Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Här ger Svenska Tyngdlyftningsförbundets tidigare mångårige generalsekreterare Håkan Johanson sina tips inför helgens SM i Vinslöv.

Tips inför SM-tävlingarna – Klass för klass

Text: Håkan Johanson

Senast det vi fick uppleva SM för seniorer i Vinslöv var 1990, 34 år sedan. Nu är det dags för den anrika Skåneklubben att visa upp sig igen. Då, 1990, kom 56 herrar till start, inga damer. I år är 51 herrar och 72 damer anmälda. Det blir tävlingar i samtliga klasser utom herrarnas lättaste klass, 55 kg.

Surya Sundqvist

Mina tips:

Damer klass 45 kg, 4 deltagare

Caroline Lagerborg, Spårvägens TLK, och Nasrin Mosawi, Mossebergs AK, gör upp om guldet. Svårtippat men en liten fördel för Nasrin som har bättre personrekord.

Damer klass 49 kg, 4 deltagare

Fyra deltagare med suveränen Surya Sundkvist, Karlstads AK, som stor favorit. Surya har åtta SM-tecken och borde lätt vinna det nionde. Malin Bergman, Kiruna AIF, tar hand om silvermedaljerna.

Herrar klass 61 kg, 4 deltagare

Carl Lodin från Fyshuset borde inte ha problem att ta hem klassen utan allt för stora besvär. Har två SM-tecken sen tidigare. Casey Claasen, Rosenlunds AF, given tvåa.

Herrar klass 67 kg, 4 deltagare

Om Andy Toha, Borlänge AK, inte missar ut sig är det bara att kliva högst upp på pallen och stå kvar där. Får vi se svenska rekord av honom? Han har under året redan ökat på de personliga och svenska rekorden. Hård kamp om övriga medaljer och jag ger Fredrik Svensson Visby AK en liten fördel.

Damer klass 55 kg, 8 deltagare

Frida Persson, Örebro City´s TK får ta på sig knapp favoritskap med Olivia Bjurling, Rosenlunds AF, som närmaste utmanare. Nicole Hartwig, Hägerstens TK och Emely Persson, Borlänge AK, har samma årsbästa. Här kan vi förvänta oss hård kamp om bronsmedaljerna. Men Sofia Holst, HAK Greppet, skuggar och kan lägga sig i medaljstriden.

Damer klass 59 kg, 7 deltagare

I fredagens sista klass återfinns Moa Henriksson från Kalmar. Hon deltog på årets EM och har en fördel mot Donna Berglund, Allmänna SK. Men får Donna till det så kan det bli riktig hårt om guldet. Donnas klubbkompis Matilda Grahn och Tyra Johansson, HAK Greppet gör upp om bronsmedaljerna.

Daniela Gherman

Damer klass 64 kg, B-grupp, 11 deltagare

SM-tävlingarnas största klass med totalt 25 deltagare. Sörby BoIS-lyftaren Johanna Hansson får ta på sig favoritskapet att vinna B-gruppen.

Damer klass 71 kg, 4 deltagare, B-grupp

Ännu en klass med A- respektive B-grupp. Totalt 14 anmälda.

Herrar klass 73 kg, 7 deltagare

Styrkelyftaren Eddie Berglund missade VM i bänkpress (?) och har kunnat satsat mer på att komma i form i tyngdlyftning. Det gör honom till favorit och chans att vinna ett fjärde SM-tecken i tyngdlyftning. Emil Johansson, Become an Athlete SS, skuggar Eddie, men får nöja sig med silver. Sebastian Bramefjord, Fyshuset SKG tar hand om bronsmedaljerna.

Herrar klass 96 kg, 5 deltagare

Christopher Vilagi, Falu AK, ständig tvåa jagar första SM-tecknet. Han har en liten fördel mot Mossebergs Ivar Olsson. Övriga lyftare i klassen slåss om bronsmedaljerna.

Damer klass 64 kg, 10 deltagare, A-grupp

Ensam är stark! När de andra har lyft färdigt börjar Daniela Gherman, Sörby BoIS att lyfta. Har redan fem SM-tecken i prisskåpet så det är bara att plocka in nästa. Tilde Muhrman, Falu AK har bättre års- och personbästa och borde kunna plocka hem silvermedaljerna före Stockholms AK:s Melissa Kahilainen.

Herrar klass 81 kg, 8 deltagare

Victor Ahlm har haft en fin vår med personliga rekordlyft och rankas högst i denna klass. Det finns ingen riktig utmanare, men silver- och bronsmedaljerna bör fördelas mellan Oskar Stillman, Visby AK och Albert Klein, Become an Athlete SS.

Damer klass 71 kg, 10 deltagare, A-grupp

Jennifer Andersson, AK Nilas, vann klass 64 kg förra året, har nu tagit steget upp till klass 71 kg. Här möter hon bland annat Linnéa Lejon och Alva Cederholm, båda från Totus AK. Dagsformen kommer att avgöra då det endast skiljer 2 kilo i rankingen. Gissar att Jennifer ordnar guldet.

Herrar klass 89 kg, 11 deltagare

Lördagen avslutas med herrarnas 89 kg. Dags för Samuel Lundberg, Skellefteå TK att vinna ett SM? Förutsättningarna är bra då Samuel har gjort bättre resultat under våren än närmaste konkurrenter. Dessa är Oscar Ovegren, Örebro City´s TK och Albin Ekwall, Bergsjö AK.

Damer klass 76 kg, 5 deltagare

Ida Åkerlund, Allmänna SK har inte deltagit på SM sedan 2021, men nu är det dags för comeback. Förutsättningarna ser goda ut och hon får bära favoritskapet. Anna Ritzler, Sundbybergs TK är förste utmanare, följt av Lisa Radojewska, Stockholms AK.

Damer klass 81 kg, 3 deltagare

Ida Melin Sjö, Jönköpings AK har ännu inte vunnit några SM-medaljer, men nu har hamnat i ”vinnarspåret”. Enligt rankingen ligger hon klart före sina konkurrenter. Klara Modin, Fysiken AK och Anna Buchwald, Totus AK, gör upp om övriga medaljer.

Herrar klass 102 kg, 5 deltagare

Stefan Ågren, Fyshuset SKG, har dominerat herrlyftningen i Sverige sedan år 2014 och vunnit sju SM-tecken. Och vad ska hindra Stefan från att vinna i år? Får han godkända lyft i ryck och stöt är svaret: Ingen! Victor Sundh, Spårvägens TLK, tar hand om silvermedaljerna och Robin Ridell får nöja sig med brons.

 

Jonathan Bergkvist

Herrar klass 109 kg, 3 deltagare

Joen Vikingsson Sjöblom, C4, håller på att ta över Stefans roll. Blir Joen SM-tävlingarnas 200-kilos lyftare? Varför inte? Hugo Hultvall, Örebro City´s TK, ångar på strax efter Joen, men får nöja sig med silver. Kristoffer Nilsson, Fyshuset SKG rubbar inte de andra.

Herrar klass +109 kg, 4 deltagare

Jonathan Bergkvist, Allmänna SK, behöver inte gå för fullt för att vinna klassen. Mohammadamin Ghasemi, Sundbybergs TK är en lika säker silvermedaljör. Anton Eriksson, Mariestads AIF och Andreas Dyberg, HAK Greppet får slåss om brons.

Damer klass 87 kg, 3 deltagare

Med bättre årsbästa borde Ellen Eriksson, Mariestads AIF, knipa guldmedaljerna, men hon får se upp för Fanny Köhler, Falköpings AIK.

Damer klass +87 kg, 3 deltagare

Jag ger Madeleine Hultén, Sundbybergs TK, liten fördel att vinna guldet, men klassen är svårtippad. Kan Elina Jurvelin Börjesson, Ronneby AK, utmana henne? Har Matilda Svanberg, Norrköpings AK, något att plocka fram till SM?

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken