Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Förbundet har flera olika stödsystem för elitsatsande lyftare. Här reder vi ut vilka de är och presenterar de aktiva som får riktade medel under 2024.

Svenska Tyngdlyftningsförbundets stödprogram till elitaktiva 2024

Hugo Hultvall ingår i de lyftare som får medel från "Eliten under Eliten". Foto: Isaac Morillas

Bakgrund


Svenska Tyngdlyftningsförbundet har under sex år gett ekonomiskt stöd till de lyftare som vi tillsammans med SOK ser som OS-kandidater till kommande Olympiska Spel.

Först ut att få detta stöd var Angelica Roos och Patricia Strenius. Vi är övertygade om att ekonomiskt stöd har en stor betydelse för att man som aktiv ska kunna göra en större satsning och därför är det tillfredställande att vi kunnat fortsätta med detta och nu även ge stöd till yngre lyftare genom ett stödprogram vi kallar ”Eliten under eliten”.

Andra stöd som exempelvis lägerverksamhet har fungerat bra speciellt för de yngre lyftarna tack vare våra projekt Unga Tjejer, Unga Killar, Juniortjejer och Unga Starka Män men på seniorsidan har framför allt de ekonomiska villkoren varit tuffa utmanare.

- Att ta ledigt från arbete för läger och därefter till mästerskap i kombination med att stå för en del av kostnaderna till mästerskap själv har varit en utmaning för våra bästa seniorer, säger Svenska Tyngdlyftningsförbundets sportchef Mats Lindqvist.

Nu har Svenska Tyngdlyftningsförbundet gjort om kvalsystemet för seniorernas EM och VM och tagit bort alla egenavgifter vilket torde ge en bättre ekonomisk förutsättning för att kunna genomföra fler lägerdagar. Förändringen av kvalsystemet är tänkt som ett första steg och vår ambition är att ytterligare förbättra stödet till våra seniorer framöver.

Framtida elitstöd till lyftare

En grundförutsättning för att få ett stöd från Svenska Tyngdlyftningsförbundet är att lyftaren är svensk medborgare, alltså uttagningsbar i Sveriges landslag, har gällande licens samt accepterar och följer förbundets dokument ”Så fungerar landslaget”.

OS-kandidatstödet som finns kommer helt från förbundet och det stödet ges som ett stipendium att användas där det gör bäst nytta för den aktivas utveckling.

”Eliten under eliten” som startade upp 2023 har som syfte att ge stöd till våra yngre lyftare att ta steget upp mot seniorelit med kvalificering till EM för seniorer som första mål.

- De medlen kommer till största del från RF-elit och våra framgångar med våra ungdomar och juniorer de senaste åren är faktorer som gjort detta möjligt, säger Mats Lindqvist.

De senaste sex åren har svensk tyngdlyftning lyckats ta 40 internationella medaljer, både tjejer och killar och dessutom i alla ålderskategorier från ungdom till senior via junior och U23. Det är inte enbart glädjande utan även förutsättning för att skapa bättre förhållanden för de elitaktiva i framtiden.

- RF ger oss även stöd till vårt elitcenter i Halmstad, ETH, och ”Eliten under eliten” är kopplat till ETH men inte villkorat. Detta innebär att förbundet gör en satsning på bredare front med ETH där de yngre lyftarna är en viktig kategori att utveckla, fortsätter Mats Lindqvist.

På plats som tränare i Halmstad är Juniorkapten Patric Bettembourg som jobbar heltid sedan januari 2024. Tom Söderholm, som hittills varit tränare för Unga Starka Män, kommer också att jobba som tränare på ETH ca 1 vecka per månad och då kombinera ett mentorskap till Patric med tränaruppdrag för nybildade Junior/ U23-gruppen och för ETH-lyftare.

Dessa tränare utgör grunden för det idrottsliga stödet för i första hand våra elitlyftare i alla åldrar. Till detta erbjuds även föreningar eller individuella aktiva och tränare att komma på besök eller läger till ETH.

Förbundets ekonomi utgör basen för att all typ av stöd ska kunna fortgå och även utökas vilket innebär att finansieringen behöver säkerställas för varje period.

Att bli OS-kandidat

Svenska Tyngdlyftningsförbundet har löpande kontakt med Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, för att noggrant se vilka lyftare som har möjligheter att utvecklas hela vägen till ett deltagande på OS. Om lyftaren utvecklas tillräckligt bra för att bli uttagen till OS har även SOK stödprogram som aktiva kan få del av, kallat Topp & Talang.

Fram tills dess behöver alltså respektive förbund stå för stödet själva.

- Vi följer den olympiska cykeln och förbundets stöd ges som längst fram till de olympiska spelen med start 1 januari året efter OS-år som tidigast. Exempelvis avslutas pågående OS-stöd senast i samband med 2024 års OS i Paris och ett nytt stöd kan påbörjas tidigast i januari 2025, säger Mats Lindqvist.

För att som OS-kandidat få ekonomiskt stöd från Svenska Tyngdlyftningsförbundet behöver lyftaren inte bara uppnå ett högt resultat utan också redovisa för hur utvecklingen ska genomföras. För det sistnämnda är faktorer som arbete, tränare, tillgång till utrustning/träningslokal samt förmågan att toppa formen till mästerskapen viktiga.

Så fungerar ”Eliten under Eliten”


RF Elit har tydliggjort vad som krävs för att ta steget mot den yppersta eliten och hur viktigt det är att inte landa i ett slags rättvisetänk där en bredare skara får del av stödet, utan istället göra en noggrann analys över vilka som har förutsättningarna att nå framtida yppersta elit.

Exempelvis om en lyftare gör ett bra junior-EM kan hen vara aktuell för ett stöd under nästkommande period under de förutsättningar som beskrivs ovan.

- För att få del av stödet som består av två delar, dels ett idrottsligt stöd i vår elitmiljö i Halmstad, ett stöd som riktas till både lyftaren som till dennes hemmatränare, dels ett ekonomiskt stöd, säger Mats Lindqvist.

Det idrottsliga stödet möjliggör att lyftare får tillgång till boende, mat och träning på ETH.

- Det ekonomiska stödet utformas individuellt tillsammans med lyftare och i samråd med hemmatränare och ska användas till att utveckla resultatnivån.

Ålder, tidigare satsning, år i sporten, livssituation spelar in tillsammans med faktiska uppnådda resultat under en längre period.

Stödet via ”Eliten under eliten" är tänkt att vara långsiktigt och kan delas ut upp till och med det år lyftaren fyller 23.


Följande lyftare ingår i Svenska Tyngdlyftningsförbundets stödprogram 2024


OS-kandidat


Daniel Gherman, 27 år
Sörby BoIS
Tränare: Johan Widman
Meriter: Nordisk Mästare, Bronsmedaljör U23-EM 2019, Bronsmedaljör EM 2022, VM-deltagare 2019, 2022, 2023

Eliten under eliten


Freya Koskela, 16 år
Olofström FK
Tränare: Henrik Bengtsson
Meriter: Nordisk Mästare ungdom 2023. Silvermedaljör Ungdoms-EM 2023.

Nellie Vikström, 17 år
Falu AK
Tränare: Erika Wikström, Patric Bettembourg
Meriter: Nordisk Mästare ungdom 2022. Europamästare ungdom 2022. U-EM 4:a 2023.

Tilde Muhrman, 20 år
Falu AK
Tränare: Sigurdur Darri Rafnsson, Patric Bettembourg
Meriter: Nordisk Mästare ungdom 2021. Europamästare ungdom 2021, Nordisk Juniormästare 2023, Junior-VM deltagare 2022.

Andy Toha, 23 år
Borlänge AK
Tränare Umut Admis
Meriter: Nordisk juniormästare 2021. Bronsmedaljör U23-EM 2023.

Victor Sundh, 21 år
Spårvägens TLK
Tränare: Tom Söderholm, Patric Bettembourg
Meriter: Nordisk juniormästare 2021,2022. J-EM-deltagare 2022, 2023. J-VM deltagare 2023

Hugo Hultvall, 23 år
Örebro City´s TK
Tränare: Linus Nilsson
Meriter: Nordisk juniormästare 2021. Bronsmedaljör U23-EM 2022. Nordisk silvermedaljör 2023.

Joen Vikingsson Sjöblom, 21 år
C4 Kristianstad
Tränare: Jonas Carlström
Meriter: Nordisk juniormästare 2021, 2022. Bronsmedaljör junior-EM 2022. Bronsmedaljör junior-EM 2023, J-VM deltagare 2022, 2023, VM deltagare 2023

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken