Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Framgångarna på ungdoms-EM summeras

Nellie Vikström tog två guld och ett silver och Siri Fogelberg tre brons, Freya Koskela blev sexa och Leah Heller fyra. Här summerar juniorkaptenen Patric Bettembourg framgångarna i polska Raszyn.

Freya Koskela under ungdoms-EM. Foto: Per Wiklund


De svenska ledarna på plats för att coacha under ungdoms-EM var Patric Bettembourg, John Söderholm och Erika Wikström.

- Lyftarna gjorde alla bra ifrån sig och det är lärorikt för dem att vara med och känna på ett mästerskap med allt vad det innebär. Självklart är det nervöst så därför var det kul att se dem ta sig an och hantera den känslan. Det är jättehäftigt att vi numera kan ta medaljer och dessutom, som i Nellies fall, ta guld, säger Patric Bettembourg och fortsätter:

- Allting fungerade bra. Vi hade ett väldigt bra ledarteam på plats där vi kompletterade varandra bra. Det fanns en klar uppdelning där Erika gjorde stor skillnad med sitt sätt att vara, hon gav dem ett lugn och en trygghet inför och under tävlingen. Sedan är John oustanding när det handlar om att räkna vikter och ha koll på motståndare för att sedan höja vikter och coacha.

Patric Bettembourg poängterar att ungdoms-EM blev ett kvitto på det arbete som gjorts under fyra års elitprojekt på tjejsidan. Sverige har blivit bättre och bättre för varje år och mästerskap som gått sedan projektet inleddes.

- Det visar att vi är på rätt väg när det gäller arbetet med de yngre och den träningen som bedrivs. Det långsiktiga målet är att gå från internationell ungdomselit till internationell seniorelit. Det var det länge sedan Sverige lyckades med men det här nya arbetssättet hoppas vi ska ändra på det. Sedan är det långsiktiga målet att utveckla individen så att även om de inte fortsätter med idrott har de med sig det här hela livet.

Daniel och Hanna, föräldrar till Freya Koskela, upplever projektet och ungdoms-EM som positivt för sin dotter:

- Sedan de knappt 9 månader som våran dotter har ingått i projektet "unga tjejer" så har vi fått uppleva den fantastiska resa som hon gjort. Freya har utvecklats väldigt mycket som person, fått en rejäl boost i självförtroende och utvecklats som lyftare till helt andra nivåer. Väldigt mycket av denna fina prestation tillsammans med Freyas talang, har vi alla de människor som engagerar sig i detta projekt att tacka, säger de och fortsätter:

- Ett väldigt fint samarbete med hemmacoach, en öppen dialog med föräldrar och en väldigt trygg omgivning för våran dotter gör att Freya ser fram emot varje läger samtidigt som vi känner oss trygga med att skicka våran dotter på dessa läger.

- Senast var Freya nere i Polen på ungdoms-EM, där hon gjorde debut på internationell nivå. Den insats både innan tävling och nere på plats av coacher vart enastående. Även vi som föräldrar kände oss välkomna och inkluderade. Vi tackar ödmjukast alla involverade i projektet och förbundet över lag. Vill speciellt tacka Patric Bettembourg som ställt upp och svarat på alla frågor på ett pedagogiskt sätt då vi inte varit helt insatta i tyngdlyftning.

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken