Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

På torsdagseftermiddagen var första svensk på tävlingspodiet på U23-EM när HH Eleikos Andy Toha knep två EM-brons, sammanlagt och i stöt, i 61 kg-klassen.

Dubbla EM-brons i U23 för Andy Toha

Andy Toha stod för ett vasst stötmoment och tog därmed dubbla bronsmedaljer på U23-EM. Foto: Isaac Morillas

Andy Toha, KK Eleiko, ingår sedan ett år tillbaka i satsningen Elitmiljö Tyngdlyftning Halmstad (ETH).

- Jättekul att ta hem två medaljer för Sverige, det var oväntat. Det var tack vare coacherna på tävlingen, säger han själv om bedriften.

Andy Toha fick en tuff start när han inledde U23-EM i rumänska huvudstaden Bukarest med att missa ingångsvikten i ryck på 97 kg. Han tog revansch på sig själv genom att höja till 98 kg och klara men mäktade sedan inte med 100 kg i tredje. Därmed var Andy fjärdeplacerad i ryckmomentet.

- Rycken kändes ovanligt tungt. Så vi gick in lägre för att säkra, säger Andy Toha.

I stöt gick Andy in på 118 kg, klarade och fick därmed en bättre start där. Det märktes tydligt på lyftningen då Andy sedan inte hade några problem med att också klara 122 kg och 126 kg.

- Stötarna flöt på bättre även om det kändes tyngre än vanligt. Jag var taggad av att ha medaljchans och kände att det fanns mer marginal denna tävling.

När serben Aleksandar Saulic missade sitt försök på 127 kg så innebar det EM-brons både sammanlagt (224 kg) och i stöt för Andy.

- Det känns bra, jag känner lättnad. Även om jag underpresterade så var det bara jättekul att få vara med och genomföra mitt första EM. Jag var en bra bit från mina personliga bästa. Det senaste tiden har jag inte kunnat träna flitigt på grund av ryggont och förkylningar, säger Andy Toha.

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken