Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Studie

Studie om kroppsuppfattning och upplevelse av att tävla i en viktklassidrott

Vi vill uppmärksamma en studie som just nu genomförs och söker deltagare. Syftet med studien är att undersöka idrottares kroppsuppfattning tillsammans med deras erfarenheter och upplevelser av att gå upp eller ned i vikt inför tävling, av att delta i invägningsmoment och att tävla i en viktklass.

I en idrott som tyngdlyftning där kroppsvikt är betydelsefullt har idrottare egen erfarenhet av hur anpassning och kontroll av kroppsvikten upplevs. I kombination undersöks även kroppsuppfattning som är en central del av vår självbild och påverkar vårt välmående.

Lisa Nyström är psykologstudent och ansvarig för studien som kommer att resultera i en psykologexamensuppsats:

- Förhoppningen är att studien kan bidra med information om och insikt i hur idrottare upplever flera aspekter av sin idrott, i det här fallet inom tyngdlyftning och styrkelyft. Då båda är viktklassidrotter tycker jag det är viktigt att undersöka hur aspekter kopplat till det faktiskt upplevs av idrottarna.

Om du tävlar (eller tidigare tävlat) i tyngdlyftning eller styrkelyft, har fyllt 15 år och är intresserad av att delta i studien kan du klicka på länken nedan för att komma till den digitala enkäten. Enkäten kan genomföras på valfri plats och tid, och beräknas ta 10-15 minuter.

Klicka här för att komma till studien: https://sunet.artologik.net/lnu/kroppsuppfattninginomlyftning Länk till annan webbplats.

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken