Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Landslagstruppen är på EM i tyngdlyftning i Sofia den 13 till 20 februari. På tyngdlyftning.com skriver generalsekreterare Sebastian Nurmi dagligen krönikor från livet i EM-bubblan. Onsdagen tar greppet på mästerskapslogistik, Arena Sofia och Moa Henriksson, så klart.

"Bastun min bästa vän - det vågar jag säga"

Jag skulle ta en bild och skicka hem till mamma. Fin min va? Och Moa Henriksson blev ofrivilligt medfotad och suddig på köpet.

Sofia må skryta med att vara en av Europas äldsta huvudstäder, faktiskt daterad över 7 000 år tillbaka i tiden, men något vidare väder har den inte stoltserat med vår första hela dag på det här mästerskapet. Några plusgrader, moln och kall vind. Nåja, det är inte snöstorm och vi är mestadels inomhus.

Under mästerskapen går bussarna skyttetrafik, en i timmen, mellan hotellen och arenan och enkelresan för oss går på knappa tio minuter. I vissa länder åker man små minibussar, i andra, som Sofia, är det rejäla klassiska bussar som gäller. På onsdagsförmiddagen begav vi oss i en sådan för att träna och sedan bekanta oss med tävlingsdelen av Arena Sofia. Träningsområdet innehåller typ 28 uppvärmningsflak i en rätt rymlig hall där det till och med finns plats för en liten läktare. En typisk B-hall i en stor sporthall om du förstår beskrivningen. Istället för att nyttja hela ytan har de centrerat alla flaken som gör att det är mycket luft runt om sidorna men tajt mellan stationerna.

Träningstider får alla länder tilldelade sig. Man tillhör en grupp hela EM-veckan och sedan har den gruppen olika tider olika dagar. Idag hade vi vår egentliga tid kl 19, men vi bytte till oss Finlands flak vid 11 istället. Det blev ett lättare pass för såväl Daniela som Moa och som vanligt syntes en och annan stjärna runtomkring.

Vi inventerade också omklädningsrum, invägning och arenans bastudel och testvåg. Jag testvägde mig men medan de andra sa att den verkade stämma väl vägde jag själv misstänkt högt. Det är antingen vågens eller frukostbufféns fel, det är bara att välja. Bastun var roligare även om jag kanske inte föredrar skjorta och kostym när jag bastar. Jag vill ändå lova att jag är stark där, med min finska bakgrund.

Slutligen kikade vi in i tävlingsarenan som invigdes i juli 2011. Tävlingspodiet var häftigt uppbyggd med coola runda lampor som dansade i takt med den discomusik som spelades mellan lyften.

Resten av dagen? Lunch, middag och den så kallade hotelldöden. Medan de andra zzzov satte jag mig på mitt hotellkontor och gjorde allt "vanligt" arbete som också måste göras under mästerskapet. På torsdagen EM-debuterar Moa Henriksson, kl 14 är det dags så håll tummarna. Som uppvärmning följde jag henne lite extra idag och klippte ihop en film. De fyra minuterna finns i helhet att spana in på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hörs torsdag!

//Sebastian Nurmi

Fakta Moa Henriksson

Förening: Kalmar AK
Viktklass: 64 kg
Personliga rekord: 84-103, 187
Tränare: Björn Andersson
Tävlar i B-gruppen torsdagen den 15 februari klockan 13:00 svensk tid.

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken