Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Svenska Tyngdlyftningsförbundet kommer att utveckla sina elitprojekt till 2024.

Förändringar i satsningen på unga lyftare

Foto: Per Wiklund

Patric Bettembourg med projektet Unga Tjejer. En satsning som nu fortsätter under 2024 under namnet Unga Lyftare. Foto: Per Wiklund

Tävlingskalendern här på hemsidan är nu uppdaterad med de datum som är fastställda för 2024. Ännu återstår datum för junior-SM samt Nordiska Mästerskapen. I kalendern finns också datum för förbundets elitprojekt som tidigare gått under namnen Unga Tjejer/Unga Killar och Unga Starka Män. De vrids till genom att slå ihop så att det blir både unga tjejer och killar i något vi kallar Unga Lyftare samt den nya gruppen Juniorer/U23.

Varför görs dessa förändringar?

- Det är framför allt av två anledningar. I dag har killarna kommit ”ikapp” tjejerna på ungdomssidan när det gäller en seriös inställning på lägren. Då ser vi ingen vits med att dela upp dessa framöver utan istället tror vi att sammanslagningen ska tillföra än mer dynamik i gruppen där både tjejer och killar kan utvecklas tillsammans. Kostnaderna totalt blir dessutom lägre vilket är den andra viktiga orsaken, säger sportchefen Mats Lindqvist.

Namnet på den nya gruppen blir Unga Lyftare och det är fortsatt ett projekt där RF är en stor bidragsgivare. Därför ska detta inte blandas ihop med landslaget för ungdomar utan till Unga Lyftare kan både landslagslyftare och andra bli uttagna till.

- Projekten har funnits sedan 2018 och har betytt väldigt mycket för vår verksamhet där vi inte bara samlar ungdomar för att de ska växa in i en hållbar kultur utan även testat delvis nya träningsmetoder. Utvecklingen av resultaten är mycket bra och det faktum att vi tagit medaljer på alla ungdoms-EM sedan 2018 är en stor anledning till att RF ger oss stöd för att fortsätta, säger Mats Lindqvist.

Ansvarig för Unga Lyftare blir Patric Bettembourg och merparten av lägren kommer att genomföras på ETH i Halmstad.

Nästa förändring blir för junior- och U23-lyftare. Här har förbundet haft ett eget projekt för att stimulera yngre herrlyftare under namnet Unga Starka Män. Utöver detta har vi tillsammans med RF genomfört projekt för juniortjejer med samma upplägg som för Unga Tjejer.

- Det har helt enkelt varit en fortsättning för de ungdomar som blivit juniorer och även här vill vi nu slå samman herrarna och damerna för junior- och U23-lyftarna. Anledningen är den samma som för ungdomarna, vi har nu sett en ordentlig uppgång för herrarna i den åldern vilket gett medaljer på både junior-EM som U23-EM samt kvalificerade lyftare till junior-VM, berättar Mats Lindqvist.

Detta innebär att vi för 2024 har en grupp gemensamt för damer och herrar under namnet juniorer/U23. För 2024 kommer Tom Söderholm och Patric Bettembourg ansvara för dessa läger som i första hand arrangeras på ETH i Halmstad.

I samband med att Patric tar över som huvudtränare på ETH från den 1 januari kommer vi även att satsa mer på ytterligare helgläger där syftet är att bjuda in lyftare som vill satsa mot en internationell karriär. Tom Söderholm kommer att jobba som tränare tillsammans med Patric på ETH vilket innebär att vi kan ha en större verksamhet.

- Vi ska ha fler lyftare som tränar tillsammans för att höja motivation och stärka elitmiljön. Dessa helger blir mer informella och kostnaderna behöver delas mellan förbund, förening och aktiva. Målet är att varva projektläger med dessa läger och på så sätt ha lägerverksamhet 2-3 helger varje månad under 2024.

När drar de nya grupperna igång?

- Den 4-7 januari kör vi första lägret för Unga Lyftare och helgen efter blir det ett dubbelläger med Juniorer/U23 och seniorer. I samband med detta genomför vi även en träff för tränarna i landslaget och tränarpoolen.

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm