Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Svenska framgångar på Island

Under helgen (12–13 november) avgjordes Nordiska Mästerskapen för ungdomar och juniorer. Så här gick det för samtliga svenska lyftare.


Landslaget landade på ett regnigt Island fredagen den 11 november efter en fantastiskt fin inflygning över Island då molnen flyttade på sig för en stund. Efter en busstur till hotellet var det bara att ta sina rum och sedan gå vidare till restaurangen där det bjöds på ett välbehövligt kvällsmål. Invägningen på lördagen startade redan klockan 06.00 för samtliga så det fanns inte utrymmer för fler kvällsaktiviteter.

Med totalt över 100 lyftare så blev det en stor tävling för samtliga inblandade. Tävlingen ägde rum i en nybyggd idrottshall i utkanten av Reykjavik. En väldigt fin och fräsch hall där det mesta fanns (utom mat) som vi fick hämta på golfklubben strax bredvid.

Lördagen den 12 november
Grupp 1 (damer ungdom)

I klass 64 tävlade två svenskor, årets Europamästare Nellie Vikström, Falu AK, och landslagsdebutanten Olivia Wärnehult från Norrköping.
Personligt rekord Nellie: 72–93 / 164
Tränare: Erika Wikström, Patric Bettembourg
Personligt rekord Olivia: 65–85 / 150
Tränare: Jesper Valrygg

Nellie Vikström som var rankad etta gjorde en riktigt fin insats och motsvarade helt förväntningarna. Hon fick med sig fem snygga lyft och en guldmedalj. I den sista stöten gjorde hon ett bra försök att ta sitt eget svenska ungdomsrekord och stången höjdes till 94 kg. Lyftet var perfekt ända till slutklämmen men hon tappade stången bakåt i slutpressen. Det här rekordet är inte långt borta.

Olivia fick lite tekniska problem med sin första stöt vilket inte släppte riktigt och fick därmed inte med sig någon stöt i slutresultatet, dock gjorde Oliva i övrigt en fin insats och det ser bra ut för framtiden.

Grupp 2 (damer ungdom)

Freya Koskela från Olofström lyfte i klass 59.
Personligt rekord Freya: 64–83 / 147
Tränare: Pertti Torikka

Freya hade tufft motstånd i klassen men kämpade väl och fick med sig ett tävlingspers på 65 kg i ryck. I stöten blev det ett fint resultat på 79 kg och Freya fick med sig en välförtjänt bronsmedalj hem.

Grupp 3 (damer ungdom)

Fanny Köhler från Falköping har gått upp en klass till klass 76 där hon tillsammans med Borlänges Emilia Hägg representerade Sverige i landslaget för första gången.
Personligt rekord Fanny: 70–85 / 154
Tränare: Kjell-Åke Johansson
Personligt rekord Emilia: 72–84 / 156
Tränare: Bosse Johansson

Fanny gjorde en imponerande och säker lyftserie med ett personligt rekord på tre kg i stöt som räckte till en silvermedalj. Den regerande mästarinnan norskan Lea B Horne, från Norge var inte mycket att göra åt med en ingångsvikt på 111 kg i stöt. Emilia Hägg gjorde en fin insats och fick ihop 144 kg och tog en fin fjärdeplats i hennes första landslagsuppdrag.

Leah Heller från Spårvägen tävlade i klass 81 och gjorde sitt andra landslagsuppdrag efter debuten på ungdoms-EM.
tidigare i år.
Personligt rekord Leah: 69–85 / 154
Tränare: David Heller

Leah hade en bra dag och såg stark ut på flaket. Hon visade att det fanns mycket styrka och satte nytt svenskt ungdomsrekord 84 kg i stöt. Hon gjorde en bra tävling och tog guldet. Leah saknade mottävlare i klassen denna dag vilket kan vara motivationsdämpande men det märktes inte utan hon kämpade hårt hela tiden.


Grupp 4 (damer juniorer)

Inga svenska deltagare
.

Grupp 5 (damer juniorer)

Josefin Andersson, Falköping, hade gått upp en klass till 64, och gjorde sin debut i landslaget.
Personligt rekord Josefin: 74–86 / 160
Tränare: Kjell-Åke Johansson

Det såg ut att bli en tuff och jämn klass med totalt sju lyftare. Josefin gjorde tre fina godkända lyft i ryck och låg trea inför stöten. De två första stötarna satt fint men en miss i tredje stöten gjorde att Josefin blev precis utanför medaljplatsen denna gång.

Grupp 6 (herrar ungdom)

Milo Engzell från Sandviken gjorde sitt andra NM i klass 67.
Personligt rekord: 87–110 / 195
Tränare: Hannu Virkkunen

Milo gick in på 85 i ryck fortsatte med ett pers på 88 kg och avslutade med 90 kg och ytterligare ett pers med tre kg i ryck. Han gjorde en fin och jämn tävling och fick med sig bronsmedaljen hem.

Simon Lang, HAK Greppet, hade gått upp en klass och tävlade i 73 kg i sin landslagsdebut. Romeo Vergara, Falköping, debuterade även han i landslaget i klass 73.
Personligt rekord Simon: 96–120 / 216
Tränare: Mats Lindqvist
Personligt rekord Romeo: 85–108 / 190
Tränare: Kjell-Åke Johansson

Simon gick in och gjorde en säker serie med 101 i det avslutande rycket som är ett tävlingspers med fem kg. Medaljkonkurrenten norrmannen Röyseth bommade sina två ingångsvikter i ryck men tog den sista och fick även han med sig 101 kg inför stöten. Det blev en jämn kamp mellan lyftarna i stöten men Simon fick till slut med sig 128 kg i stöten samt en välförtjänt silvermedalj.

Romeo gjorde sin landslagsdebut i detta nordiska och skötte sig fint. Ett tangerat pers i ryck på 85 kg. Han startade ryckserien med 105 kg och höjde till 110 och 111 som han tyvärr bommade idag. Romeo slutade på en femte plats och ska vara nöjd med sin landslagspremiär.

Lördagens medaljskörd: 2 guld – 2 silver – 2 brons

Söndagen den 13 november


Även söndagen inleddes med tidig invägning på hotellet. Kl 05.30 stod de första lyftarna redo att få sin vikt noterad. Island bjöd idag på ett omväxlande blåsigt och regnigt väder så den nya Idrottshallen var ett bra alternativ att tillbringa dagen på. Det var en peppig och hög stämning redan på morgonen vilket lyftarna uppskattade för att vakna till ordentligt.

Grupp 7 (herrar ungdom)

I klass 81 mönstrade vi ytterligare två debutanter i Spårvägens Melker Lundin och Norrköpings William Kreutz.
Personligt rekord Melker: 100–121 / 220
Tränare: Henrik Lundin
Personligt rekord William: 91-122 / 209
Tränare: Jesper Valrygg

Melker startade rycket med ingång på eget pers 100 kg, vilket såg väldigt bra ut. Dock missade han lite på de två andra lyften och fick gå vidare till stöten med ingångsvikten. Stöten inleddes med två fina lyft och avslutades med ett klockrent 125 kg i stöt som är tre kg pers och gav en silvermedalj. I klassen fanns vinnaren finske Hautaniemi som klippte till med nordiskt ungdomsrekord i stöt på 140 kg.

William tangerade också sitt pers i ryck och fick med sig 91 kg inför stöten. Han inledde med två bra stötar och gick i sista på pers 123 kg vilket han satte fint men började dock promenera med stången och blev tvungen att släppa, synd men det blev 117 i stöt och en fin insats av William.

Felix Engström
Wallman från Borlänge var sista pojke på ungdomssidan och han gjorde sitt andra ”nordiska”.
Personligt rekord:106–130 / 232
Tränare: Kjell Bergendahl

Felix fick kämpa ensam i klassen vilket också kan vara en utmaning för att bli peppad. Dock verkade detta inte påverka Felix. Han gick fokuserat och fick med sig 102 kg i ryck. Felix lyfte fint och lätt i sin första stöt på 123 kg och han fortsatte i samma stil och avslutade stöten med ett säkert ”perslyft” på131 kg och även en guldmedalj.

Grupp 8 (herrar juniorer)

Victor Sundh från Spårvägen tävlade på junior-EM tidigare i år och då i 89:an. Nu gick han upp i vikt och tävlade i klass 96.

Victor fick kämpa ensam i klassen och det gjorde han bra. I ryck slutade han på 135 kg. Stöten inledde Victor med stadiga 157 kg och hade därmed säkrat att få hem medaljen. Här fanns utrymme för att gå på högre vikter så andra stöten sattes till 162 kg som blev ett tekniskt fint och godkänt lyft i sista blev det en höjning till 167 kg. Han satte även den och fick magiska 300 i totalen samt totalt åtta kg i tävlingspers, ett kg i ryck och sju kg i stöt.

Richie Leong från Mosseberg gjorde sitt första landslagsuppdrag på NM i klass 73.
Personligt rekord Richie: 95–133 / 228
Tränare: Staffan Bergqvist

Richie gjorde en säker serie i ryck och slutade på 105 kg vilket är ett grymt pers med tio kg. Ingången på 125 kg såg lätt ut men med lite extra press i armbågarna så blev det underkänt. Han gick in och gjorde om och rätt, denna gång satt den. I tredje höjdes stången till 135 men en liten efterpress satte stopp och slutresultatet i stöt blev 125 kg men totalen räckte till en fin silvermedalj.

Joen Vikingsson Sjöblom tog även han steget upp en klass efter sina brons på junior-EM och tävlade denna gång i 102:an.
Personligt rekord Joen: 152–185 / 337
Tränare: Jonas Carlström

Joen gick in på stadiga 142 kg i ryck. En höjning till 148 kg för ett rekord verkade rimligt. Tyvärr blev det en hårfin miss i andra försöket så Joen fick med sig 142 kg till stöten. Joen inledde med 175 kg och guldmedaljen var klar. Andra lyftet gick på 180 kg, ett säkert lyft. Stångens vikt höjdes som avslutning till 183 kg som han fixade fint och guldmedaljen gick till Sverige.

Grupp 9 (herrar juniorer)

Från Sörby BoIS kom nästa lyftare i Linus Persson som gjorde sitt andra NM, nu i klass 81. I klass 81 har vi även Noah Wiklund från Falun som gjorde landslagsdebut.
Personligt rekord Linus: 105–141 / 245
Tränare: Benny Persson
Personligt rekord Noah: 109–128 / 233
Tränare: Hasse Bettembourg

Linus och Noah kämpade bra i helgens största klass som bjöd på hårt motstånd med totalt 8 deltagare. Ingångsvikten i ryck för Linus sattes till 100 kg som han klarade. Det blev en bom i andra men han tog 105 i sitt tredje lyft. I stöt blev det ett godkänt på 136 kg. Några missar i stöten gjorde att Linus till slut hamnade på fjärde plats.

Noah startade med 105 som ingångsvikt. Han gjorde oss lite nervösa genom att bomma de två första försöken. Men med fokus och beslutsamhet så satte han det perfekt i tredje. I stöt blev ingången 120 kg följt av 126. Sista stöten på 130 kg var uppe men det blev för tungt att hålla kvar denna gång. Totalt blev det en sjätte plats och sammanfattningsvis en bra premiärinsats av Noah.

Alvin Broman från Landskrona var Sveriges lyftare i klass 89. Han gjorde sitt tredje NM.
Personligt rekord Alvin: 127–153 / 280
Tränare: Oscar Leo

Alvin som hade guldchans i klassen startade med 120 kg som ingångsvikt i ryck. Tyvärr missade han första men klarade i andra lyftet. Islänningen Halldorson var den tuffaste konkurrenten som gick in på 131 kg. Alvin som klarat sitt andra gjorde en stadig höjning för att hänga med i guldkampen men 132 blev en bom idag. Halldorsen slutade på 137 kg. Efter en fin stötserie av Alvin och ett riktigt kämparlyft i sista på 153 kg, som han tyvärr fick ge upp, blev det en fin silvermedalj och ett sammanlagt resultat på 269 kg.

Söndagens medaljskörd: 3 guld – 3 silver – 0 brons.

En stor eloge till alla lyftare, coacher och domare som gett allt denna helg och genomförde detta nordiska med entusiasm och fighting vilket resulterade i ett imponerande slutresultat!

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken