Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Tränarlicenser

Här finner du all information om hur vårt licenssystem fungerar, vilka krav som ställs på respektiver nivå, vilka nivåer som krävs för särskilda behörigheter samt länkar och inforamtion om externa utbildnignar som krävs för vissa licener.

Registerutdrag från Polisen

Notera att alla som ansöker om en tränarlicens behöver ha uppvisat ett registeruttdrag från polisen för sin förening tidigast 12 månader innan godkänd licens.

För att få och behålla tränarlicens D-, C-, B- eller A- behöver du visa upp ett aktuellt utdrag ur ditt belastningsregister från polisen. Du visar utdraget för din förenign och de bekräftar sedan för STFs kansli att detta har gjorts. En registerkontroll från belastningsregistret är till för att stärka barns och ungas skydd mot sexualbrott och andra grova brott. Det är dock endast en del av underlaget för att bedöma om en person är lämplig för att arbeta med barn. Att en person är straffad för ett brott innebär inte ett förbud mot att anställa personen. Med barn räknas alla personer under 18 år.

Du hittar mer information och begär utdrag här: Registerutdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Allmän bedömning

Det är och ska inte vara en rättighet att bli tilldelad en tränarlicens. Det görs en allmän bedömning om förmågan att vara tränare på ett enligt förbundets riktlinjer ansvarsfullt sätt.

STF:s värdegrund och policy för trygg idrott är centrala dokument som har upprättats för att tydliggöra hur arbete inom förbundet förväntas genomföras. Du som tränare förväntas följa och förstå dessa för att kunna tilldelas och få behålla en licens. Den som inte kan ställa sig bakom dessa dokument eller som bryter mot dem bör välja att inte söka licens eller riskerar att få sin licens indragen. I enskilda fall kan den samlade bedömningen från förbundet, vilken görs av utbildningsansvarig på STF tillsammans med aktuell utbildare, innebära att en person inte blir godkänd för en tränarlicens trots genomförd utbildning. Dessa typer av beslut kommer alltid motiveras och behandlas personligen. STF:s utbildningsansvarig har ytterst ansvar för det slutgiltiga beslutsfattandet.

För dig med tidigare tränarutbildning inom STF

Du som tidigare gått en utbildning som motsvarar Steg 2 eller högre inom STF kommer få möjlighet att vidareutbilda dig inom det nya utbildningssystemet till en nivå motsvarande nivå 2. Efter genomförd IUT via SISU, Ren vinnare via Antidoping, och uppvisat registerutdrag kan du ansöka om, och tilldelas en C-licens. Du kommer sedan kunna genomföra nivå 3 utan den tidsbegränsning på 12 måndaders licensinnehav som annars tillämpas. Detta finns som en möjlighet under den 5 år långa övergrångsperiod som startade 1e januari 2023 (övergångsperioden slutar 31e december 2028). Efter detta behöver varje tränare genomgå tränarstegen i sin helhet.

Denna vidareutbildning kommer att lanseras när den nya nivå 2 utbildningen är färdigställd och pilottestad. Detta beräknas ske under hösten 2024.

Vår ambition är att på detta sätt tillgodose den erfarenhet och kunskap som du har sedan tidgare, samtidigt som du får en uppdatering av det som är nytt och förtydligat i de nya utbildnignarna.

Licenskrav


Denna tabell visar vilka krav, utöver registeruttdrag och allmän bedömning, som du behöver uppfylla för att få respektive licens.

Licens

Förkunskap

STF-utbildning

SISU-utbildning

Fördjupning

Antidoping

D

Inga

Nivå 1

Ingen

0p

Inga

C

D-licens i 12 månader

Nivå 2

IUT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

0p

Ren Vinnare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

B

C-licens i 12 månader

Nivå 3

GUT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

15p

Grundkurs i antidoping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

A

B-licens i 24 månader

Nivå 4

FUT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

30p

Grundkurs i antidoping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Behörigheter

För att få tränaruppdrag för förbundet som till exempel utbildare, landslagstränare eller projekttränare behöver du uppnå vissa licenser.

Licens

Behörighet

D

Behörig för fortbildning och högre nivå-utbildningar

Fritt tillträde till temaföreläsningar

C

Assisternade tränare för nationella projekt

Assisterande tränare för U/J-landslag

Ansvarig tränare för Lyftarkurs 1 & 2

Utbildare för Nivå 1 och 2

B

Tränare för nationella projekt

Tränare för U/J-landslag

Assisterande tränare för Seniorlandslag

Tränare på NIU*/RIG*/RIU

Mentorsskap för A- och B-licensierade tränare

Utbildare för Nivå 3

Ansvarig tränare för Lyftarkurs 3

A

Huvudränare för Seniorlandslag

Mentorsskap för A- och B-licensierade tränare

Ansök om tränarlicens

I detta formulär ansöker du om tränarlicens. Efter inskickad ansökan kommer vi att be om bekräftelse från din förening angående belastningsregister. Ev. kommer vi även höra av oss och be om intyg för genomförda utbildningar mm.

Personuppgifter * (obligatorisk)
Personuppgifter

Skriv vilken förening du tillhör.

Här anger du en mailadress som vi kan nå din förening via.
Välj licens * (obligatorisk)
Välj licens
Uppfyllda krav * (obligatorisk)
Här kryssar du i vilka av dessa krav du uppfyller. Vissa av dessa kommer kräva att du skickar in kopior på dokument, eller att din förening intygar dina uppgifter, skulle detta behövas så kontaktar vi dig via mail. Notera att din förening måste bekräfta att du inom 12 månader har uppvisat ett registerutdrag för ALLA licenser.
Uppfyllda krav


Äldre utbildningar
Här kryssar du ev. för de utbildningar som du genomfört i STFs regi tidigare. Notera att dessa inte är direkt jämförbara med de nya utbildningarna. Ev. komplettering kan behöva göras för att du ska få tillgodoräkna dig en licens.
Äldre utbildningarHär fyller du i annan information som du tycker är relevant. Det kan till exempel vara en högskoleutbildning, meriter som tränare inom annan idrott eller ett annat land.

Publicerad: 2023-04-27

Senast uppdaterad: 2024-04-15

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken