Här kommer generalsekreteraren Sebastian Nurmis rapport inför senaste styrelsemötet som genomfördes måndagen den 2 juni.
Generalsekreterarens senaste rapport
Central verksamhet
Förbundsutvecklingsplan
Den 1 september ojämnt år ska alla SF lämna in en förbundsutvecklingsplan och en elitutvecklingsplan till RF enligt en mall RF tar fram. Dessa gäller för 2026-2027 och har viss inverkan på vilket stöd vi tillges för några av de stöd som finns.
Utvecklingsarbete
Vi har under veckorna efter förbundsmötet haft flera möten på sportkontoret om vårt arbete. Vad vi får kritik om, vad vi är bra på och vad vi kan utveckla. Min uppfattning är att denna typ av dialog får oss att komma närmare varandra och bli bättre. Det kommer att fortgå. Det är dock viktigt att understryka att mycket arbete redan har utvecklats och är på en bättre nivå nu än för några år sedan.
En del av detta utvecklingsarbete är att vi inför tydligare lathundar, manualer och mallar som ger oss en trygghet och stabilitet. Det säkerställer att vi arbetar på ett likartat sätt och behandlar alla likadant. Det har påbörjats och kommer fortgå under 2025 för att sedan ständigt behöva uppdateras.
Sportkontoret
Sportkontoret kommer vara öppet de flesta veckorna under sommaren men med begränsade tider. Tiderna läggs upp på hemsidan.
Utvärdering framtidskonferensen
Den utvärdering som vi gjorde efter framtidskonferensen/förbundsmötet är viktig i arbetet med framtida möten och konferenser. Den stora delen som lyfts fram är att förbundsmötet drog ut på tiden vilket påverkade framtidskonferensen negativt. Dock var den allmänna åsikten om helgen och dess innehåll positivt.

Helene Johage har den senaste månaden både representerat STF på Riksidrottsmötet och SOK:s årsmöte
Riksidrottsmötet
I slutet av maj genomfördes Riksidrottsmötet (RIM) i Göteborg. STF representerades av mig och vår ordförande Helene Johage. Mötet samlade representanter från hela idrottsrörelsen för att fatta beslut om framtida riktning, resurser och strategier. Här följer några av de mest relevanta punkterna:
Ny strategi mot 2035
En övergripande strategi för hela idrottsrörelsen antogs. Den har tagits fram genom bred dialog med förbunden och bygger på gemensamma mål för idrottens utveckling kommande tio år. STF kommer analysera innehållet och se hur det påverkar eller kompletterar vår befintliga strategi.
Takstödet kvar på 10 %
En av de mest omdiskuterade frågorna handlade om takstödet. Alltså hur mycket stöd ett enskilt förbund kan få från RF. Diskussionen stod mellan 10 och 12 procent, och beslutet blev att behålla nuvarande nivå på 10 procent. Helene deltog aktivt i debatten om varför vi anser det är viktigt att 10% står fast.
Utredning av LOK-stödet
En ny utredning av LOK-stödet (lokalt aktivitetsstöd) inleds, där STF ser en möjlighet att bidra. Vi vill vara med i arbetet för att göra stödet mer anpassat till vår verksamhet, där dagens modell inte alltid speglar våra verkliga behov och förutsättningar.
Ekonomiska stödsystemet i stort
RF:s förslag (bortsett takstödet) i stort antogs. Exakt hur detta kommer påverka STF:s framtida stöd återstår att se, men vi vet att det kan bli viss minskning av ekonomiska stödet från 2026,
Trygg idrott i fokus
Flera beslut och diskussioner berörde trygg idrott. Bland annat presenterades nya riktlinjer för hur förbund och föreningar ska arbeta mer systematiskt med trygghet, inkludering och förebyggande arbete mot kränkningar och övergrepp. RF betonade vikten av att detta arbete integreras i det ordinarie föreningslivet och inte som ett sidoprojekt.
Barn och ungas inflytande prioriteras i idrottsrörelsen
Under RIM beslutades att barn och ungas delaktighet och inflytande ska få en tydligare och mer självklar plats i idrottsrörelsens demokratiska processer, i linje med de nya strategierna Svensk Idrott 2035 och SISU Idrottsutbildarna 2035.
Bemötande och inflytande bland unga förtroendevalda ska kartläggas. Uppföljning ska ske löpande och utvecklingen redovisas. Sammantaget signalerar besluten en vilja att förändra kulturen i hela idrottsrörelsen, där unga inte bara ses som framtidens ledare utan som viktiga ledare redan idag. Vi har startat en dialog med SF som infört barn- och ungdomsnätverk (likt det som finns centralt hos RF som heter Eldsjäl 2.0) för att se om vi kan testa något liknande inom tyngdlyftningen.
Motionen om +65
Vår gemensamma motion om fortsatt utveckling av +65-lyftning fick tyvärr inte bifall. Det betyder att frågan inte prioriteras centralt inom RF just nu, men vi kommer naturligtvis fortsätta utveckla detta område inom STF. Stödet kommer också finnas kvar minst 2026-2028 som projektstöd, eftersom att det kommer riktade pengar från staten.
Styrelsevalen följde valberedningens förslag
Anna Iwarsson omvaldes som ordförande för RF/SISU. RF:s styrelseval och övriga beslut följer i linje med föreslagna förändringar från valberedningen.
Tävling
Viktklasser
Nya viktklasser träder i kraft 1 juni 2025 vilka beslutades av IWF i början av 2025.
Ytterligare ändring av en (1) herrklass skedde av IWF efter att IOK beslutat att det endast blir 5 viktklasser per kön på kommande OS 2028. Klass 98 utgår och klass 94 införs viket innebär att det redan på SM för vår del och för alla efter 1 juni blir som följer:
För seniorer och juniorer
Damer
- 48kg, 53kg, 58kg, 63kg, 69kg, 77kg, 86kg, +86 kg
Herrar
- 60kg, 65kg, 71kg, 79kg, 88kg, 94kg, 110kg, +110 kg.
För ungdomar
Flickor
- 44kg, 48kg, 53kg, 58kg, 63kg, 69kg, 77kg, +77kg.
Pojkar
- 56kg, 60kg, 65kg, 71kg, 79kg, 88kg, 94kg, +94kg.
EWF (har även beslutat ändringar för U15 enligt följande):
Flickor
- 40 kg, 44kg, 48kg, 53kg, 58kg, 63kg, 69kg, +69kg
Pojkar
- 52kg, 56kg, 60kg, 65kg, 71kg, 79kg, 88kg, +88kg
Databas
Åsa och Alexandra har jobbat med SportsID och Åsa har lagt in samtliga profiler på licensierade lyftare, coacher och domare. Till senior-SM används SportsID för första gången tillsammans med sportdata. SportsID kommer att fungera som en databas för alla atleter, coacher, domare och övriga roller i tävlingssammanhang. Nästa steg i processen är att lansera en ranking (via sportsID och sportdata) där vi börjar med året 2026, 2025 och publicerar ranking allt eftersom på tidigare år. I denna kan vi även lägga till kval för SM 2026.
Omregistreringar
Det har gjorts åtta omregistreringar för lyftare för perioden 1-15 maj 2025.
Ungdoms-SM var förstås en höjdpunkt under maj månad där sportkontoret och STF:s fotograf Per Wiklund var på plats. Foto: Per Wiklund
Föreningsutveckling
Trygg Tyngdlyftning
Utifrån resultaten från enkäten som vi haft ute och dialogen på sportkontoret har vi utvecklat ett nytt arbetssätt för föreningsutveckling: Föreningslyftet. Arbetssättet presenterades på en samverkansträff med RF-SISU, där vi lyfte vikten av att gå från samverkan till samarbete med fokus på dialog, gemensamma träffar och regelbundna uppföljningar. Läs mer här. Länk till annan webbplats.
För att göra Trygg Tyngdlyftning mer lättillgängligt håller vi på att ta fram en digital modul i Learnifier. Modulen gör det möjligt att arbeta igenom hela trygghetsprocessen online. Den ska först testas av sportkontoret och ev. förbundsstyrelsen innan lansering för föreningar och distrikt.
Föreningslyftet
Föreningslyftet är ett långsiktigt och levande arbetssätt som utvecklats tillsammans med alla på sportkontoret. Alla inom tyngdlyftningen är samskapare genom att bidra med feedback och förbättringsförslag. Mer information här. Länk till annan webbplats.Just nu arbetar vi med flera delar kopplat till Föreningslyftet:
- En enkät till sportkontoret och förbundsstyrelsen har skickats ut, med deadline 30 maj. Den handlar om att välja nästa tema för perioden 2026-2027, vilket kommer genomsyra arbetet med föreningsutveckling under nästa tvåårsperiod.
- Parallellt utvecklar vi interna rutiner för hur dialogen med föreningarna ska utvecklas framöver. Arbetet sker stegvis i samskapande form, där idéer samlas in, sammanställs och förslag diskuteras i sportkontoret innan beslut fattas. Målet är att alla inom sportkontoret ska kunna arbeta med föreningsutveckling på ett tydligt och enhetligt sätt.
Hållbarhetsarbete
Vi har tagit fram ett förslag på en hållbarhetsstrategi där vi konkretiserar hur vi integrerar de globala målen i vår befintliga strategi. Nästa steg är att utveckla en hållbarhetspolicy som blir ett vägledande dokument för alla inom svensk tyngdlyftning. Policyn ska vara ett stöd i både verksamhet och evenemang för att visa vår gemensamma riktning.
Jämställdhet
Thomas och Helene presenterade på framtidskonferensen vår jämställdhetsplan samt det underlag som Helene arbetat fram. Ett uppföljande möte genomfördes med sportkontoret i förra veckan för att besluta om nästa steg i arbetet. Där var Madeleine med som ska ersätta Helene i arbetet för att stärk det fortsatta utvecklingsarbetet.
Projektstöd Barn & Ungdomar
För att uppmuntra och inspirera föreningarna till att starta egna projekt för att bidra till barn- och ungdomsverksamheten i tyngdlyftningsförbundet kommer vi att göra en satsning utifrån de idrottsmedel vi har kvar i Idrottonline. 100 000 kr kommer att fördelas emellan de föreningar som söker medel inom perioden 15 Juni till 15 Juli.
Potten fördelas på följande sätt:
- Antal ansökningar
- Syfte och mål
- Genomförande
- Rekrytering och marknadsföring prioriteras
- Målgrupp
- Koppling till Svensk Tyngdlyftning lyfter
- Summan av föreningens tidigare godkända idrottsmedel för projektstöd B&U 2024/2025 får inte överstiga 20 000 kr
Projektstödet kan sökas för barn och ungdomar till och med 25 år. Exempel på aktiveter föreningen kan söka stöd för: Teambuilding, rekrytering, prova på, öppet hus, marknadsföring, material för nystartad verksamhet, trygga idrottsmiljöer, föreläsning mm.
Riktlinjer för ekonomiskt stöd
Vi har initierat ett arbete med att ta fram tydliga riktlinjer för våra ekonomiska stöd. Syftet är att föreningarna lättare ska förstå vad stöden gäller för, hur de ansöker, vilka krav som ställs och hur vi bedömer ansökningarna. Ett första möte har genomförts, och nästa möte sker före sommaren. Målet är att riktlinjerna ska vara klara till 2026, då uppdaterad information publiceras på hemsidan och nya Idrottarenan (som ersätter Idrottonline nästa år).
+ 65
Boken till +65-utbildninen är färdigskriven och tryckt. De som gått utbildning har nu också fått exemplar av instruktörshandboken. Vi deltog i "Mötesplats idrott 65+" på Bosön och genomförde två workshop i samband med framtidskonferensen. Där Thomas och Monica Norlander berättade om arbetet med +65-träning och om fördelar för såväl individ som förening. Flera kom efteråt och berömde arbetet och intresse väcktes hos några. Två workshops med ca 20 deltagare i varje.
Några föreningar har sökt och fått startpaket från Eleiko (finansierat av RF-medel). Norlanders med stöd från Elias jobbar på att få tag på dessa föreningar för att kunna lägga en gemensam plan för det fortsatta arbetet med +65-träningen. Tanken är att kunna samordna en utbildning för Nacka, Ekerö och Södertäljelyftarna. Siktet är inställt på att det blir i början på september och att vi kan vara på idrottens hus.
Hållbarhet och trygg idrott på mästerskap
Vi har påbörjat ett arbete med att ta fram en checklista för trygg idrott och hållbarhetsarbete kring SM-arrangemang. Syftet är att skapa ett gemensamt och användarvänligt verktyg som hjälper arrangörer att säkerställa kvalitet, struktur och trygghet inför, under och efter ett svenskt mästerskap. Arbetet befinner sig fortfarande i idéfasen, vilket innebär att checklistans exakta innehåll ännu inte är fastställt. Vår ambition är att utgå från trygghetsaspekten som grund och därefter bygga på med andra relevanta delar som kan stödja arrangörer i planering och genomförande av SM.
Elitidrottskonferensen på Bosön var nyttig.
Elit & Landslag
VM-tävlingar för seniorer 2026-2028
2026 Ningbo, Kina
2027 Jerevan, Armenien
2028 Caracas, Venezuela
Elitidrottskonferens
Sportchef och landslagscoach Tom Söderholm deltog på RF:s Elitidrottskonferens 9-10 april. En mycket bra konferens med en massa nyttigheter.
Elitutvecklingsplan
Ny elitutvecklingsplan för 2026- 2027 är påbörjad. Sportchefen håller på att skriva denna plan nu som kommer att ligga till grund för vårt arbete samt för de bidrag vi kan få under 2026-2027. Elitutvecklingsplanen ska, som jag skrev ovan, skickas in senast 1 september.
Läger
Genomförda
Unga Lyftare 7-9 mars Halmstad
Elitgruppen 20-23 mars Halmstad
Unga Lyftare 11-13 april Halmstad
Utvecklingslandslag 11-13 april Halmstad
Elitgruppen 15-18 maj Sandviken
Kommande
Unga Lyftare 4………….4-6 juli Halmstad
Elitgrupp läger 4…….… 14-17 augusti Halmstad
Elitgrupp läger 5………..17-19 september Halmstad
Unga Lyftare läger 5……17-19 oktober Halmstad
Elitgrupp läger 6………..23-26 oktober Halmstad
Unga Lyftare läger 6……21-23 november Halmstad
Genomförda tävlingar
EM seniorer 13-21 april
Deltagare: Moa Henriksson, Jennifer Andersson, Ida Åkerlund, Hugo Ottosson
Coacher: Tom och John Söderholm
Domare: Patrik Helgesson
Off rep: Helene Johage
Helsinki Open 17 maj
Utvecklingslandslagets första tävling
Deltagare: Susanne Johansson, Olivia Wärnehult Andy Toha, Milo Engzell, Eddie Berglund, Vilgot Lutz, Romeo Vergara, Simon Lang, Oliver Persson
Coacher: Philipe Ferreira Rodrigues, Paula Junhov Rindberg
Kommande tävlingar
Ungdoms-EM 23-31 juli Madrid Spanien
(Sista kvaltävling U-SM 25 maj. 6 lyftare aktuella.)
EM Juniorer och U23 4-12 september Albanien
VM seniorer 3-12 oktober Förde, Norge
NIU Falun
Sportchef och GS genomförde möte 18 mars med NIU-Faluns Olavi Blomfjord och rektor Mikael Söderberg. Vi diskuterade nuläget och hur vi ska jobba framåt kopplat till liggande utvecklingsplan.
Antidoping
Planerad föreläsning genomfördes i samband med Elitgrupps-läger av ADSE, Anti-Doping Sverige. På detta läger deltog även de andra två elitmiljöerna i Halmstad, golf och pingis i ett led att samarbeta mer. Alla landslagscoacher ska enligt vår nya antidopingplan uppfylla vissa krav på utbildning och godkännande.
Detta arbete har pågått under hela året och planeras att avslutas för de flesta i juni. Då ska alla coacher som ska delta på internationella mästerskap, EM och högre, vara klara med sina kurser och ifyllda dokument som senast i juli ska skickas in till IWF via GS.
I höst fortsätter arbetet med övriga landslagscoacher.
ETH
Sportchefen har genomfört styrgruppsmöte med Högskolan i Halmstad där det framgår att Halmstad kommun tillsammans med Högskolan ser ut att satsa mer på dubbla karriärer vilket innebär att även vi som elitmiljö kan få tillgång till ökade resurser framöver.
Ett nytt projekt angående kommunikation/ organisation för landslagsledningen som genomförts med Högskolan via praktikant Ebba Tingström är klart och ska presenteras först internt på ETH och därefter till hela landslagsledningen. Även om projektet är inriktat på landslaget kan även andra få tillgång till detta arbete. Arbetet håller hög kvalitet och innehållet kommer att ingå i kommande elitutvecklingsplan för 2026-2027.
ETH-lyftare har deltagit i en filminspelning med i marknadsföringssyfte för Eleikos kommande produktsläpp.
ETH-aktiviteter (mars-maj)
ETH-tränare Patric Bettembourg har besökt:
-29 mars Södra Götalands DM i Växjö
-5 april Västra Götalands DM i Göteborg på Vagnhallen.
-4 maj Sörby Bois för att titta till lyftare från projektgrupperna.
-24-25 Maj ETH-coach/juniorkapten på USM i Sandviken.
Besök på ETH
Patric Bettembourg har haft besök av nya lyftare som om de blir antagna till Högskolan flyttar till Halmstad för att träna och studera 13-16 april i samband med Öppet Hus-dagar
Nya besök den 2-3 maj besök av en blivande ETH lyftare och Högskolestudent.
7 och 8 maj skivstångsteknikutbildning med Sannarpsgymnasiets idrottselever.
10 maj Serieomgång 3 med KK Eleiko på HAK Greppet tillsammans med Malmö LK och Klippans KK.
100% klart med Joen Vikingsson från Juni/Juli på ETH, han har skaffat lägenhet.