Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Hugo Hultvall grejade ny svensk EM-medalj

Sveriges framgångar under junior- och U23-EM fortsätter. På söndagskvällen tog Hugo Hultvall EM-brons i stöt.

Hugo Hultvall tog medalj i stöt på U23-EM. Foto: Isaac Morillas


Örebro Citys Hugo Hultvall följde upp C4 Kristianstads Joen Vikingsson Sjöbloms trippla brons på junior-EM genom att ta stötbrons på U23-EM i albanska Durres.


- Helt sjukt, jag kunde inte fatta det först. Det kändes först som att jag underpresterade utifrån min förmåga. Men på mästerskap händer det grejer för alla och helt plötsligt stod jag där. Någonstans hade jag en dröm om medalj men trodde inte riktigt på det själv. Målet var att nästa år eller året därpå ta medalj. Så det är extremt stort, säger Hugo Hultvall om succén.

Hugo Hultvall inledde 102 kg-klassen med att missa första försöket i ryck på 137 kg. Han klarade dock det andra på samma vikt och gick sedan upp till 143 kg i sista rycket. En bom där innebar en femteplats i momentet.

- Rycken kändes bra, jag var riktigt snabb och hade bra klipp. Jag har dock vart skadad i handleden så det var andra gången på en månad jag var över 100 kg i ryck. Så när vikten närmade sig max var inte riktigt kroppen där. Jag fick med mig ett ryck på 137. Jag var besviken på mig själv men också riktigt arg och revanschsugen. Nu kör vi på stötarna tänkte jag, berättar Hugo Hultvall.

Stötarna inleddes med att Hugo klarade 170 kg. Sedan bommade han 176 för att till sist klara sista försöket.


- Stötarna har aldrig känts så bra. De tunga dragen har gjort sitt kan man säga. 160 har aldrig känts så lätt. Sedan gick jag ut på 170, kändes bra, sedan klovades 176, jag gick ut och sedan hände samma som på rycken. Kroppen hängde inte riktigt med och jag bommade. Sedan gick jag ut på sista försöket. Även det på 176 och då hade jag bara bestämt mig. Det var min näst tyngsta stöt någonsin men kändes sjukt bra med riktigt bra avslut.

176 kg innebar U23EM-brons i stöt.

- Svårt att tro att jag tagit medalj. Men otroligt glad, lite tårögd blev man. Mycket av framgången ligger hos min tränare Linus Nilsson, hans program och stöd gör otroligt mycket. Sedan såklart min hårda träning det senaste året. Jag vill också ge en stor eloge till landslagstränarna som är sjukt rutinerade, säkra och ger otroligt bra stöd. Sedan var också min familj på plats och hejade. Utan dem hade det inte varit samma sak.


Sammanlagt blev det 313 kg och fjärdeplats totalt.


Hugo Hultvall ”upptäcktes” av Linus Nilsson i Örebro City som efter en tävling i crossfit förra året skrev och frågade om Hugo ville börja tävla då han med sina vikter var konkurrenskraftig på SM 2021.

- På SM det året vann jag ett guld och två brons. Helt sjukt glad, säger han.

Tävlingen ledde till en plats på Nordiska Mästerskapen samma år.

- När jag är där var målet att kvala till detta EM. Det gjorde jag och sedan dess har jag hunnit göra några serietävlingar och SM. Så, ja lite drygt ett år sedan gjorde jag min första tävling. Detta är bara början, avslutar Hugo Hultvall.

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken