Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Under våren har Svenska Tyngdlyftningsförbundet tagit fram flera kurser till andra målgrupper än tyngdlyftare. Här berättar förbundets utbildningsutvecklare Helena Plüss om kurserna och generalsekreterare Sebastian Nurmi om bakgrunden till varför.

Två nya lyftarkurser lanseras för att skapa bättre förutsättningar för svensk tyngdlyftning

I syfte att ge föreningar och förbundet en möjlighet till större självförsörjning, bygga tyngdlyftningens varumärke och sprida kunskapen om tyngdlyftning har förbundet under våren tagit fram två nya kurser.

Stark och hållbar i längden är en lyftarkurs som vänder sig till träningsovana personer för att stärka kroppen genom styrketräning med tyngdlyftningsinslag. Första pilotkursen har genomförts under våren 2024.

Skivstångsträning för andra idrotter vänder sig till tränare och aktiva i andra idrotter som har eller vill börja med styrketräning som komplement till sin idrott. Kursen är framtagen tillsammans med olika kunniga tränare inom svensk tyngdlyftning som bidragit med sin erfarenhet. Samt extern i form av träningsrådgivare på SOK och Karoliina Lundahl från det finska Tyngdlyftningsförbundet.

- Dessa två kurser breddar vårt utbud till fler målgrupper, så att det blir mer naturligt för folk utanför vårt förbund att vända sig till oss för kunskap och träning i styrka och power, säger Helena Plüss.

I kursen Skivstångsträning för andra idrotter har den första interna utbildningen skett så att förbundet från och med hösten kan vända sig utåt mot andra specialförbund.

- Tyngdlyftning är i första hand en unik och egen idrott. Det värderar vi högt. Men det är också en kompletterande idrott nyttig för alla. I och med de här kurserna kompletterar vi båda de tankarna, säger förbundets generalsekreterare Sebastian Nurmi och fortsätter:

- Vi erbjuder andra den expertis våra ledare och lyftare inom svensk tyngdlyftning besitter. Det ger allmänheten och andra idrotter hållbar och bra träning samtidigt som det ger resurser till svensk tyngdlyftning. Resurser som vi kan omvandla till att dra ner avgifter och kostnader, erbjuda bättre förutsättningar samt skapa mer innehåll till alla engagerade inom tyngdlyftningsföreningarna.

Arbetet är också påbörjat med att bredda utbildningen för paraidrottare och deras tränare. I längden hoppas förbundet att kurserna framöver kommer att möjliggöra mer verksamhet centralt och lokalt.

- Kurser till de här målgrupperna går också hand i hand med våra värderingar om allas rätt att vara med, säger Sebastian Nurmi.

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken