Europeiska Tyngdlyftningsförbundet (EWF) höll en extra specialkongress i samband med U23- och junior-EM i Polen, där Sverige representerades av vice ordförande Helene Johage och Patrik Helgesson.
Sveriges aktiviteter i samband med EWF:s specialkongress i Polen
EWF firar i år 55-årsjubileum och kongressen hölls passande nog på EWF födelseplats, Warszawa, Polen, och samlade deltagare från hela Europa. Kongressen inleddes med en historisk presentation från det polska förbundet, som tog deltagarna med på en tidsresa genom EWF:s historia sedan dess grundande 1969. Samtliga deltagarländer mottog minnesgåvor för att markera förbundets framgångar och utveckling genom åren.
Färöarna välkomnas som ny medlem
Ett enhälligt beslut togs att inkludera Färöarna som fullvärdig medlem i EWF, ett steg mot ökad representation av nordiska nationer. Dessutom godkändes EWF:s nya logotyp som ytterligare en del av förbundets modernisering och framåtblickande arbete.
Valprocess och förberedelser inför Moldavien 2025
EWF presenterade en ny oberoende panel som kommer att granska nomineringarna till förbundets styrelse enligt stadgarna. Nästa styrelseval ska hållas i Moldavien i samband med EM 2025, och nomineringar måste vara klara i januari, 90 dagar före valet.
- Svenska Tyngdlyftningsförbundets styrelse har sedan tidigare beslutat att nominera Patrik Helgesson till EWF:s styrelse, och i förberedelse har vi i Polen aktivt knutit kontakter och promotat honom för valet, berättar Helene Johage.
Samtliga tillägg och förtydliganden i stadgarna röstades igenom utan invändningar. EWF bekräftade Moldavien som värd för EM 2025 och kongressen, och diskussioner om tävlingskalendern för 2026 pågår, med Georgien som planerad värd för seniormästerskapet.
Sverige driver på för ökad jämställdhet
Kongressen genomfördes effektivt på endast 4,5 timmar och visade på tydliga framsteg för EWF, där Sverige fortsätter att arbeta aktivt för att stärka både jämställdhetsfrågor och framtida representation inom tyngdlyftningen.
- Vi har gemensamt med de nordiska länderna sett över potentiella kvinnliga kandidater till EWF:s styrelse för att främja en mer jämställd representation, säger Helene Johage och hennes kollega Patrik Helgesson fyller på:
- Vi avser att skicka in en motion för stadgeändringar för EWF som rör jämställdhet, för att arbeta för en jämnare representation i styrelse och kommittéer. Kongressens deltagarlista, med tio kvinnor och femtio män, belyser behovet av förbättring inom området.