåret hade han en egen idrottskarriär som tyngdlyftare. Han var tävlingsaktiv åren 1981 till 1998 och representerade Bergsjö AK, Stockholmspolisens IF och Enångers AK. Under dessa år blev det många medaljer på SM-tävlingar. Bland annat blev Tomas svensk ungdomsmästare 1982, svensk juniormästare 1981, 1983, 1985, 1986, 1987, svensk U23-mästare 1987, 1988, 1990 samt svensk seniormästare 1992, 1995 och 1996. Tomas noterades för tre svenska ungdomsrekord och sju seniorrekord.

Tomas fick också dra på sig landslagsdräkten vid 12 tillfällen. Av landslagsuppdragen kan nämnas att han deltog på två JVM, två JNM, två NM samt ett Baltic Cup. Det ska även nämnas att Tomas under en period var styrelseledamot i Svenska Tyngdlyftningsförbundets styrelse.

Under det senaste året engagerade Tomas sig i förbundets nya utbildningssatsning. I januari var han på plats i Stockholm som en av instruktörerna för utbildningarna där han bidrog med all sin kunskap. Planen var att han skulle hålla utbildningar i framför allt norra Sverige samt att vara med på Lifting Camp som just nu pågår i Halmstad.

I denna svåra stund går våra tankar till hans familj.

//Håkan Johanson & Sebastian Nurmi

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken