Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Som en del av Svenska Tyngdlyftningsförbundets utbildningssatsning där utveckling av våra tränarutbildning står i fokus har nu en arbetsgrupp för högre tränarutbildningar satts ihop. I helgen träffades de i Eleikos lokaler i Halmstad för att kickstarta sitt arbete.

Förbundet har tillsatt arbetsgrupp för tränarutbildningar

Foto: Per Wiklund

Efter att utvecklingsmodellen och den första nivån av tränarutbildnignarna är klara börjar nu arbetet med de högre nivåerna av tränarutbildnignar samt kompletterande utbildnignar. Till detta har en arbetegrupp med sju medlemmar satts ihop, gruppen består av en blandad grupp individer från tyngdlyftningssverige.

Svenska Tyngdlyftningsförbundet och arbetsgruppens mål är tydligt: Att ta fram material för att utbilda tränare på en högre nivå. Vi vill öka tränarnas kunskaper för att bättre kunna stötta tyngdlyftare i sin utveckling.

Gruppen består av personer med olika bakgrund och kompetens och leds av Thony Ragnarsson, tidigare sportchef och numera linjeansvarig för idrottsvetenskapliga programmet på Linnéuniverstitet. Medlemmarna i gruppen har specifika roller och delar upp ansvaret för att ta fram olika delar av utbildningsmaterialet. Gruppen består av:

  • Thony Ragnaarsson, tidigare sportchef och numera linjeansvarig för idrottsvetenskapliga programmet på Linnéuniverstitet
  • Christian Kraft, tidigare landslagsutövare och numera landslagstränare.
  • Janne Nilsson, tidigare landslagstränare och ansvarig för lyftargymnasiet i Olofström.
  • Henrik Sundh, tränare och tidigare landslagsutövare.
  • Lisa Nyström, tränare och legitimerad psykolog.
  • Philippe Rodrigues, juniorlandslagstränare och utbildare STF.

- Det är ett spännande och intressant projekt att få ihop de nya utbildningarna, och den grupp som ska få till detta har liknande tankar med olika specialkunskaper och vinklar. Det är nyttigt med den spetskompetens kring psykologin och ledarskapet som lyfts in, kombinerat med oss gamla uvar som varit med lång tid i idrotten och förbundet, säger Thony Ragnarsson, och fortsätter:

- Vi utgår från äldre material från lyftningen kombinerat med vetenskapens artiklar och studier. Förr har det varit mycket god information om lyften och träningen och det är kul och nyttigt att vi lyfter in mer kunskap om tränarrollen och tävlingsförfarandet.

Arbetet började med två intensiva dagar i Halmstad den 5:e och 6:e augusti. Det var starten på en resa som inkluderar individuellt arbete, samarbeten mellan medlemmarna, samarbete med personer utanför gruppen och digitala samt fysiska möten för att utvärdera och diskutera innehållet. Denna process ser till att olika perspektiv och expertis tas med i utbildningsmaterialet samtidigt som gruppen håller en röd tråd i innehållet. Thony beskriver hur kurserna delas in i olika ämnen: Vi fortsätter att följa de fyra ämnen som introduceras under nivå 1 utbildningen och fördjupar oss succesivt genom nivå 2 och 3 innan tränaren får specialisera sig under nivå 4.

Gruppen står inför utmaningar, men de är inte utan lösningar. De känner till hinder som tidsbegränsningar, geografiska avstånd och olikheter i åsikter. De använder en trestegsstrategi: Att först ta avstamp i Svenska Tyngdlyftningsförbundets styrande dokument, sedan undersöka forskning och råd från experter, och till sist hitta gemensamma lösningar inom gruppen.

Gruppen startade processen med positiv energi och fokus på att hitta lösningar. Deras tidigare erfarenheter från liknande projekt hjälper dem att ta arbetet framåt och ta olika roller i gruppen.

Målet är att ha färdigt material till våren 2024, och deras engagemang och arbetsprocess är en inspirerande modell för effektiv utbildningsutveckling.

Denna grupp är inte bara en sammansättning av människor – de representerar viljan att höja tränarutbildningens nivå. Genom en strukturerad process, samarbete och uthållighet är de på väg att skapa material som kommer att forma framtida tyngdlyftningstränare.

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm