Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Nationellt träningscenter för tyngdlyftning – Nu startar Elitmiljö Tyngdlyftning Halmstad

Svenska Tyngdlyftningsförbundet startar, tillsammans med Eleiko Group AB och Högskolan i Halmstad, ett nationellt träningscenter.

Per Wiklund

Här kommer en del av Elitmiljö Tyngdlyftning Halmstad att hålla till. Foto: Per Wiklund


Svenska Tyngdlyftningsförbundet startar den 1 september, tillsammans med Eleiko Group AB och Högskolan i Halmstad, ett nationellt träningscenter där tanken är att samla Sveriges bästa lyftare och tränare och samtidigt möjliggöra kombinationen elitidrott och högskolestudier.

Sverige har de senaste fyra åren tagit över 20 EM-medaljer på senior- och ungdomssidan, dessutom ett par VM-medaljer. Det är resultat som svensk tyngdlyftning inte varit nära av sedan slutet av 60-talet.

Svenska Tyngdlyftningsförbundet fortsätter nu det påbörjade arbetet genom att starta Elitmiljö Tyngdlyftning Halmstad (ETH) som blir en gemensam miljö för träning, utbildning och utveckling. Till ETH rekryteras en internationell tränare som ska leda satsningen och dit knyts även resurspersoner inom nutrition, biomekanik, idrottsmedicin, idrottspsykologi och ledarskap.

– ETH vill locka lyftare som efter gymnasieålder kan tänka sig att satsa på en elitkarriär inom tyngdlyftning samtidigt som de studerar eller arbetar. Vilket ligger i linje med Riksidrottsförbundets intention att stötta dubbla karriärer. ETH är också tänkt att bidraga till att utbilda tränare, arrangera läger och utbildningar, säger Svenska Tyngdlyftningsförbundets ordförande Joakim Eriksson och fortsätter:

– Vi är stolta över att vi efter flera år av arbete har att avtal klart som sträcker sig från och med nu till och med 2024. Vi tror att ETH kan bli av avgörande betydelse i vår jakt på EM-medaljer, topp 8-placeringar på VM och OS-deltagande.

Eleiko Group AB:s VD Erik Blomberg:

– För Eleikos del innebär ETH en möjlighet att stötta tyngdlyftningens utveckling i Sverige. Vi hoppas att ETH ska leda till bättre svenska resultat internationellt men också att bredda tyngdlyftningen i Sverige. Vår roll är att vara delfinansiär av projektet och att upplåta faciliteter för träning och utbildning. Inte minst genom Eleiko Sportcenter som är en optimal anläggning för den här satsningen.

Högskolan i Halmstad, som också är delfinansiärer, är ett Riksidrottsuniversitet och har sedan tidigare två liknande elitidrottsmiljöer med Svenska Golfförbundet och Svenska Bordtennisförbundet.

– Vi bidrar med kunskap om utbildning och forskning men hjälper också tänkbara elitidrottande studenter att hantera sina dubbla karriärer. Vi kan ge dem stöd både inom deras idrott och framtida profession. Vi kan genom ETH dessutom vara med och söka externa forskningsmedel för intressanta och angelägna frågor som kan lyfta svensk tyngdlyftning till en nationell och internationell nivå, säger Urban Johnson, professor på Högskolan i Halmstad och projektledare för Riksidrottsuniversitetet.

Fakta samarbetspartners ETH


Eleiko Group AB

Eleikos uppdrag är att göra människor starkare, så att de kan prestera bättre – i sport och i livet. I över 60 år har Eleiko varit världsledande i styrkebranschen. Eleiko är unikt certifierade av IWF, IPF och WPPO. Fler än 1 000 världsrekord har slagits med Eleikos skivstång som har medverkat i både VM och OS. Med fokus på kvalitet, innovation och kundservice är de den ledande leverantören för både utrustning och utbildning i styrka, produkterna har levererats till över 180 länder.

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad är i samarbete med Malmö Universitet ett Riksidrottsuniversitet (RIU) under perioden 2022-2026 och jobbar brett med att främja elitidrott genom utbildning, forskning och stöd till dubbla karriärer. Forskningen vid Högskolan i Halmstad är internationellt känd och bedrivs inom tvärvetenskapliga innovations- och forskningsmiljöer. Högskolan tar en aktiv del i samhällsutvecklingen genom omfattande och erkänt samarbete med både den privata och offentliga sektorn.

Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet, som grundades 1922, arbetar med att utveckla, administrera och representera svensk tyngdlyftning med drygt 100 föreningar, 1 000 tävlingslyftare och 12 000 medlemmar. Svenska Tyngdlyftningsförbundets kansli finns sedan 2020 i Idrottens Hus i Stockholm och sedan dess sker utveckling på många områden som organisation, utbildning och digitalisering. De senaste åren har förbundet bland annat startat upp projekt med unga tjejer och killar med bra initiala resultat.

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken