Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Svenska framgångar under Nordiska Mästerskapen på lördagen

Svenska Tyngdlyftningsförbundet utsända reporter Alexander Öhgren berättar om sina upplevelser av första tävlingsdagen av Nordiska Mästerskapen i finska Rovaniemi.

 
Dag 2 inleddes med invägning som skedde utan problem för alla utom David Börjesson. Men ett kort besök till bastun löste problemet. Truppen var i god form och bra humör, fredagens genomgång av viktval verkar gett ett täcke av lugn för samtliga, fokus idag? Att lyfta. David och Ivar kunder troligtvis ta hem medalj i att äta efter frukostbuffén, efter maten var grupp 1 först ut att tävla.

Grupp 1 – Damer klass 49 och 59
Ensam i sin klass (F49) var Surya Sundqvist, tre godkända ryck, 63, 66, 68, alla lika stabila och utan problem, matchande sitt bästa från tävling.

Därefter delade Donna Berglund och Moa Henriksson klass 59. Moa visade god form i uppvärmningen, första lyftet på 72 satt, tyvärr missade hon 75, men hon fick snabbt revansch på 76 och satte den. Donna har tidigare år haft skada i armbågen men denna tävling kändes det bra, däremot var det benen som hade åkt på en känning sedan ett par veckor tillbaka. Donna gick ut med 74 och klarade det men 76 och 77 landade tyvärr på böjda armar.

Vidare till stötarna, Surya gick 74, 77 men missade 80, en bra prestation och en till tävling i säcken, totalt: 145. Moa gick ut först med 90, sedan 93 och sist 96, alla lika fina. Donna fick upp 94, sedan en miss på 98 men satte det på sitt sista försök. Moas total: 172. Donnas total: 172.

Grupp 2 – Herrar klass 55, 73 och 81
I grupp 2 var tre av Sveriges totalt sex startande herrlyftare, Carl Lodin (M55), Victor Ahlm (M73) och David Börjesson (M81). Carl hade satt ögonen på rekorden men tyvärr blev inte det fulländat. En stabilt ryck på 90 följdes dessvärre av missar på 95 och 98. Carl höll dock humöret högt och såg det som en erfarenhet han fått.

Victor har haft en handledsskada och tyvärr valde den att visa sig under rycket, ingång på 90 satt perfekt men en miss på 91 gav oro från publiken. Med strategi i sinnet väntade de på klockan innan en höjning till 100. Den satt utan problem.

David har haft axelsmärta under ett par veckor men även med det tog han ledningen med hela 124. Ett försök på 130 gjordes men ack det gick inte. Han valde stryka sitt sista ryck då det var en ledning med nio kg in till stötarna.

Carl chockade publiken med en styrkevändning på 105 som första försök. Därefter satt 112 utan problem. Med miss på ryckrekordet gjorde Carl sig förberedd att ta det i stöten, en stabil vändning… stången gick lite framåt…och tyvärr låste han inte ut. Carls total: 202.

Victor hade under pausen kunnat lägga is på handleden, handledsremsan drogs åt hårt och han var uppvärmd (eller nedkyld?) inför stötarna. En enkel ingång på 120 visade varför teknik är kung i tyngdlyftning, därefter 130. Victor valde att stryka sitt sista försök och gick hem med en total på 230.

David gick ut sist av alla efter att de båda finska lyftarna hade lyft. 151 på stången, vändningen hade en liten promenad men stöten satt fint. David strykte sina andra försök och tog guldet med tio kg och öm axel. Davids total: 275.

Grupp 3 – Damer klass 64
Grupp 3 hade vi Jennifer Andersson ensam i klass 64. Detta var hennes debut på seniornivå internationellt. Tre försök och tre godkända ryck, 68, 73, 78, alla stabila och med god teknik, ett 2 kg tävlingsbästa till och med.

Tyvärr gick stötarna inte åt samma väg. En stark ingång på 92 var det enda den unga svensken gick hem med. Två tappra försök på 95 och 97, båda vändes upp och styrka fanns, men när fötterna landade från överstöten så slant den bakre foten och vikten föll fram. Jennifers total: 170.

Grupp 4 – Herrar klass 89 och 96
Grupp 4 gav oss den resterande herrtruppen, Jan-Philip Pålsson (M89), Ivar Olsson (M89) och Christopher Vilagi (M96). Ivar vägde in perfekt på exakt 89 kg, det var fyra kg viktnedgång inför denna tävling. En stabil uppvärmning gav 125 i första försök för Ivar och det klarades galant. Därefter en miss på 130 och sedan satte han den i sista försöket. Endast tre kg under tävlingsbästa. Jan-Philip gick ut som en klar favorit och med en stark start på 130 säkrade han podieplatsen. En svajig miss på 136 tvingade honom att skärpa sig inför sitt sista ryck med 136 på stången. Han lyfte, drog sig under och stannade i ett par sekunder för att hitta tyngdpunkten innan han ställde sig upp, släppte stången och lyfte nävarna i luften.

Christopher gick in på 134, satte den men därefter missade han både 140 och 142 i sittet.

I stötarna startade Jan-Philip på, 150, sedan 157, båda stabila vändningar då styrka är något som finns i överflöd för J-P. Ivar tog sin första på 157, satte den utan problem men 160 och 161 ville inte låsas ut. J-P tar sin sista stöt på 161 och den med satte han klockrent. J-Ps total: 297. Ivars total: 287.

Christopher gick in med 160, en stabil vändning men lite svajigt i stöten. Han har återhämtat sig från en handledsskada under sommaren och det kan drabba speciellt överstöten. 166 och 170 vänds men stöten säkrades inte på någon av dem. Senare på kvällen hörs Christopher säga “Det är lättare att stöta 170 än att svepa en öl”, jag kan bekräfta att inget sveptes eller stöttes idag. Christophers total: 294.

Grupp 5 – Damer klass 71
I Grupp 5 hade vi Linnea Lejon (F71) och Alva Cederholm (F71). Snarlika personbästa och en riktig show att se de mot varandra. Båda tog 80, sedan gick Alva på 83, Linnea på 84, båda satte dem. Alva bad om 86 men den går inte hela vägen. Linnea valde 87, hon drog sig under och ställde sig upp, två kg personbästa.

I stötarna gick Alva in först, 95 på stången gick galant men 99 vill inte gå över höften på både andra och tredje lyftet. Linnea tog 100, den satt, 103, den med och så 105. Hon vände den, tog sats, över huvudet och det svajade i benen MEN hon räddade det, två kg personbästa i stöten! Linneas total: 192. Alvas total: 178.

Avslutning
Dagen bjöd på spänning, frustration, leenden och drömmar om revansch på vikter ej tagna. Med nästan hela truppen lyft fick coacherna en hel del att göra. Vi utsträcker en varm applåd till de för arbetet under dagen och kommande dagen.

Efter grupp 5 var det ”fri lek” till kl 20 då banketten hölls. Killarna valde att ta en gruppbastu medan damerna gick runt på anläggningen. Vid banketten serverades renskav och potatismos med lingonsylt och smörgåsgurka. Ett sant lappländskt välkomnande.

Priser och diplom delades ut till ett antal lyftare, funktionärer och domare. Bland dessa var Sveriges Lars Nilsson som blev godkänd i examination i kategori 1. Efter banketten kunde lyftare som inte tävlar på söndagen ges möjlighet att varva ner och prata om dagens tävling. Därefter gick alla till sina rum för att ladda batterierna till sista dagen.

// Alexander Öhgren

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken