Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Kontakt

Philipe Ferreira Rodrigues
Linus Nilsson

Unga killar

Tanken med satsningen på killarna var att kartlägga hur killarna ska träna för att fostras till internationellt konkurrenskraftiga lyftare Här berättar vi om bakgrunden, nuläge och framtiden för satsningen.

Bakgrund


Svenska Tyngdlyftningsförbundet såg i princip ingen lyftare i våra seniorlandslag som hade sin bas i ungdoms- eller juniorlandslaget. Därför genomförde vi under perioden december 2018 till våren 2019 ett pilotprojekt med idén att försöka förstå varför våra lyftare har så svårt att ta steget från ungdomslandslaget till juniorlandslag och slutligen till seniorlandslaget.

Frågor som ”Kan vi göra detta bättre?” och ”Vad kan vi förändra?” födde projektidén som inleddes med ett pilotprojekt på tjejsidan som du kan läsa mer om här.

Efter det lyckade första året med tjejerna startade vi även upp med unga killar i åldern 14-16 år.
De fick sämsta tänkbara start med pandemin som slog till egentligen direkt från start. Nystarten efter första vågen av pandemin såg lovande ut men nya restriktioner medförde att vi inte kom igång på riktigt förrän hösten 2021. På grund av detta lät vi även de som hunnit bli 17 år stanna kvar i gruppen.

Tanken med satsningen på killarna var att göra en motsvarande satsning på pojkar med samma syfte att kartlägga hur killarna ska träna för att fostras till internationellt konkurrenskraftiga lyftare. Det vi redan vet är att killarna inte kan träna på exakt samma sätt som tjejerna.

Genomförande


Projektet innebär träningsläger med åtta stycken killar fre-sön, fem pass. Under 2022 planerade vi för sex läger och genomfört fem. Fokus för träningen har legat att utveckla styrkan, höja tåligheten och förbättra återhämtningen.

Resultat


Det idrottsliga målet var även att kvalificera minst en kille till Ungdoms-EM, ett mål vi inte klarat. Därför kommer projektet att förändras något med mer personella resurser från ETH och juniorkaptenen. Detta då bland annat arbetet med tätare kontakter med föräldrar och hemmatränare behöver stärkas.

Fortsättningen

Flera killar är på gång så målet ligger kvar inför 2023, minst 1 kille som kvalificerar sig till Ungdoms-EM.

Projektet är precis som tjejprojektet en aktivitet som inte är i landslagsform men inte desto mindre är det ett elitprojekt.


Projekt ”Unga Starka Män”, ett STF-projekt i landslagsform

Syften med projektet 2022-2023

  • Under 2023 vill vi erbjuda workshops till föreningarna med träning för killar i ung ålder.

Publicerad: 2022-12-20

Senast uppdaterad: 2022-12-20

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm