Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Svenska Tyngdlyftningsförbundet har en ny utvecklingsmodell och utbildningssystem. Dessutom byts den tidigare certifiering av tränare ut mot ett helt nytt licenssystem.

Tränarlicensiering ersätter certifierad tränare

Den framtagna utvecklingsmodellen som förbundet tidigare informerat om resulterar i ett system av utbildningar som också innebär ett nytt licenssystem för våra tränare.

Tränare kommer att erbjudas en uppsjö av utbildningar och fortbildningar som alla tar avstamp i vår tränarstege som kommer att ha fyra nivåer, nivå 1 till 4. De fyra nivåerna hjälper tränaren att utveckla sina kunskaper inom fyra ämnen: Lyften, Coachen, Träningen och Tävlingen.

Den första utbildningen en tränare går är nivå 1. Efter den kan tränaren ansöka om en D-licens, och med den har hen tillgång till alla våra fördjupningsmöjligheter, samt de tre högre nivåerna av tränarstegen. Fördjupningsmöjligheterna innehåller bland annat ungdoms- och juniorspecifika utbildningar, temahelger med specialister inom olika ämnen, temaföreläsningar och mentorskap.

Licenssystemet för tränare är indelat i fyra nivåer A-, B- C- och D-licens, där A är högst och D är lägst. Licenserna kräver en viss utbildningsnivå, praktisk erfarenhet och aktivitet inom idrotten och aktiv fortbildning. Förbundet har valt en övergångsperiod på fem år för att implementera detta system som i slutändan kommer att resultera i att alla tränare som har uppdrag av Svenska Tyngdlyftningsförbundet behöver inneha en licens av något slag. Licenskravet från förbundet gäller inte på föreningsnivå.

Publicerad: 2023-04-09

Senast uppdaterad: 2023-04-20

Författare: Sebastian Nurmi

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm