Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Under lördagen höll det europeiska tyngdlyftningsförbundet (EWF), i samband med EM i Sofia, sin årliga kongress.

Sverige tog ton under EWF:s kongress

Det svenska förbundets styrelseledamot Helene Johage under den europeiska kongressen i Sofia.

EWF redovisade sitt arbete det senaste året inom olika områden och under en punkt, ”report of the EWF president”, hettade det till då Rysslands ordförande hade åsikter om olika saker (inte med direkt koppling till punkten) med undertonen att det saknas transparens och öppenhet i EWF.

- För mig, som gjorde min första europeiska kongress, var det svårt att förstå vad han ville säga med sitt anförande då han inte gav någon bakgrund eller förklaring. Det var mer en monolog än att han ställde frågor om själva rapporten. Detta påvisade mötets presidium flera gånger men han fortsatte att prata under lång tid utan att komma till sak, säger Sveriges delegat Helene Johage, som sitter i Svenska Tyngdlyftningsförbundets styrelse.

Missnöjet mot den ryske representanten växte bland de övriga kongressdeltagarna och till slut var stämningen minst sagt irriterad. En del tröttnade och markerade genom att lämna rummet. Sveriges representant valde en annan väg.

- Jag bad om ordet och sa till honom att det inte blev en demokratisk diskussion av det där utspelet utan att det enbart var ett sätt för honom att visa sitt missnöje. Åsikter är mer än välkomna men gör det på rätt sätt och vid rätt tidpunkt. Ställ gärna konkreta frågor, lyft saker. Men detta var bara ett malande där han ställde och svarade på frågor som inte hade med rapporten att göra. Det sa jag till honom inför mötesförsamlingen när jag fick ordet. Vi måste värna om demokrati på alla punkter och det var ganska många som kom fram till mig efteråt och sa att de tyckte det var bra att jag sa ifrån och gjorde det på ett lugnt sätt, berättar Helene Johage.

I samband med detta blev det en kafferast och resten av kongressen blev lugnare. Förutom Helene, deltog vice ordförande Patrik Helgesson och generalsekreteraren Sebastian Nurmi på mötet, för Sveriges del, som blev nästan sju timmar långt utan matpauser.

- Det är bra att vi är flera så att vi kan bidraga med våra olika styrkor som skapar samarbete. Vi ska fortsätta att lägga krut på att deltaga och vara aktiva internationellt. Det här var ett demokratiskt möte men visst finns det saker man kan förbättra och det kommer vi också påvisa. Vi kommer inte i första hand att skriva motioner utan vi vill skapa en dialog med både EWF och IWF eftersom att det är det allra bästa sättet att kommunicera, säger Helene Johage.

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken