Inför varje styrelsemöte ger Svenska Tyngdlyftningsförbundets generalsekreterare (GS) Sebastian Nurmi en rapport till styrelsen som sammanfattar viktiga händelser och initiativ inom förbundet.
Generalsekreterarens rapport till styrelsen – augusti
Här följer en sammanställning av de mest relevanta delarna från rapporten inför mötet 24-25 augusti. Det handlar främst om händelser efter det senaste styrelsemötet 8-9 juni fram till att rapporten skickades till styrelsen den 16 augusti:
Idrottens Hus
Under juni månad hade förbundet ett uppföljningsmöte med Riksidrottsförbundet (RF) om framtiden för Idrottens Hus, där Svenska Tyngdlyftningsförbundet har sitt huvudkontor. Det nuvarande avtalet med fastighetsägaren Folksam förlängs, och RF och specialförbunden kommer att fortsätta vara kvar i samma byggnad, dock med en minskning av antalet våningsplan. Svenska Tyngdlyftningsförbundet har meddelat sitt intresse att behålla minst två platser i byggnaden.
Bidrag och ansökningar
Den 1 september var en viktig deadline för att redovisa medel och statistik till RF. Detta omfattar samtliga bidrag och projekt samt övergripande statistik kring aktivt medlemsantal och jämställdhet inom förbundet. Förbundet har i samma veva sökt medel för nya projekt inom områdena jämställdhet, internationellt påverkansarbete och digitalisering.
Hållbarhetsstrategi
Svenska Tyngdlyftningsförbundet har fått medel från RF för att under året ta fram en hållbarhetsstrategi. Strategin kommer att vara grundad i FN:s globala mål för hållbar utveckling och baseras på tidigare kartläggningar som utförts under 2022-2023. Den kommer att beskriva förbundets ambitioner, mål och åtgärder för perioden 2024–2030, med fokus på ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Strategin kommer att presenteras för styrelsen under hösten.
Digitaliseringsstrategi
Arbetet med förbundets digitaliseringsstrategi har legat på is sedan senaste styrelsemötet. Planen är att GS återupptar detta arbete tillsammans med Åsa Kalderstam under hösten, med fokus på att förbättra och effektivisera förbundets digitala arbetsprocesser. Ett utkast har sedan tidigare tagits fram.
Fenixprogrammet
Sebastian Nurmi, GS för förbundet, har antagits till Fenixprogrammet, ett ledarskapsprogram för organisationer i offentlig sektor, som pågår från september 2024 till juni 2025. Programmet syftar till att stärka det långsiktiga strategiska ledarskapet inom organisationen och omfattar totalt 18 dagar fördelat över fem tillfällen på Bosön. Deltagandet ger en möjlighet att fördjupa sig i forskningsbaserade metoder och stärka organisationens ledarskap på sikt.
Domar- och tävlingskommittén (DTK)
DTK har månadsmöten sista måndagen i månaden via Teams. Utöver detta har de arbetsmöten beroende på uppgift. Pågående arbeten är bland annat:
- Revidering av tävlingsbestämmelserna.
- Analys av kvalgränser för SM 2025.
- Föreningsbesök SM-arrangörer 2025.
- Arbete med tävlingsdigitaliseringen.
- Åtgärder för domare med otillräckliga uppdrag under 2023.
- Framtagning av teknisk kravspec för ett SM-kit.
Inspelning
Vi har haft en inspelningshelg, 15-16 juni, av videoföreläsningar på Idrottens hus. Detta var väldigt kul och spännande! Föreläsningarna blev väldigt bra och vi har lärt oss mycket för framtida inspelningar kring planering, ljussättning och andra tekniska aspekter. Här passade vi också på att spela in lite klipp till Instagram.
Genomförda utbildningar
Den 8-9 juni hölls en Nivå 1 i Sundsvall. Utbildning genomförd med Samuel Lundberg som utbildare, goda betyg från deltagarna. Den 11 juni hade vi vår första fortbildning för domare med nytt material. Vi har fått väldigt goda tillrop från deltagarna, utbildare där var Patrik Helgesson, och Elias Hejdenberg var där som moderator/admin, en roll som flera uppskattade, och något som vi bör se över till kommande fortbildningar.
Vi hade även en väl genomförd +65-utbildning i Halmstad den 7 juni med tre halländska föreningar (KK Eleiko, Varbergs Atletklubb och Falkenberg Kraftsportsklubb). De har nu alla kommit igång med planering av sina projekt men kommit olika långt inför hösten 2024. Till detta har också de handböcker som ska tas fram fått ett första utkast som lämnats in till förbundet i maj.
Utbildningssatsningar
Förbundets arbete med utbildningsmaterial, särskilt distriktsdomarutbildningen och nivå 2, har påverkats av sommarens ledigheter. En ny tidsplan för lanseringarna tas fram. Under våren har förbundet också utbildat fyra nya tränare inom "Skivstångsträning för andra idrotter", och intresset för dessa kurser har varit stort. Som det ser kommer det testas tillsammans med Svenska Ishockeyförbundet. Även Innebandy- och Gymnastikförbundet har signalerat för ett samarbete.
Aktuella satsningar inom paralyftning
Förbundet har startat den praktiska implementeringen av paralyftning, med fokus på att utveckla en modell som kan användas av fler föreningar i framtiden. Initialt kommer projektet att koncentreras till Göteborg, med målet att skapa och dokumentera en metodik som kan spridas till andra delar av landet.
Landslagsstab 2025-2028
Arbetet med att sätta samman landslagsstaben för perioden 2025-2028 är i full gång och förväntas vara klart under hösten. En tränarträff ska planeras för november för att där diskutera strategier och planer för de kommande åren.
ETH
Första halvåret 2024 på Elitmiljö Tyngdlyftning Halmstad (ETH) var bra med betydligt mer verksamhet än tidigare terminer. Dessutom genomfördes ett lyckat sommarläger med ca 25 aktiva lyftare på plats allt mellan 5 dagar och 21 dagar.