Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

EM i tyngdlyftning pågår just nu i bulgariska huvudstaden Sofia. Här på tyngdlyftning.com skriver generalsekreterare Sebastian Nurmi dagliga krönikor om EM-livet. Denna gång handlar det om 71 kg-klassen, Daniela Gherman och armbrytning.

Daniela och Moa i armbrytningsmatch

Daniela Gherman VS Moa Henriksson - Vem vinner?

Träffade sportchefen Mats Lindqvist bland frukostborden i morse. Innan jag hann säga hej hade jag gnuggat tröttheten ur ögonen och förstått att det där var en schweizisk look-a-like. Det var med andra ord segstartat i morse. Men vid det svenska bordet låg det redan då en förväntan i luften eftersom att det var dags för Sörbys stolthet att äntra tävlingspodiet i Arena Sofia. Skulle Daniela Gherman få ut allt det där som vi vet finns där inne?

Jag tog en något senare buss till tävlingen och anslöt till defileringen. Tyvärr har EM hittills inte, vad jag upplevt, varit någon publiksuccé. Till B-gruppen var det precis som tidigare landslagen själva som bänkat sig. Svenskarna har dock fått oväntat stöd på läktaren då Nadia Saraj, från Uppsala, och hennes pojkvän vecklat ut en stor svensk flagga. Nadia pluggar till läkare i Bulgarien och har, tack vare kulturen här, börjat träna tyngdlyftning i och med flytten. Nu återfinns hon och pojkvännen på läktaren så fort det står en svensk på tävlingspodiet. Så du vet att du har stöd på måndag Joen!

För Daniela blev EM-tävlingen ett trendbrott. Resultatet 220 kg är hennes bästa på ett internationellt mästerskap och något att ta med sig, även om jag vet att hon siktade högre (uppemot 230) för att i alla fall ha en hypotetisk chans på OS i sommar. Nu blir det att rikta in sig på Los Angeles 2028. Hennes resultat på fredagen hade räckt till EM-guld i 64:an… så visst finns det saker att bygga på för framtiden.

Kvällen ägnade vi på läktaren för att se 71:ans A-grupp. Då hade Daniela ägnat tre timmar åt dopingtest och köpt en miljard påsar snacks att ta med sig till Sverige. I tävlingen pressades Loredana Toma faktiskt men knep till slut ändå ett nytt EM-guld till Rumänien. Hon överträffades trots guldet av unga amerikanskan Olivia Reeves som stod för en ordentlig uppvisning. USA har bjudits in till EM för att få OS-kvala, inga problem med det, men i det här fallet blir det en väldigt oren EM-final där mästaren utklassades. Så trots Reeves prestation hade jag föredragit att sett Daniela i A- istället för B-gruppen (de hade helt enkelt kunnat byta plats). Dessutom finns alltid risken med inbjudna tävlande gäster att de påverkar själva EM-tävlingen.
Så, ja orent men självklart jävligt imponerande.

Hemma på hotellet välkomnade vi Joen Vikingsson Sjöblom och Helene Johage (vår internationella representant i styrelsen som ska representera Sverige på kongressen). Joen känns laddad men avslappnad och det var en bra och uppslupen stämning vid middagsbordet med många anekdoter och diskussioner. Moa och Daniela bjöd också på underhållande armbrytningsmatcher, hur det gick kan ni se på vår Instagram under helgen. Där får ni också löpande bilder och filmer från det som händer bakom tävlingspodiet.

//Sebastian Nurmi

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken