Svenska Tyngdlyftningsförbundet arbetar numera med att tillsätta coachteam för landslag och elitprojekt som arbetar i fyraårscykler. Därför vill vi nu att alla intresserade (både nya tränare och de som redan har eller har haft landslagsuppdrag) skickar in sin ansökan.
Intresserad av landslagsuppdrag och elitprojekt som coach 2025-2028?
Bakgrund
Inför perioden 2021- 2024 införde Svenska Tyngdlyftningsförbundet ett nytt arbetssätt där vi utser coacher för landslag och för elitprojekt för en tid av fyra år i taget. Syftet med ett fast coachteam under en olympisk cykel är att få en kontinuitet genom längre perioder. Men även att bredda landslagsledningen och skicka fler coacher på internationella mästerskap och andra aktiviteter. Första perioden börjar nu nå sitt slut och det är dags att se över kommande fyraårsperiod, 2025-2028.
Så här ser nuvarande coachteam 2021-2024 ut:
Ungdoms- och juniorlandslaget
Huvudcoach: Patric Bettembourg
Assisterande: John Söderholm, Philipe Ferreira Rodrigues, Oskar Stillman
U23-landslaget
Huvudcoach: John Söderholm
Assisterande: Patric Bettembourg, Christian Kraft, Tom Söderholm
Seniorlandslaget
Huvudcoach: Bijan Rezaei
Assisterande: Christian Kraft, John Söderholm, Pertti Torikka
Ansvariga Projekttränare
Unga Lyftare: Patric Bettembourg
Junior/ U23: Tom Söderholm
I samband med att fler lyftare utvecklats till landslagslyftare behöver även coachsidan förstärkas och vi behöver satsa långsiktigt och identifiera fler coacher som redan nu är lämpliga att ta landslagsuppdrag eller som kan axla rollen om några år.
För de närmaste fyra åren, 2025-2028, kommer följande att gälla:
Projekttränare
Vi har tillsammans med Riksidrottsförbundet Elit två pågående projekt, Unga Lyftare och Junior-/U23.
Dessa två projekt har under 2023-2024 centraliserats till vårt Nationella träningscenter i Halmstad, kallat Elitmiljö Tyngdlyftning Halmstad, ETH. I dessa projekt genomförs runt sex träningsläger per år och vi söker nu intresserade tränare som vill assistera de ansvariga projekttränarna, Patric Bettembourg och Tom Söderholm. Här ser vi gärna att yngre tränare med stor coachvana från hemmaklubb som har mål att utvecklas som tränare och coach på tävlingar söker.
Ungdoms- och juniorlandslagen
En huvudcoach ska utses för ungdoms- och juniorlandslagen och därtill två-tre assisterande coacher.
De två assisterande coacherna kommer att utses tillsammans med huvudcoachen då samarbetet medan coacherna är en viktig ingrediens Vid olika landslagsuppdrag kommer huvudcoach och antingen en eller flera assisterande coacher att samverka.
U23-landslaget
En huvudcoach ska utses och därtill två-tre assisterande coacher. De två assisterande coacherna kommer att utses tillsammans med huvudcoachen då samarbetet medan coacherna är en viktig ingrediens.
Seniorlandslaget x 2
En huvudcoach ska utses för landslaget som tävlar på EM, VM och OS. Ytterligare två-tre assisterande coacher ska utses då samarbetet mellan coacherna är en viktig ingrediens.
En huvudcoach ska utses även för det landslag som tävlar på NM, landskamper och mindre internationella tävlingar. Ytterligare tre-fyra assisterande coacher ska utses tillsammans med huvudcoachen då samarbetet medan coacherna är en viktig ingrediens.
Ansökan
Maila din ansökan till sportchef Mats Lindqvist senast 15 augusti. I ansökan ska framgå vilka uppdrag som du i första hand söker samt dina kontaktuppgifter och en kort beskrivning av dig själv, dina meriter och dina tankar om vad du kan bidra med i landslagsledningen eller i våra elitprojekt.
Har du frågor om uppdragen eller ansökan så hör av dig till Mats Lindqvist: mats.lindqvist@tyngdlyftning.org. Processen med att bemanna alla poster beräknas vara klar senast 30 september.
Uppdragsbeskrivning landslagscoach/ projekttränare
Uppdraget
Uppdraget går ut på att vara coach/ tränare för ___________________ vilket i första hand innebär att coacha landslagslyftare vid tävlingar, läger och samlingar/ träna deltagare som ingår i våra projekt perioden 2025-2028.
Syfte med uppdragsbeskrivningen
Syftet är att få en struktur på arbetet och veta vad som förväntas av en coach med uppdrag för landslag eller tränare för ett projekt. På detta sätt vill vi stärka våra coacher och tränare i sina roller att hjälpa våra lyftare så att de blir mer framgångsrika, når fler medaljer och ges möjligheter att nå sin fulla potential som tyngdlyftare.
Vad som ska göras
Mellan tävling eller läger
Som coach eller tränare för ovanstående uppdrag behöver följande eftersträvas:
- Hålla sig uppdaterad vad gäller gruppens utveckling och resultat. Leta tävlingsresultat, läsa protokoll, fråga efter resultat och hålla koll på utveckling.
- Lämna underlag till sportchef för uttagningar.
- Hålla kontakt med de aktiva och deras hemmatränare. Ringa, skriva e-post och skicka meddelanden för att dels uppmärksamma lyftare men även tillgodose ömsesidig
Information och status
- Coacha adepter även i klubbmiljö såväl i träning som i tävling. Vara aktiv som coach för att bibehålla samt utveckla ny kunskap.
- Gå utbildningar i syfte att utvecklas som coach.
Vid tävling
- Som coach vid tävlingar ligger det ett ansvar att se till att alla lyftarna får sin ackreditering, tillgång till mat och boende, anslutningsresa från boende till flyg efter tävlingen, samt att närvara vid träningen på plats vid mästerskapet.
- När flera lyftare coachas tillsammans vid exempelvis ett mästerskap behöver noggrann planering utformas så att alla lyftare får så mycket hjälp och stöd som möjligt. Inrätta rutiner varje dag vid tävlingar med innehåll som tid för uppvaknande, ev frukost, invägning, matlåda, resa till arena, uppvärmningsrutiner, ingångsvikter, viktval, dopingprov och rapportering.
Vid läger
- Som coach/ tränare på läger är man ansvarig för att tider efterföljs och att träningen övervakas.
Rapportering
- Coachen ansvarar för rapportering via e-post av tävlingsresultat efter avslutad tävlingsdag till sportchefen. Rapporten ska innehålla det mest väsentliga från tävling som invägning, ryck- och stötserie, godkänt resultat samt placering. Gärna bilder om detta är möjligt.
- Coachen ansvarar även för att en sammanfattande rapport efter aktivitetens slut upprättas och skickas till sportchefen för dokumentation.
- Från träningsläger eller samlingar rapporteras det som anses vara väsentligt utifrån lyftarnas status, prestationer och allmänna genomförande.
Resurser
Coachen/ tränaren kan begära hjälp och stöd från sportchef med alla uppgifter som ryms inom uppdraget. Även externt stöd kan initieras om behov uppkommer.
Ekonomi
Som coach/ tränare inom STF utgår det ett idrottsarvode per dag, för närvarande 1500:-, detta oavsett om det är vardag eller helg. Vid delade dagar utgår arvode efter överenskommelse med sportchef.
STF ska erbjuda kompetensutveckling till coacherna/tränarna inom utbildning, seminarie, träffar eller föreläsningar. Det är sportchefen tillsammans med coacherna som utarbetar detta.