Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Damernas 71 kg-klass har länge varit en klass med en stor favorit. Tidigare Patricia Strenius. Numera Daniela Gherman, Sörby BoIS som gjorde sitt andra SM i viktklassen när hon klev upp på podiet i Södervärnshallen.

SM2023: Daniela Gherman med nytt SM-guld

Daniela Gherman testade på svenskt ryckrekord i 71 kg-klassen när hon vann tre nya SM-guld. Foto: Per Wiklund

10 damer startade i klassen och kampen om medaljerna. Åsa Mårtensson, AK Nilas, satte 77 kilo i sitt andra ryck vilket säkrade en medalj i momentet som skulle bli minst ett silver. På bronsplats låg Cornelia Herlin Samie, Karlstads AK, med klarade 76 kg. Precis som hon är van vid klev Daniela in när de andra tävlat färdigt. Daniela startade på 97 kg och säkrade guldet i ryck. Hon fortsatte med att imponerande snyggt sätta 100 kg och valde sedan att även gå på svensk rekordvikt inför sista rycket på 105 kg som tyvärr blev en bom denna gång. Turordningen i ryck blev guld till Daniela (100 kg), silver till Åsa (77 kg) och brons till Cornelia (76 kg).

För att vara med i medaljstriden i stöt krävdes en vikt över 90 kg. Fem damer gick på 91 kg i sista lyftet. Först ut att klara lyftet i sitt tredje lyft var Hanna Aabakken, Örebro City TK, som därmed också räddade henne kvar i tävlingen efter två missade första stötar. Efter Hanna tog sig Erika Green, Totus AK, och Åsa Mårtensson, AK Nilas, in i tävlingen och kampen om minst silver och brons i stöt hade börjat. Åsa avslutade på 101 kg vilket räckte till ett silver och Erika säkrade bronsplatsen med 100 klarade kilon. Efter detta gjorde Daniela entré och satte 115 kg, vilket är två kilo över hennes egna stötresultat från SM 2022. Den andra stöten sattes till 119 kg vilket blev en knapp miss i överstöten. Daniela valde att öka vikten till 122 kg och samma där, en knapp miss i överstöten och hon stannade på sammanlagt 215 kg och tog guldet totalt.

Alla foton: Per Wiklund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm