Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Under 2023 har svensk tyngdlyftning fortsatt tagit internationella medaljer och är nu uppe i 40 medaljer sedan 2018. Detta är något vi gemensamt ska glädjas över. Stort tack till alla som bidragit till framgångarna.

Summering av elit- och landslagsåret 2023

Visst smakar EM-brons bra? Fanny Köhler deltog på junior-EM och tog där brons i alla momenten. Foto: Isaac Morillas

Organisationen kring Svenska Tyngdlyftningsförbundets elit- och landslagsverksamhet växer och vi blir fler i landslagsledningen. Vår elitutvecklingsplan och övriga styrdokument ligger fortsatt till grund för vårt arbete och behovet att analysera är en viktig ingrediens i jobbet att utveckla svensk tyngdlyftning.

Det blev totalt nio EM-medaljer under 2023, 6 för tjejerna och 3 för killarna. Årets medaljer togs på ungdoms-EM, Freya Koskela, junior-EM, Fanny Köhler och Joen Vikingsson Sjöblom samt U23-EM, Andy Toha.

- Samtidigt ser vi att seniorerna inte lyckades och här behöver vi hitta former för att stärka upp inte bara för de etablerade seniorerna utan även för de som nu tar steget från junior/ U23 till senioråldern. Att vi kunnat starta upp ett stödsystem för de lyftare som är de mest lovande med syfte att bli framtida seniorlyftare av hög internationell klass är en fantastisk framgång och målet är att detta stöd, kallat ”Eliten under eliten” ska bli mångårigt, säger Svenska Tyngdlyftningsförbundets sportchef Mats Lindqvist och fortsätter:

- Vi har under året även infört ett nytt kvalsystem för senior-EM och senior-VM där nu egenavgifterna är borta och detta system träder i kraft 2024. Det gamla systemet med A-B-C kvalgränser skotas och ersätts ev en kvalgräns. Dessutom kan lyftare som utvecklas bra och som presterar bra resultat på större tävlingar bli uttagna även om kvalgränsen inte uppnåtts.

För våra seniorer innebär detta en ekonomisk lättnad men alla är inte positiva till att kvalgränserna samtidigt höjdes och en besviken Hampus Lithén har meddelat att han slutar i landslaget på grund av detta.

Elitmiljö Tyngdlyftning Halmstad (ETH) har nu funnits i drygt ett år och första året med Maged Salama som huvudtränare har inneburit en hel del positivt men även annat som fungerat sämre. Enligt plan skulle Maged fortsätta året ut men han avbröt sitt uppdrag redan i september på grund av hälsoskäl vilket innebar att jobbet att hitta ersättare blev mer bråttom än det var tänkt.

- Lösningen blev att slå ihop två tjänster till en ny och juniorkapten Patric Bettembourg tar över som huvudtränare januari 2024 med Tom Söderholm som assisterande tränare och mentor. Patric arbetsuppgifter innebär att han har fortsatt ansvar för ungdoms- och juniorlandslag men nu även för ETH. Patric kommer att bo i Halmstad och Tom ansluter ca en vecka per månad.

För 2024 och 2025 har vi totalt fått ett ökat elitstöd och detta i tider som är tuffare ekonomiskt. Riksidrottsförbundets ”#Elitidrott 2030” innebär dessutom att större krav ställs på förbund för att få exempelvis landslagsstöd.

- Våra uppnådda idrottsliga resultat spelar en stor roll men även att vi är en olympisk idrott med 200 medlemsländer. Allt vi vill göra finns det inte medel till vilket innebär att vi fortsatt måste vara försiktiga med de resurser som vi förfogar över. Inför 2024 och 2025 har vi därför förändrat våra projektläger och centraliserat annat för att få bästa utfall, menar Mats Lindqvist.

 

Sammanfattning av 2023 års träning och tävling


Januari


Unga Tjejer, 2-6, Halmstad
Juniortjejer, 2-6, Halmstad
Unga Straka Män, 19-22, Halmstad

Februari


Unga Tjejer, 17-19, Falun (med inbjudna lyftare från NIU)
Juniortjejer 17-19 Falun

Mars

Unga Starka Män, 2-5, Mockfjärd
Unga Killar, 3-5, Halmstad
Tränarutveckling, 3-5, Halmstad

April


Unga Starka Män, 30 mars- 2 april, Mockfjärd
Seniorläger, 6-9, Gävle
Unga Tjejer, 13-16, Jönköping
Juniortjejer, 13-16, Jönköping
Unga Killar, 28-30, Halmstad
EM, 5 deltagare (6 kvalificerade)

Maj

Paula Junhov Rindberg meddelar att hon pausar sin elitsatsning

Juni

Unga Tjejer, 2-4, Halmstad
Juniortjejer, 2-4, Halmstad
Unga Starka Män, 2-4, Halmstad

Juli

Tränarutveckling 30 juni-2 juli Halmstad
Ungdoms-EM, 3 deltagare, 3 silver (Freya Koskela)
Junior-EM, 4 deltagare, 4 brons (Fanny Köhler, Joen Vikingsson Sjöblom)
U23-EM, 3 deltagare, 2 brons (Andy Toha)

Augusti


Unga Killar, 10-13, Halmstad

September


Nytt kvalsystem till EM och VM 2024 presenteras, egenavgifterna försvinner- kvalgränser högre
Hampus Lithén besviken på kvalgränsernas höga nivå och meddelar att han slutar i landslaget på grund av detta
Unga Killar 15-17 Halmstad
VM, 3 deltagare

Oktober

Unga Starka Män, 5-8, Mockfjärd
NM, 10 deltagare (18 kvalificerade) (Flera skadade och några som tackade nej till NM)

November


Unga Starka Män, 2-5, Kristianstad
Nordiska Ungdom/Junior, 16 deltagare (18 kvalificerade)
Junior-VM, 2 deltagare (3 kvalificerade)
Unga Killar, 24-26, Halmstad


Paula Junhov Rindberg deltog på EM och SM och lämnade besked om att pausa elitkarriären. Foto: Isaac Morillas

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm