Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Under våren har Svenska Tyngdlyftningsförbundet genomfört en pilotkurs med namnet Stark och hållbar i längden. En kurs som vänder sig till träningsovana personer för att stärka kroppen genom styrketräning med tyngdlyftningsinslag. Först ut att prova var Vallentuna kommuns chaufförer.

Pilotkurs genomförd – Stark och hållbar i längden

Stefan Snellman, Åsa Allestam och Kiriakos Kiriakidis under Vallentuna TK:s pilotprojekt.

Kursen Stark och hållbar i längden har tagits fram av förbundets utbildningsutvecklare Helena Plüss under våren som i en del av att ta fram kursutbud till andra målgrupper än just tyngdlyftare. Syftet med kursen är att ge föreningar och förbund en möjlighet till större självförsörjning samt skapa en större allmänkunskap om tyngdlyftning i samhället. Pilotkursen hölls i Vallentuna Tyngdlyftningsklubbs lokaler.

Åsa Allestam, enhetschef för de kommunanställda chaufförerna i Vallentuna kommun, fick en idé om träning eller något slags pausjympa för sina chaufförer när kommentarer om onda axlar och stillasittande jobb hördes allt oftare på arbetsplatsen.

- Här har vi något att ta tag i, tänkte jag då, berättar hon. Primärt vill jag ju att mina anställda ska må bra, men sjukskrivningar är väldigt dyrt.

Tanken om att slå två flugor i en smäll fick ny skjuts när Åsa sprang på Vallentuna TK:s medlem Kenneth Bylund i jobbsammanhang. De beslöt sig för att göra något åt träningsfrågan tillsammans.

Pilotkursen inleddes med en föreläsning i enhetens lokaler där alla fick lyssna och prova på enkla rörlighetsövningar. Därefter skedde ett pass i veckan under arbetstid i tio veckor i Vallentuna TK.

- Det var på en bra nivå, inte en nivå där någon tror att det ska ske underverk på kort tid, kommenterar deltagaren Stefan Snellman föreläsningen.

- Föreläsningen var en tankeställare för många, och det var helt otroligt att det blev 11 deltagare av 19 anställda, säger Åsa.

Åsa berättar vidare att kursen gav en bättre sammanhållning och teamkänsla på enheten, de som deltog fick något att prata om med varandra och fokus på rörlighet och träning ökade generellt i hela gruppen, inte bara de som deltog på kursen. Kursen var frivillig och det gjordes anpassningar i körschemat för att de som ville vara med kunde delta.

- Vi har fått en omedveten ergonomi i jobbet i och med att vi har börjat tänka på rörelser och att göra bra lyft! Kursen har också lett till att vi har fått de som inte tränat förut att träna kontinuerligt.

Åsas tips till andra chefer eller arbetsgivare:

  • Hjälp till med att komma igång genom att ordna med det som behövs, erbjud inte bara friskvårdstimma eller liknande
  • Delta själv som chef och var en förebild
  • Skapa ett schema som fungerar för de som vill delta

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken