Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Svenska Tyngdlyftningsförbundet har nåtts av den tråkiga nyheten att Stefan Jakobsson, Upsala TK, avled den 23 januari 2023. Han blev 75 år.

Stefan Jakobsson har avlidit

Foto: Gerg Hedderich

Stefan Jakobsson in action. Foto: Gerg Hedderich

Stefan tillhörde svensk tyngdlyftningselit mellan åren 1974 - 1979. Under den tiden deltog han på OS Montreal, tre VM och fyra EM. Under dessa år blev Stefan nordisk mästare två gånger och svensk mästare fem gånger. Det blev totalt 11 svenska rekord och 21 landslagsuppdrag. 1976 belönades Stefan med Nordiska Tyngdlyftningsförbundets Elit-nål och 1977 blev han Stor Grabb nr 41.

Men kanske minns de flesta Stefan som en hängiven Masters-lyftare. Redan 1992 vann han sin klass på World Masters Weightlifting. 1999 invaldes Stefan in i World Masters Hall of Fame och är till dags dato den enda svenska lyftaren i denna fina krets.

Under många år var Stefan också engagerad i distrikts- och föreningsarbeten. Han var kassör i både Upsala TK och Upplands/Östra Svealands TF. Hans engagemang för tävlingsidrotten var stort och han fanns alltid med i tävlingsorganisationen under de tio år då Upsala TK arrangerade SM för seniorer. Tillsammans med Janne Winberg utgjorde de en garanti för mycket fina SM-tävlingar.

Stefan var tävlingsaktiv från mitten av 1960-talet och gjorde sin sista tävling på EM Masters 2017, drygt 50 år. Vi kommer att minnas Stefan som en riktig kämpe på lyftpodiet, där vikterna flög upp i spänstiga lyft. Vila i frid.

//Håkan Johanson

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm