Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Sedan 2024 har Svenska Tyngdlyftningsförbundet arbetat med att implementera Trygg Tyngdlyftning i hela landet. En digital enkät visar att engagemanget är stort – men att många föreningar behöver mer stöd. Nu lanserar vi Föreningslyftet, ett nytt arbetssätt för föreningsutveckling och trygg idrott.

Trygg Tyngdlyftning: Vad vi lärt oss – och hur vi går vidare

Arbetet med trygga idrottsmiljöer har pågått under en längre tid. Här (o)trygga tävlingsmiljöer från tävlingskonferensen 2024.

Under 2024 arbetade Svenska Tyngdlyftningsförbundet, i nära samverkan med RF-SISU, med att implementera Trygg Tyngdlyftning – ett stödmaterial som hjälper föreningar att skapa och upprätthålla trygga miljöer inom svensk tyngdlyftning. Arbetet bygger på förbundets värdegrund och vision: Tyngdlyftning för alla, hela livet – för ett friskare Sverige.

För att följa upp hur arbetet tagits emot och omsatts i praktiken genomförde förbundet en digital enkätundersökning i verktyget Vocean. Syftet var att samla in erfarenheter, identifiera framgångsfaktorer och utmaningar, samt fånga upp behov för fortsatt utveckling.

Enkäten besvarades av 24 föreningar, 10 RF-SISU-distrikt och Svenska Tyngdlyftningsförbundets sportkontor. Resultatet ger en viktig bild av nuläget och visar på stort engagemang men också att det finns utmaningar som behöver hanteras för att trygghetsarbetet ska bli långsiktigt och levande.

- Flera föreningar uttrycker en vilja att arbeta med trygghetsfrågorna men lyfter att brist på tid, resurser och engagemang kan göra det svårt att komma igång. Särskilt mindre föreningar beskriver trygghetsarbetet som något som riskerar att hamna vid sidan av övrig verksamhet, säger Albana Makolli, föreningsutvecklingsansvarig på förbundet, och fortsätter:

- Samtidigt ser vi fina exempel på föreningar som lyckats integrera trygghetsfrågor i sitt styrelsearbete och ser trygghet som en naturlig del av föreningskulturen. Det är exempel som vi vill synliggöra och sprida vidare.

Även inom RF-SISU-distrikten varierar läget. Vissa distrikt har etablerat ett kontinuerligt arbete med Trygg Tyngdlyftning, medan andra fortfarande är i uppstartsfas. Gemensamt är dock insikten att material och resurser finns – men att nyckeln till framgång ligger i relationer, tydlig struktur och lokalt anpassade lösningar.

- På sportkontoret har trygghetsfrågorna integrerats i det interna arbetet, bland annat genom uppdaterade policydokument och som stående punkt på möten. Utmaningen ligger nu i att nå ut till föreningarna i ännu högre grad, bygga relationer och erbjuda stöd som både är tydligt, tillgängligt och anpassat efter föreningarnas verklighet, menar Albana Makolli.

För att möta dessa behov har förbundet tagit fram ett nytt arbetssätt för föreningsutveckling – Föreningslyftet.

- Arbetssättet har växt fram ur insikterna från enkäten, tidigare erfarenheter samt dialoger med andra förbund och organisationer, säger förbundets generalsekreterare Sebastian Nurmi och fortsätter:

- Det bygger på tydligare roller och ansvar, närmare och mer kontinuerlig kontakt med föreningarna samt flexibla lösningar utifrån varje förenings förutsättningar. Vi ser det som ett viktigt nästa steg för att utveckla föreningslivet i svensk tyngdlyftning och skapa trygga, inkluderande och hållbara miljöer – tillsammans.

Partners

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken