Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Kontakt

John Söderholm
Tom Söderholm

Juniorkillar

Eftersom att vi under många år haft svårt att få fram konkurrensdugliga herrlyftare på internationell nivå så har en projektgrupp för juniorkillar bildats. Stor vikt läggs på att hitta vägen till resultatutveckling för varje lyftare.

Bakgrund


Tidigare har Svenska Tyngdlyftningsförbundet genomfört ett projekt tillsammans med RF Elit som syftade till att ge elitaktiva mellan 20–25 år nya möjligheter till en karriär mot internationellt tävlande. Detta pågick under åren 2016–2019 och olika aktiviteter avlöste varandra men resultaten nådde aldrig helt upp till förhoppningarna. Vi har haft svårt under många år att få fram konkurrensdugliga herrlyftare på internationell nivå.

Genomförande


Under 2020 flyttades satsningen något ner i ålder, till juniorer samt yngre seniorer, och blev även helt drivet av egna medel. Pandemin medförde att det mesta tvingades läggas på is och vi kom igång på allvar först hösten 2021. På samma sätt som de andra elitprojekten är satsningen riktad mot läger med kvalificerade tränare på plats. Planeringen innebar att sex läger skulle genomföras och under 2022 har vi genomfört fyra 4-dagars läger. Stora problem med ändrade kalendrar såväl internationellt som nationellt har medfört att läger inte kunnat genomföras.

Ansvariga tränare för denna grupp är Tom och John Söderholm och de flesta lägerna har genomförts i Mockfjärd och drivs som ett landslagsprojekt.

Nya killar kan kvalificera sig för detta precis som andra kan åka ur. Stor vikt läggs på att hitta vägen till resultatutveckling för varje lyftare.

Resultat


Denna satsning har visat sig lyckad och vi ser nu flera yngre lyftare på herrsidan som gått framåt och antalet kvalificerade lyftare till junior-EM, junior-VM och U23-EM har ökat och denna trend ser ut att hålla i sig de närmaste åren.

Vi deltog efter 11 års frånvaro återigen på junior-VM under 2022 där Joen Vikingsson Sjöblom lyfte sig till en fin 7:e plats som han följde upp med tre brons på Junior-EM. Hugo Hultvall knep även han ett brons på sitt första U23-EM. Resultat som vi inte sett på väldigt många år.

Fortsättningen


Målsättningen är att fortsätta med denna satsning med lägerverksamhet och under 2023 planerar vi att genomföra fem fyradagars läger under ledning av Tom och John Söderholm.

Publicerad: 2022-12-20

Senast uppdaterad: 2022-12-20

Författare: Sebastian Nurmi

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm