Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Som en del i utbildningssatsningen presenterar vi nu den struktur som är framtagen för att hålla samman alla utbildningar inom Svenska Tyngdlyftningsförbundet och för att ge en tydlig bild av vad du som medlem har för alternativ.

Så blir nya utbildnings-systemet

 

 

Foto: Per Wiklund

Svenska Tyngdlyftningsförbundets Utvecklingsmodell som vi tidigare informerat om resulterar i ett system av utbildningar och ett nytt licenssystem för våra tränare. Här under beskriver vi hur utbildningssystemet hänger ihop och hur det integreras med tränarlicenserna.

- Våra utbildningar kommer att rikta sig mot tre stora grupper av deltagare: Tränare. Lyftare. Samt domare och funktionärer. Dessa tre kategorier av utbildningar följer en och samma röda tråd, men är inte beroende av varandra på något vis. Vår ambition här är att göra det lättare att veta vilken kurs du ska gå, och smala ner innehållet i kurserna till att passa målgruppen bättre, säger Elias Hejdenberg som är utbildningsansvarig på Svenska Tyngdlyftningsförbundet och fortsätter:

- Vi har under lång tid fått önskemål om att erbjuda en bredare kunskap, samt fördjupningsutbildningar för våra tränare, och detta är lösningen. Tränare kommer att erbjudas en uppsjö av utbildningar och fortbildningar som alla tar avstamp i vårt tränarsystem på fyra nivåer.

Alla de fyra nivåerna hjälper dig som tränare att utveckla dina kunskaper inom fyra ämnen: Lyften, Coachen, Träningen och Tävlingen. Som tränare kommer du att gå vägen genom vår nivå 1-utbildning. När du gått den kan du ansöka om en D-licens, och med den har du tillgång till alla våra fördjupningsmöjligheter, samt de tre högre nivåerna av tränarstegen. Fördjupningsmöjligheterna innehåller bland annat ungdoms- och juniorspecifika utbildningar, temahelger med specialister inom olika ämnen, temaföreläsningar och mentorskap.

Licenssystemet för tränare är indelat i fyra nivåer A-, B- C- och D-licens, där A är högst och D är lägst. Licenserna kräver en viss utbildningsnivå, praktisk erfarenhet och aktivitet inom idrotten och aktiv fortbildning. Vi har valt en övergångsperiod på 5 år för att implementera detta system som i slutändan kommer att resultera i att alla tränare som har uppdrag av Svenska Tyngdlyftningsförbundet behöver inneha en licens av något slag. Licenskravet från förbundet gäller inte på föreningsnivå.

- När det gäller lyftare kommer vi att erbjuda tre lyftarkurser, som inte behöver genomföras i någon specifik ordning. Under alla våra lyftarkurser riktas allt fokus på dig som individ och hur vi tror att du kan förbättra din lyftning. Du får lära dig mer om återhämtning, kost och träning, säger Elias Hejdenberg.

Lyftarkurs 1 vänder sig mot den nya lyftaren, som aldrig tidigare tränat tyngdlyftning, eller till dig som har tränat ett tag men som fortfarande känner dig osäker på din teknik. I korta drag gäller det kategorierna Rörelsevana och Skivstångsvana.

Lyftarkurs 2 riktar sig till dig som tränat ett tag och som vill ta din lyftning till nästa nivå. Här får du träffa några av Sveriges mest kompetenta tränare och du får råd och tips på hur du kan ta din träning vidare. Denna kurs passar dig som är i Tyngdlyftning för motion, Träna för att träna och Träna för att tävla.

Lyftarkurs 3 är en slags träningsläger, du har antagligen tränat ett tag och har en solid teknik. På detta läger träffar du likasinnade lyftare från hela landet, riktigt kompetenta tränare och du får möjlighet att utveckla din lyftning ytterligare. Detta är även ett ypperligt tillfälle för dig att lära känna andra lyftare från runt om i landet och hitta lite extra motivation. Detta passar dig som är i kategorierna Träna för att tävla, Träna på att vinna och Tävla för att vinna.

- För domare och funktionärer satsar vi på att göra våra kurser mer lättillgängliga och lättsmälta. Här kommer du att se kortare onlineutbildningar som förbereder dig för att klova under en serietävling eller arrangera en tävling. De kurser som våra domare går kommer att få en tydligare gemensam struktur och vår strävan är att öppna upp kurserna för fler individer. Du som är domare idag kommer att behålla din domarlicens precis som vanligt, och kommer först märka av förändringarna när du går din nästa fortbildning, säger Elias Hejdenberg.

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken