Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Svenska Tyngdlyftningsförbundet genomför just nu projektsatsningen ”Idrott för äldre +65”. ”Det handlar om att vi vill skapa en modell som alla våra föreningar kan använda sig av för att attrahera och engagera äldre”, säger förbundets verksamhetsutvecklare Alexandra Haag.

Stor +65-satsning – Träning för livslångt idrottande

Thomas och Monica Norlander under en +65-utbildning

Thomas och Monica Norlander ligger bakom förbundets nya +65-utbildning

Den första delen av projektet "Idrott för äldre +65" genomfördes tillsammans med Styrkelyftsförbundet under 2020 och 2021. Då handlade det om en kartläggning och sedan ett pilotprojekt. Under 2022 och 2023 fortsätter projektet tack vare projektstöd från RF.

- Nu är tanken att skapa en modell som föreningarna ska kunna använda sig av för att föra in verksamhet för äldre i sin verksamhet. Modellen innehåller utbildning med material och tillvägagångssätt och är byggd på det sättet att vi kan erbjuda en kul och varierande träning till målgruppen 65+ för en billigare kostnad än vad kommersiella aktörer gör, säger Alexandra Haag som är verksamhetsutvecklare och ansvarar för satsningen från tyngdlyftningsförbundets sida.

Målet är att skapa en meningsfull träning och gemenskap för medlemmar över 65 år och därmed motverka känslan av ensamhet. Den typen av träning kan skapa fler föreningsmedlemmar som är 65+.

- Vårt ansvar i projektet är att på uppdrag av förbundet sprida vår kunskap till landets alla föreningar inom tyngdlyftningen, säger Monica Norlander som tillsammans med sin man Thomas tagit fram den modell som nu ska testas i fler föreningar.

Monica och Thomas startade upp sitt projekt i Sundbybergs TK under den första delen av ”Idrott för äldre”-satsningen. Det har varit mycket framgångsrikt.

- Jag och Thomas inledde först med att utbilda oss på Dalarnas Högskola. Det var en distansutbildning som styrkelyft- och tyngdlyftningsförbundet erbjöd genom pilotprojektet. Kursen gav oss grunden för att kunna lägga upp ett eget träningsprogram på 12 veckor för äldre i styrketräning, berättar Monica Norlander och fortsätter:

- Den metod som vi utbildade oss i kallas för Senior Power Training, det innebär att först arbeta med inlärning av teknik och styrka för att därefter introducera power/snabbhet, som handlar om att träna de snabba muskelcellerna. Med åldern avtar våra muskelceller och framför allt de snabba. Vi återskapar dessa muskelceller genom denna form av styrketräning.

Sundbybergs TK valde att vända dsg till de pensionärer som bor i just Sundbyberg. Målgruppen var i första hand de som inte hade bedrivit styrketräning tidigare men deltagarna fick gärna ha varit aktiva eller deltagit i annan form av träning.

- Vi startade med en grupp den 9 december 2021. Med ett träningspass en gång i veckan, en timma under 12 veckor. Under 2022 startade vi ytterligare två grupper. Vi har haft kö till de olika grupperna under hela året. Vi har under tiden utvecklat programmet tillsammans med deltagarna i grupperna. I den första gruppen var medelåldern omkring 67 år och i tredje gruppen hade vi deltagare som är uppåt 80 år. Detta innebar att vi hela tiden måste tänka nytt och anpassa kursen efter deltagarna, vilket har varit mycket spännande för oss som kursledare, säger Monica Norlander.

Flera av deltagarna har rekommenderat sin partner eller anmält sig själva och/eller en vän till att delta. Även Sundbyberg TK:s medlemmar har uppmuntrat sina föräldrar att börja träna. Under januari 2023 startar den fjärde gruppen.

- Det har varit omkring tio deltagare varje gång och det antalet ger förutsättningar att bedriva gruppträning och samtidigt inbakad individuell coachning. Då har var och en kunnat vara med utefter sina förutsättningar.

Av totalt 30 deltagare under ett drygt år har omkring 25 blivit medlemmar i föreningen. Sundbybergs TK har därför ökat medlemskapet i målgruppen äldre med 438%.

- Det är självklart bra att vi lyckats få dem att fortsätta. En inte oväsentlig del är att dessa nya medlemmar medför en intäkt till föreningen på 40 000 kr årligen. När vi kommer ner och tränar själva på förmiddagarna så träffar vi alltid några från grupperna som tränar samtidigt. En del har hittat nya träningskompisar från grupperna, säger Monica Norlander och fortsätter:

- Vi har i nu tagit fram ett utbildningsprogram baserat på våra erfarenheter under det gångna året. Vi har lärt oss så mycket själva och fått positiva reaktioner tillbaka av deltagarna i varje grupp. Detta bekräftas av de utvärderingar deltagarna har gjort efter avslutade kurser. Det har inte varit helt fel att vi är två ledare, en som visar och en som har blicken på varje deltagare. Det är inte en förutsättning men det gör inte heller saken sämre att vi är i samma ålder som deltagarna. Slutligen ska vi inte förringa den sociala samvaron som inträffar efter varje träningspass, då vi fikar och äter frukt samt utbyter tankar med varandra.

För en vecka sedan arrangerade Svenska Tyngdlyftningsförbundet en presentation- och diskussionsträff om ”Idrott för äldre +65” i samarbete med Stockholms Tyngdlyftningsförbund. Syftet var att diskutera materialet och utförandet av kursen för att få några fler föreningar att testa den modell som varit så lyckad i Sundbyberg. På träffen deltog ledare från Södertälje, Sundbyberg, Vallentuna och Väsby.

- Vi tyckte att det var en aktiv grupp med många tankar. Dialog fanns hela tiden. Vi var själva nöjda med presentationen och den landade bra hos deltagarna. Det fanns ett intresse, ett engagemang men också funderingar hur man kan förankra och förverkliga det i sin förening, säger Monica Norlander.

Den som är intresserad av att genomföra träning för äldre i sin förening tar kontakt med Svenska Tyngdlyftningsförbundets verksamhetsutvecklare Alexandra Haag så informerar hon hur du går till väga.

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken