Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Freya Koskela, Olofströms FK, imponerade stort när hon på ungdoms-EM i Moldavien tog tre silver i 59 kg-klassen i U15.

Medaljsuccé för Freya Koskela på ungdoms-EM

Freya Koskela, Foto: Isaac Julián Morillas Sánchez

Vilken tävling av Olofströms Freya Koskela! Det blev tre EM-silver på ungdoms-EM. Foto: Isaac Julián Morillas Sánchez

- Det känns så himla sjukt och overkligt. Jag är stolt över mig själv och är tacksam till alla som hjälpt mig på vägen, säger Freya Koskela som fyller 15 år i september.


Bakom fullständigt överlägsna albanskan Enkileda Carja, som satte europarekord gick Freya Koskela en spännande kamp om medaljerna. Freya, som blev EM-sexa i samma klass 2022, gick in i tävlingen genom att rycka 68 kg.

- 68-rycket kändes väl ändå helt okej. Första lyftet är oftast segt men det var jäkligt lätt, berättar hon.

Sedan tangerade Freya sitt egna rekord på 71 kg och sprätte dessutom upp 74 kg av bara farten. Det är bara ett kg under Tilde Muhrmans svenska ryckrekord från 2021. Efter säker lyftning och smart coachning räckte Freyas ryck till EM-silver i momentet framför Chiara Reljac, Kroatien på 73 kg och Rachel Zavacka, Slovakien på 72 kg.

- 71 kändes bättre än första men inte perfekt och 74 var helt klart bästa rycket. Det var bra, lätt och stabilt. Sammanfattat är jag väldigt nöjd med rycken. Jag var väldigt glad och väldigt lycklig när jag förstod att jag säkrat silvret. Men det var två till medaljer jag behövde kämpa för så det gällde att hålla ihop och fortsätta fokusera.

I stöt gick Freya Koskela in på 88 kg men bommade överraskande och hamnade i ett något svettigt läge.

- Den första 88-stöten var väl lite chockerande att jag missade men rent slarv bara. Efter den andades jag och tog det lugnt och tänkte bara hur jag skulle göra nästa försök.

Bättre gick det i hennes andra försök då hon säkrade medalj i såväl stöt som sammanlagt. När Chiara Reljac sedan missade på 91 kg så kunde Freya ta silvret i stöt genom att tangera sitt eget personliga rekord, 91 kg.

- Försök två var bättre. Då fokuserade jag fullt för jag ville verkligen inte missa. Sedan var 91 bara helt fantastisk och anledningen till tre silver. Då kände jag lycka och glädje.


Det sammanlagda resultatet 165 kg innebar personligt rekord och också EM-silver sammanlagt.

- Det är en stor sak för mig att vara näst bäst i Europa. Det har varit en lång väg till EM-silver med svett, blod och tårar men nu har jag tagit mig hit. Jag är stolt över mig själv. Nyckeln är att jag tränat fysiskt och mentalt. Jag har fokuserat på att lägga mycket tid på träningen för att det ska fungera, samt att vi haft bra band mellan mig och coacherna, avslutar Freya Koskela.

Publicerad: 2023-07-04

Senast uppdaterad: 2023-07-04

Författare: Sebastian Nurmi

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm