Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Den 5 juli fyller Erik ”Myggan” Uddebom 90 år. Det kommer säkert att surra en hel del denna dag på äldreboendet i Göteborg.

Grattis Erik ”Myggan” Uddebom 90 år

Foto: Svenska Fotoreportagen

Erik "Myggan" Uddebom har just vunnit klass +90 kg 1964 och flankeras av från vänster 2:a Jan-Erik "Jonte" Strandberg, Surahammars IF, 3:a Bengt Cannerström, KA2 IF. Foto: Svenska Fotoreportagen

Erik tävlade huvudsakligen i kulstötning och diskuskastning och hans meritlista är lång vad gäller friidrott: Två OS (Melbourne, Rom), NM 1961 samt medaljör på SM under åren 1954 till 1968. Det blev åtta SM-tecken i kulstötning och två SM-tecken i diskuskastning. Erik noterades för ett antal svenska rekord i både kulstötning och diskuskastning och blev Stor Grabb nr 191 1956 för Friidrotten.

Mellan åren 1963 till 1966 återfinns Erik i resultatlistor från tyngdlyftningstävlingar. Att Erik var urstark märks väl i hans meritlista från tyngdlyftningen. Svensk mästare två gånger, sex landslagsuppdrag samt åtta svenska rekord. Hans bästa resultat blev 140 kg i press, 132,5 kg i ryck, 170 kg i stöt samt 432,5 kg totalt. Erik var först med att stöta 170 kg i Sverige! Hans rekord i stöt kom att överträffas av Ove Johansson, Sundbybergs TK.

Efter tyngdlyftningskarriären sadlade Erik om och blev 1974 tyngdlyftnings- och styrkelyftsdomare, först nationell domare senare internationell domare kategori 1. Idag kan han titulera sig som Sveriges genom tiderna äldsta tyngdlyftningsdomare, fortfarande aktiv! Under några år satt han i STF:s förbundsstyrelse och var också valberedare under några år. 1975 till början av 1997 var Erik ordförande i Göteborgs TF. Slutligen ska nämnas att han var ordförande i Västra Frölunda FK:s tyngdlyftningssektion från 1974 till början av 2000-talet.

Eriks smeknamn "Myggan" tillkom på en skolhandbollsmatch när en motspelare sprang in i Erik och ramlade omkull. En ledare skällde på Erik och kallade honom för ”Myggan”, ett smeknamn som Eriks ledare genast fångade upp. Det ska tilläggas att Erik redan som ung var en reslig man med krafter.

//Håkan Johanson

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken