Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Meriterad internationell tränare klar för Elitmiljö Tyngdlyftning Halmstad

Maged Salama är känd som OS-guldmedaljören Matthias Steiners tränare. Nu kommer Maged till Sverige för att bli Svenska Tyngdlyftningsförbundets tränare på Elitmiljö Tyngdlyftning Halmstad (ETH).

Foto: Per Wiklund

Maged Salama ska hjälpa svensk tyngdlyftning att utvecklas. Foto: Per Wiklund


Förutom en egen framgångsrik karriär som aktiv så har Maged Salama arbetat som tränare under snart 30 år. Bland annat som landslagstränare för Österrike, Indien och Egypten. Han var tränare för Matthias Steiner som efter flytt till Tyskland tog OS-guld 2008 och han har även arbetat med lyftare som tagit flera medaljer på VM, EM, Asiatiska och Afrikanska mästerskapet.

Maged har kandidatexamen i socialt arbete från Universitet Kairo, forskat inom socialpsykologi, tyngdlyftningsstudier anslutna till IOC samt examen inom tyngdlyftning från universitetet i Budapest. De senaste tio åren har Maged arbetat som expert och föreläsare med uppdrag från flera olika nationsförbund samt IWF och IOC.

Maged Salama blir nu tränare på ETH där han kommer leda den dagliga träningen för de lyftare som nu kommer till Halmstad och samtidigt vara med och utbilda tränare. Han kommer även att ingå i den svenska landslagsstaben.

- Jag är glad och inspirerad att ta mig an detta uppdrag. Jag ser en ny generation lyftare som kan nå en väldigt hög seniornivå och bli bra internationellt. Inom två år tänker jag att vi kan ta medaljer på EM med juniorer och under den tiden har vi också involverat och utbildat fler svenska tränare, säger Maged Salama och fortsätter:

- Jag ser tyngdlyftningsträningen som en balans mellan styrka och rörlighet vilket är ett område som behöver utvecklas hos många svenska lyftare. En annan viktig sak är nutrition som måste utgå från vetenskap och som varieras mellan de olika träningsperioderna för att ansträngningen och kraften som behövs påverkas av träningens innehåll.

ETH är ett nationellt träningscenter som Svenska Tyngdlyftningsförbundet startar tillsammans med Eleiko Group AB och Högskolan i Halmstad. Tanken är att samla Sveriges bästa lyftare och tränare och samtidigt möjliggöra kombinationen elitidrott och högskolestudier. Till en början gäller Mageds uppdrag som ETH-tränare september 2022 till och med maj 2023. Förhoppningen är att skriva ett längre avtal efter det.

- Vi är glada att vi får Maged till Sverige och han drar i gång ordentligt från den 5 september. Vi har fört samtal med honom under en längre tid och haft möjlighet att testa honom i praktiken i Halmstad. Under våra samtal och de två träffar vi genomfört framgår det tydligt att Maged gillar Sverige och då inte minst vårt tydliga ställningstagande mot fusk, korruption och dopning, säger Svenska Tyngdlyftningsförbundets sportchef Mats Lindqvist och fortsätter:

- Det som tilltalar oss mer med Maged är att hans filosofi utgår från att träna så att nervsystemet inte belastas för mycket vilket innebär att det tränas lägre volym av hela lyft och mer av styrkebetonade övningar inom tyngdlyftningen. Där är rörlighet är mycket viktigt och likaså kosten. Allt kan kokas ner till att optimera kroppens naturliga återhämtning för att undvika skador, resultatplatåer eller motivationsbrist.

- Den syn på träning stämmer bra överens med de erfarenheter som vi i Sverige fått genom de elitprojekt vi drivit de senaste åren. Det är också många framstående nationer i tyngdlyftningen som anammat det. Vi ser därför att vi hittat en tränare i Maged som kan ta Sverige framåt, dels genom att tillföra kunskap till de aktiva och dels även stärka och utbilda våra tränare.

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken