Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

I sin senaste rapport till styrelsen sammanfattar generalsekreterare Sebastian Nurmi det aktuella läget inom Svenska Tyngdlyftningsförbundet. Rapporten berör bland annat ekonomiska bidrag för 2025, arbetet med utveckling av tävlingarna, utbildningarna samt föreningsinformation.

Rapport från Generalsekreteraren inför styrelsemötet den 22 oktober

Helena Plüss med tränarna från Svenska Ishockeyförbundets NIU-skolor under premiären av Skivstångsträning för alla idrotter som genomfördes i Stockholm. Foto: Per Wiklund

Organisation


Idrottsbrevlåda

Vi har nu aktiverat Idrottsbrevlådan för förbundet på uppmaning av RF. Vi kommer automatiskt att få vår post i Kivra från anslutna företag. RF uppmuntrar även föreningar att ansluta.

Idrottonline byts ut

RF har beslutat att Idrottonline läggs ner och ersätts av ett annat system.

Systemet blir kostnadsfritt för föreningar och specialidrottsförbund och ska innehålla de delar Idrottonline har i dag. Plus ett sätt att kommunicera med RF-Sisu-distrikten.

RF-träff med generalsekreterare och distriktschefer

I slutet av september deltog jag i en konferens arrangerad av RF där samtliga distriktschefer från RF-Sisu-distrikten, ett drygt 40-tal generalsekreterare från olika specialidrottsförbund (SF) samt personal från RF-Sisu. Träffen präglades av stort fokus på diskussioner kring de nya strategierna för svensk idrott. Jag reagerade mest på ekonomin som jag tycker har brister eftersom att den inte helt ska sitta ihop med strategierna. Detta ska diskuteras närmare under Riksidrottsforum i Norrköping i november. Utöver de formella diskussionerna var konferensen också ett viktigt tillfälle för nätverkande.

SOK-konferens

Jag och ordförande Joakim Eriksson var två dagar i Knivsta för att utvärdera senaste OS-perioden och titta framåt på nästa. Träffen samlade både ordförande och generalsekreterare och jag går alltid in i en sådan här konferens med ett tydligt syfte och mål. Oftast är det, precis som denna gång, att hinna prata med en viss person eller knyta ett visst antal kontakter. Det var samma sak på ovan nämna GS-träff. Här var SOK-konferensen nog ett av de tillfällena där jag lyckats bäst. Det var också många nya ansikten så det var riktigt bra. Inför hade vi beslutat att vi i syfte att få lyftare till SOK:s satsningar och sedan till OS, berätta om ETH och även bjuda in SOK dit om några månader. Detta lyckades vi bra med genom att förankra med både med SOK:s ordförande och generalsekreterare och jag har nu efteråt varit i kontakt med dem igen (och Eleiko) för att hitta datum i januari då de ska besöka oss.

Riksidrottsforum

Riksidrottsforum (RIF) handlar om de strategiska framtidsfrågor som ska behandlas på Riksidrottsmötet i maj 2025. Årets RIF genomförs som ett fysiskt möte i Norrköping, Louis De Geer Konsert & Kongress den 8-10 november. Huvudpunkter:

  • Översyn av RF:s stadgar – Trygg idrott (sammanfattning)
  • Hållbar utveckling av idrottsrörelsen
  • Arbetsunderlag Svensk Idrott 2035
  • Ekonomiskt stödsystem 2026-2035

Program samt alla underlag inför mötet finns här: www.rf.se/rif Länk till annan webbplats..

RF-bidrag nästa år

Vi har fått veta vårt preliminära stöd som sedan ska fastställas i januari. Det brukar inte ändras nämnvärt så troligen får vi alltså 6 435 000 kr, 2025. I år fick vi ca 5,7 miljoner kr men då har där tillkommit stöd. Vi kan konstatera att vi 2020 hade ca 2,8 miljoner kr i stöd och nu har nästan 4 miljoner kr mer. Och 2025 har vi ca 210 000 kr mer i verksamhetsstöd jämfört med 2024.

Typ av stöd 2025 (KSEK)

Organisationsstöd 2040

Takmedel 300

Organisationsstöd efter tak 2340

Verksamhetsstöd Barn- och ungdomsidrott 2040

Varav Skolsamverkan 430

Verksamhetsstöd SF Elitidrott - landslagsstöd 410

Verksamhetsstöd SF Elitdrott - landslagsstöd X 650 (200 i år)

Övergångsstöd Elitidrott -

Verksamhetsstöd Idrott för pers. med funktionsnedsättning -

Verksamhetsstöd Vuxenidrott 400 (390)

Varav 65+ 330

Utvecklingsområden 65+ 300

Idrottsklivet -

Uppdragsersättning -

Projektstöd Verksamhetsinriktning 250

(1) Jämställdhet och inkludering 150' (2) Ai-stöd 100

Projektstöd Internationellt utvecklingsarbete 45

SUMMA 6 435

Stöd till IF som SF fördelar

Projektstöd IF Barn och ungdomsidrott 230

Projektstöd IF 65+ 170

Tävling


Rapport från Domar- och Tävlingskommittén

Involverade:

Ordförande (TK)

Åsa Kalderstam

Ordförande (DK)

Helena Havlund

Domaradministratör

Magnus Lindqvist

Serieadministratör

Emma Englund

Medlemmar

(DTK)

Patrik Ivarsson

Elisabeth Hagman

Oscar Leo

Lars Nilsson

Medlemmar

(DTK – Teknik)

Fredrik Hertzberg

Daniel Öhrn

Toni Johansson

Lars Nilsson

Jesper Dahlgren

 

Aktiviteter:

2024-09-18

Möte med jämställdhetskommitéen

2024-09-19

RF Digitaltiseringsforum (Åsa & Helena)

2024-09-25

RF SISU – Grunderna i idrottonline (Åsa)

2024-09-27

Möte om tävlingskalendern m Mats & Patrik B

2024-09-29

Rev. Tävlingsbestämmelser Kap 7 - 11

2024-09-30

Rev. Tävlingsbestämmelser Bilagor

2024-10-03

Teknikträff

2024-10-08

Domarträff m. Tryggve Duun

2024-10-20

DTK Lag & JSM

2024-10-22

Möte med HAK Greppet ang. Lag SM

2024-10-23

Möte med Örebro ang. JSM


DTK har månadsmöten sista måndagen i månaden via Teams. Utöver detta har vi arbetsmöten berorende på uppgift.

Slutförda DTK-arbeten:

  • Revidering av tävlingsbestämmelserrna. Nästa steg är renskrivning.
  • Analys av kvalgränser för Senior SM 2025. Kvalgränserna förblir oförändrade 2025 pga vi förväntar oss att IWF kommer med nya viktklasser. Ett större analysarbete inför SM 2026 inleds vid årsskiftet.
  • Framtagning av teknisk kravspec för ett SM-kit. En första version är framtagen.
  • Åtgårder för domare med otillräckliga uppdrag under 2023. Berörda domare har blivit kontaktade.
  • Tävlingskalender 2025.
  • Ny domarbok Länk till annan webbplats. för upptryckning.

Pågående DTK-arbeten:

  • Revidering av seriebestämmelserna.
  • Revidering av domarstegen.
  • Revidering av SM mallen.
  • Onlineformulär för serieanmälan & resultatrapportering.
  • Lagprotokoll som räknar ut allt.
  • Onlineformulär för rapportering av domaruppdrag.
  • Arbete tillsammans med Alexandra om Sportdata & undersökning om SportID kan vara rätt bas.
  • Analys av möjliga förenklingar kopplat till tävlingskonferensen.

Delegationsordning

DTK har lämnat ett förslag på uppdrag för dem som ska stoppas in i delegationsordningen. Det dokumentet har vi arbetat lite på sportkontoret med men här har jag legat efter. Räknar dock med att kunna skicka tillbaka ett förslag till DTK och ha framme en uppdatering till nästa styrelsemöte.

Mötesplats destination och idrott


För någon vecka sedan samlades över 30 destinationer och nästan lika många idrotter i Uppsala i två dagar för årets upplaga av Mötesplats Idrott och Destination. Förutom ytterligare nätverkande och kunskapshöjande föreläsningar så deltog jag i speeddejting. Den gick till så att man valde tre destinationer man ville träffa och hade sedan enskilda möten med dessa på 15 min styck. Sedan fick man tre nya dejter beroende på vad destinationerna valt. I år var vi tydligen en av de mest attraktiva idrotterna vilket så klart är roligt. Jag pratade SM-arrangemang med Sundsvall, Dalarna, Helsingborg, Eskilstuna, Göteborg, Borås, Jönköping och Trelleborg. Men hade också bra samtal med Visby, Kalmar, Uppsala, Halmstad, Oskarshamn, Umeå, Stockholm. Under samtalen togs det upp intresse och förutsättningar för evenemang med fokus från 2026.

SM 2025

Som ni vet landade lag-SM i Helsingborg och junior-SM i Örebro. Nu har vi via Eleiko löst så att SM-kittet även innehåller plywoodskivor vilket flera föreningar efterfrågat. När det gäller SM-arrangemang framöver så är planen att ha klart alla arrangemang för 2025 vid årsskiftet och sedan ha klart 2026 innan semestrarna nästa år. De föreningar som är intresserade av evenemang 2025 bör höra av sig omgående till office@tyngdlyftning.org!


Föreningsutveckling


Årsavgifter och årsrapport

Nu har alla fakturor för årsavgifterna skickats ut. Tyvärr saknar vi fortfarande uppdaterade kontaktuppgifter till flera föreningar, men vi fortsätter att påminna om detta och kommer ta hjälp av distrikten för att nå ut till alla föreningar. Under 2023 var det 31 föreningar som antingen missat att skicka in årsrapport eller betalat årsavgiften för sent (efter 31 december 2023) vilket betyder att många föreningar får ”straffavgift” i år. Följande föreningar har valt att göra utträde: Mjölby AK, Sommarhemmet KK, Sjöstaden FF, Röbäcks IF. Vi har dock fått två nya Stockholmsföreningar (Birka och United Sportsclub) och en till är under handläggning.

Uteslutning

Styrelsen har blivit tvungna att utesluta Hälsinglands AK, Jokkmokks SK, Marks TK och Norrort AK då de under 2 efterföljande år ej betalt medlemsavgift till förbundet. Det betyder att vi i början av 2025 (om inga nya föreningsansökningar kommer in) har 97 föreningar jämfört med 106 föreningar i januari 2024.

Sportdata

Projektet med att implementera Sportdata går framåt. Vi använder nu Sportdata för alla tävlingslicenser istället för IdrottOnline. Under sommaren och hösten har vi genomfört sex workshops för att introducera systemet till föreningarna och visa hur de ansöker om licenser via Sportdata. En instruktionsvideo har också publicerats, och föreningarna har uppskattat den då den är enkel att följa. Målet är att alla föreningar med aktiva licenser ska ha inlogg på Sportdata senast den 27 november.

Vi strävar också efter att ha ett fullt fungerande medlemsregister kopplat till Sportdata innan årsskiftet, antagligen genom SportsID. Resultat och ranking kommer att bli tillgängliga genom Sportdata när de sista delarna av projektet är klara, vilket förväntas ske till sommaren 2025.

Ett viktigt steg är att serieresultat/tabeller ska kunna publiceras och följas på Sportdata, vilket är beroende av att arrangörerna börjar använda systemet. Utbildningarna för detta planeras starta våren 2025. Planen är att vi ska använda Sportdata för alla SM-tävlingar under 2025 och att distrikt och föreningar ska börja använda systemet stegvis, med utbildningar som stöd. Arbetet görs ihop mellan sportkontor och DTK. Vi har gjort en tydligare rollfördelning och ska komma igång med tätare avstämningar för att hålla ihop allt.

Aktiv i idrott och uppdatering av föreningsinformation

Efter ett möte internt och en framtagen plan för uppgiften har vi nu landat i att involvera distrikten i arbetet med att få föreningarna att uppdatera information i Idrottonline och städa upp roller i "Aktiv i idrott". Distrikten får stöd av sportkontoret och IdrottOnlines support.

+65-projektet

Vi har gjort ett avtal med Eleiko som bidrar med startutrustning för ca 20 tkr till de föreningar som genomgått grundkursen. Ett alternativ finns där föreningen mot kvitton visar upp vad de har inhandlat. Vi har mentorskap igång med två föreningar i Halland: KK Eleiko och Varbergs Atletklubb. Samarbetet fortsätter också med Mora och Värnamo samt Malmö Lyftarklubb, som hade ett stort seniorprojekt i början av oktober där 20 seniorer deltog och deras förhoppning är att få i gång en verksamhet. Monica och Thomas Norlander hade en föreläsning den 13 oktober för tre föreningar på teams. Sandviken hade med tre deltagare. Trelleborg en deltagare och Sundbyberg TK en. De två förstnämnda är klara för att starta medan Sundbyberg har varit igång i tre år men behöver flera utbildare som kan avlasta de ordinarie ledarna.

Trygg tyngdlyftning

Under våren lanserade vi materialet Trygg Tyngdlyftning och planerar nu under hösten och kommande år att följa upp hur implementeringen har gått. Vi kommer att ta fram en uppföljningsplan för att identifiera vad vi behöver utveckla för att få fler föreningar och distrikt att arbeta med materialet. På sportkontoret har vi börjat genomföra trygg tyngdlyftning under våra personaldagar och har en fast mötespunkt varje vecka där vi diskuterar goda och mindre goda exempel inom trygg idrott. Detta ger oss stöd i hur vi ska hantera utmaningar och förbättra arbetet framåt. Det har bland annat lett till att vi tagit fram en slags handlingsplan hur vi är och agerar under läger och tävlingar.


Hållbarhetsstrategi

Vi har i år fått projektmedel från RF för att ta fram en hållbarhetsstrategi och har under arbetets gång upptäckt att vårt befintliga strategidokument Svensk Tyngdlyftning Lyfter redan innehåller områden och mål som stämmer överens med FN:s globala mål för hållbar utveckling. Istället för att skapa en ny strategi har vi lyft fram och tydliggjort det som redan finns i dokumentet, och lagt till relevanta mål från FN:s globala mål. Den nya hållbarhetsstrategin, ”Lyft för en hållbar framtid”, kommer att ligga till grund för Vår Förening Lyfter, som är verktyget som föreningarna och hela förbundet kan använda för att utveckla verksamheten i linje med målen i Svensk Tyngdlyftning Lyfter.

Vår Förening Lyfter

Materialet Trygg tyngdlyftning är det första av många områden som kommer att ingå i Vår Förening Lyfter. Tanken är att föreningarna, liksom vi inom förbundet, ska göra en nulägesanalys för att identifiera vilka områden som är mest aktuella att arbeta med just nu, för att sedan successivt gå igenom alla områden. Det här är ett långsiktigt arbete som kommer att fortsätta och utvecklas över tid.

Kring jämställdhetsarbetet, som kommer att vara en del av Vår Förening Lyfter, samarbetar vi med Helene och Thomas och har hittills haft flera möten.

Segregerade områden

Vi planerar att i början av november att påbörja en projektsatsning för barn och ungdomar i segregerade områden med hjälp av intresserade föreningar. Är din förening intresserade så hör av dig till office@tyngdlyftning.org

Utbildning

Licenser

Vi har nu licensierat 100 tränare sedan starten av nivå 1, de fem föreningar med flest licenser är i fallande ordning Landskrona Atletklubb, Visby Atletklubb, Rosenlunds Atlet Förening, Ronneby Atletklubb, Skellefteå Tyngdlyftningsklubb. Fördelningen över våra distrikt ser ut som följer: Stockholm 29, Skåne/Halland 19, Södra Götaland 20, Västra Svealand 13, Västerbotten 6, Västra Götaland 4, STF 3, Norrbotten 3, Östra Svealand 3, Södra Norrland 0. Vi har 12 ansökningar som ännu inte har bekräftats av föreningen.

Nivå 1

Vi har genomfört en lyckad nivå 1-utbildning i Stockholm med 15 deltagare, varav flera var från två nystartade föreningar som är taggade på att komma igång med sin verksamhet. Birka och United Sportsclub.

Nivå 2

Nu under hösten lanserar vi Nivå 2, vilket är väldigt kul! Det första tillfället har redan 10 deltagare bokade och fler som frågar och funderar. Två SDF har visat intresse för att arrangera Nivå 2 under 2025. Förberedelser pågår för fullt för detta.

Skivstångsträning för alla

Första kontraktet att genomföra en extern utbildning i Skivstångsträning för alla idrotter är påskrivet. Svenska Ishockeyförbundet erbjöd sina NIU-tränare att anmäla sig och en kurs med 10 deltagare vilket genomfördes 21-22 oktober. De som medverkar är kopplade till elitlag. Den 17:e november hålls första interna utbildningen för STF-utbildade tränare i Skivstångsträning för alla idrotter.

Stark och hållbar

Nämnas kan också att kursen Stark och hållbar i längden som hölls för kommunanställda chaufförer i våras på Vallentuna TK resulterar i att föreningen får 12 nya medlemmar oktober-december. De vill testa att träna vidare på egen hand. Ett gott exempel på att en kurs kan generera nya medlemmar, och i detta fall från en målgrupp som annars inte hade hittat till en tyngdlyftningsförening.

Domare

Vi har ett förslag på Distriktsdomarutbildning ute på remiss hos arbetsgrupp och domaransvarig inom DTK. När den är godkänd kan vi boka in en distriktsdomarutbildning, denna blir troligen digital och under tre kvällstillfällen. Vi har genomfört ytterligare en fortbildning för domare med god uppslutning och feedback på material och upplägg.

Lyftarkurs

Vi kommer att genomföra en lyftarkurs i Stockholm den 23-24 november. Till kursen kommer vi att ta fram material som deltagarna får med info om alla föreningar i distriktet, och en inbjudan till alla föreningar att delta och visa upp sig, för att kunna rekrytera medlemmar kommer att gå ut i samband med anmälan.

Digital utbildningsplattform

Learnifier går framåt och vi har bokat officiell lansering under vecka 5 2025, men vi kommer smygstarta med att lägga upp nivå 2 redan i höst.

Workshopserie

Vi har planerat och försökt genomföra en worskhopserie i fem delar med fokus på föreningsutveckling. Detta leds av Anne och Karin som arbetar med Para-, respektive anläggningsfrågor. Tyvärr har responsen på detta varit t dålig, med noll anmälda till första träffen. Vi tittar nu på en omstart.

Digitalisering

Vi har beviljats RF-pengar för en AI-satsning under 2025. Det ligger i linje med det vi vill utveckla i svensk tyngdlyftning. Vi har ett första utkast på en digitaliseringsstrategi som ska utvecklas och sedan presenteras för styrelsen.

Elit och landslag


Junior-VM
Spanien 19-27 september

Tilde Muhrman
Coach: Patric Bettembourg
Domare: ingen uttagen

Tilde Muhrman klass 64 83-109, 192. 19:e ryck, 10:a stöt, 15:e sammanlagt
Klarade alla sex lyften och slog svenska juniorrekord i ryck , stöt och sammanlagt.

Kommande tävlingar

NM seniorer 18-20 oktober Färöarna, 16 lyftare. Truppen klar och uttagning skickad till GS/styrelse

Årets NM kommer att bli klart dyrare än beräknat. Detta mest beroende på höga priser på ackreditering samt anslutningsflyg Arlanda—Kastrup.

Gruppresa på SAS är bokad sedan länge för att få lägsta pris.

J-EM och U23-EM 26 okt-3 nov Polen

Juniorer

Tilde Muhrman klass 59

Olivia Wärnehult klass 71

Ida Melin Sjö klass 81

Fanny Köhler klass 87

U23

Jennifer Andersson klass 71

Andy Toha klass 61

Viktor Sundh klass 102

Hugo Hultvall klass 109

Joen Vikingsson Sjöblom klass 109

Coacher: John Söderholm, Tom Söderholm och Patric Bettembourg

Domare: Patrik Helgesson Lars Nilsson

Off-rep: Helene Johage

NM ungdom/ junior 15-17 November Köpenhamn, 16 lyftare.

VM seniorer 4-14 december Manama, Bahrain 6-15 december

Klass 59: Moa Henriksson, Kalmar AK

Klass 64: Daniela Gherman, Sörby BoIS

Klass 71: Jennifer Andersson AK Nilas

Klass 109: Joen Vikingsson Sjöblom C4 Kristianstad

Coacher: Bijan Rezaei, Christian Kraft

Domare: Nominerade Elisabeth Hagman och Patrik Helgesson men ej uttagna av IWF.

Kommande läger


NIU-läger 18-20 oktober

Unga Lyftare Halmstad 1-3 november

Senior Halmstad 10 -15 november

Junior/ U23 Halmstad 28 november-1 december

Nya stödsystemet för seniorer 2025-2028


Kriterier och utformning är påbörjade och stödets slutgiltiga förslag kommer upp på tränarträff med landslagsstaben den 9-10 november innan det skickas till
styrelsen.

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken