Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Kontakt

Patric Bettembourg, huvudansvarig tränare
Erica Wikström, assisterande tränare

Unga tjejer

Unga tjejer var det av våra elitprojekt som vi startade först. Här berättar vi om bakgrunden, nuläge och framtiden för satsningen.

Bakgrund


Svenska Tyngdlyftningsförbundet såg i princip ingen lyftare i våra seniorlandslag som hade sin bas i ungdoms- eller juniorlandslaget. Därför genomförde vi under perioden december 2018 till våren 2019 ett pilotprojekt med idén att försöka förstå varför våra lyftare har så svårt att ta steget från ungdomslandslaget till juniorlandslag och slutligen till seniorlandslaget.

Frågor som ”Kan vi göra detta bättre?” och ”Vad kan vi förändra?” födde projektidén.
Projektet hade som bas att träna mer styrka och allmänfysisk träning, framför allt hämtad från Funktionell Fitness (Crossfit). Tjejerna, de flesta i ålder 14–16 år, som ingick i pilotprojektet var ”crossfittjejer” som hittade tyngdlyftningen och som satsade även på detta. Projektledaren och tränaren Patric Bettembourg har lång erfarenhet av att träna elittjejer inom flera olika idrotter och han skräddarsydde träningen för deltagarna delvis enligt, inom tyngdlyftningen, helt nya idéer.

Pilotprojektet


Projektet innebar träningsläger med sex lyftare var sjätte vecka, fre-sön, fem pass. Tät kontakt upprättades med alla tjejerna, deras tränare och föräldrar även mellan lägerna.Därtill bjöds ”renodlade” lyftare in på lägerna.

I denna ålder kan man givetvis förvänta en utveckling men jämfört med de tjejer som tränat ”traditionell tyngdlyftningsträning” kunde vi se en positiv skillnad.

Redan efter pilotprojektet kunde vi konstatera att:

  • Vi hade hittat nya tjejer som vill tävla i tyngdlyftning och deras resultat var häpnadsväckande.

Efter lyckat pilotprojekt 2019 utökas detta projekt 2020 och 2021, med stort stöd från RF-elit. Men pandemin kom i vägen och vi försökte så gott vi kunde att upprätthålla kontakten med tjejerna och bland annat gjorde Patric Bettembourg besök i deras hemmiljö då lägerverksamheten inte gick att genomföra. Under denna första fas rekryterades även en assisterande projekttränare, Erika Wikström, som varit en av framgångsfaktorerna för utvecklingen av såväl projektet som resultaten för tjejerna.

Resultat


Just det idrottsliga resultatet är en mycket viktig parameter då projektet handlar om elitidrott som till största delen betalas av RF:s elitavdelning. Första framgångarna kom snabbt och flera av tjejerna kvalade in til ungdoms-EM 2019 med resultat som vi inte hade sett på länge av svenska lyftare.

Då 2020 föll bort av pandemiskäl fick vi 2021 vår första europamästarinna i Tilde Muhrman på ungdomssidan, en framgång vi är mycket stolta över. Då i stöt och detta följdes upp på ungdoms-EM 2022 med Nellie Vikströms tre medaljer med guld i såväl stöt som sammanlagt samt ytterligare tre brons genom Siri Fogelberg och framskjutna placeringar av Freya Koskela och Leah Heller.

Fortsättningen


Vi har fått mycket uppskattning från såväl andra länder som från RF och SOK. Det är framgångarna som ligger till grund för de ökade resurser som möjliggjort anställning av Patric Bettembourg som juniorkapten under 2022-2023. Den positiva utvecklingen ligger även till grund för att vi kan fortsätta satsa med större resurser än tidigare, en mycket viktig ingrediens för förbundets elitutveckling.

Gruppen har bestått av åtta stycken ungdomar och under 2022 startade vi även upp en ny grupp för de ungdomar som nu blivit juniorer. Vi kommer att fortsätta med dessa två grupper även under 2023 och vi vill även få ut denna typ av träning som innehåller med styrka till alla föreningar. Vi planerar olika aktiviteter för detta varav föreningsbesök är ett.

Syften med projektet 2022-2023

 
  • Att hitta fler tjejer som vill träna och tävla i tyngdlyftning.

  • Att vi vill lära oss och testa delvis nya träningsmetoder med större inslag av allmän styrka och fysträning.

Publicerad: 2022-12-20

Senast uppdaterad: 2022-12-20

Författare: Sebastian Nurmi

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm