Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Finalisterna i Årets Eldsjäl 2024 är presenterade. Denna gång är fantastiskt nog tyngdlyftning representantersde bland de nominerade, nämligen Sundbybergs TK som kan bli årets förening.

Sundbybergs TK nominerad till Årets förening

I Sundbybergs TK bedriver Thomas och Monica Norlander träningsgrupper för äldre. Nu kan Sumpan bli Årets förening. Foto: Per Wiklund

Sundbybergs Tyngdlyftningsklubb uppmärksammas för att de, sedan ett par år tillbaka, bedriver gruppträning för målgruppen +65. Nu har de möjlighet att utses till Årets förening.

Motivering:


”STK bedriver förutom tävlingsverksamhet i tyngdlyftning och styrkelyft, motionärsverksamhet och lek med styrketräning för barn och ungdom. Två ledare från föreningen högskoleutbildade sig i styrketräning för +65 år och har sedan två år tillbaka haft ett sjuttiotal seniorer i en framgångsrik organiserad styrketräning för äldre. STK har haft sju fulla kurser med tio seniorer åt gången vid 12 tillfällen. Lika många kvinnor som män deltar i kursen. Det är en gruppverksamhet med ett individuellt stöd. Vilket innebär att ledarna kan möta var och en utifrån sina respektive förutsättningar. Kursen har för avsikt att nå ut till så många som möjligt. Det har varit både nybörjare och mera erfarna med idrottslig bakgrund, men ytterst få med en styrketräningsbakgrund. Forskningen har visat att styrketräning är extremt viktigt för äldre då muskelmassan avtar med åren, med den en sämre balans och stabilitet. Det är detta styrketräningen handlar om. Varje pass avslutas med kaffe och frukt för de som önskar. Träningen är viktig men den sociala samvaron är också mycket betydelsefull. Glädjande är att en av tre har efter kursen blivit fortsatt medlem i föreningen. Kursen har inneburit till att äldre får förutsättningar och redskap att själva, hemma eller hos föreningen kunna fortsätta träna på egen hand eller träna ihop med andra hos STK. Unga och gamla möts i lokalen och hjälper varandra. De äldres medverkan har också inneburit att de deltar vid föreningens övriga aktiviteter såsom, städdagar, korvgrillning, julfester eller årsmöten. Föreningen har starkt bidragit till att vara en del av att folkhälsan ökat och den psykiska ohälsan minskat för de äldre. Denna verksamhet har blivit så populär att Svenska Tyngdlyftningsförbundet nu vill sprida programmet till övriga tyngdlyftningsföreningar i Sverige.”

Det är svenska folket som utser vinnarna i alla kategorier genom att rösta på https://www.folkspel.se/aretseldsjal/ Länk till annan webbplats. och röstningen stänger den 30 mars kl. 15.00. Vinnarna utses sedan på Årets Eldsjäls Galakväll, 11:e april på Cirkus..

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm