Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Sverige hade stora framgångar på ungdoms-EM 2022. Nu är det dags för tävlingen igen och det är ett starkt svenskt lag som åker till Moldavien med start söndag.

Juniorkaptenen om Sveriges lyftare inför ungdoms-EM

Patric Bettembourg. Foto: Per Wiklund

Det är Moldavien som står värd för årets ungdoms-EM den 1 till 10 juli. Det blir deras första stora internationella tävling dit Sverige skickar tre lyftare:

  • 4 juli: Freya Koskela, 59 kg, A-grupp U15, 16.00
  • 7 juli: Nellie Vikström, 64 kg, A-grupp U17, 16.00
  • 9 juli: Siri Fogelberg, 81 kg, A-grupp U15, 16.00

Förra årets slutade med sex svenska medaljer i Polen.

- Jag är mycket nöjd med 2022 års ungdoms-EM där jag tycker alla lyftarna fick ut max av sin potential. Vi bärgade sex medaljer som är det bästa någonsin för Sverige, säger juniorkaptenen Patric Bettembourg, som gör sitt åttonde EM som ledare, och fortsätter:

- Jag har lärt mig att våga ta för mig som coach. Många jämna tävlingar avgörs genom att den som vinner oftast har den coach som tagit bäst beslut gällande viktval och tävlingsstrategi. Vi coacher kommer att våga att pröva lite nya saker detta mästerskap.

Förväntningar på ungdoms-EM denna gång?
-
Jag förväntar mig många klarade lyft och tuffa bataljer om bra och framskjutna placeringar. Givetvis önskar man sig medaljer men det är väldigt tuff konkurrens såklart. Når alla tre lyftarna en topp 6- placering är jag nöjd och belåten som huvudcoach och juniorkapten.

Freya Koskela under förra årets ungdoms-EM. Foto: Per Wiklund

Här berättar Patric Bettembourg om Sveriges deltagare:

Freya Kosekela:
- Freya har verkligen tagit stora steg framåt under 2023 och med erfarenhet från ungdoms-EM 2022 i bagaget så tror jag verkligen på klar medaljchans men vi ska ta ett lyft i taget. Tävlingen avgörs inte på startvikterna utan på slutresultatet och för att nå målet krävs många klarade lyft.

 

 

EM-guld i U15 förra året. Nu tävlar Nellie i U17. Foto: Per Wiklund


Här berättar Patric Bettembourg om Sveriges deltagare:

Nellie Wikström:

- Nellie vann ju guld på ungdoms-EM förra året i klassen för U15 och har klivit upp i U17-klassen i år som kommer bli extra tuff när de tuffaste motståndarna är ett år äldre än Nellie. Nellie har haft mycket otur under 2023 med skada och lite sjukdomar i olyckliga lägen men Nellie är en riktig fighter på tävling och jag är säker på att hon kommer att göra det bra utifrån förutsättningarna.

 

EM-brons 2022. Nu är Siri Fogelberg tillbaka på ungdoms-EM. Foto: Per Wiklund

Här berättar Patric Bettembourg om Sveriges deltagare:

Siri Fogelberg:

- Siri har haft också haft lite sjukdom på vägen mot ungdoms-EM men har på senaste lägret i Eskilstuna uppvisat klart stigande form. Jag är övertygad att Siri kommer prestera på topp i Moldavien.

 

 

 

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken