Svenska Tyngdlyftningsförbundets ordförande Joakim Eriksson lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan efter ett extrainsatt styrelsemöte.
Joakim Eriksson lämnar som ordförande – Markerar ansvar efter oenighet

Joakim Eriksson är inte längre ordförande för förbundet.
Under tisdagskvällen hölls ett extrainsatt styrelsemöte i Svenska Tyngdlyftningsförbundet. Bakgrunden var de punkter som lekmannarevisorerna, som ska granska förbundets verksamhet ur ett demokratiskt perspektiv, lyft fram i sin revisionsberättelse.
Lekmannarevisorerna skriver i sin revisionsberättelse bland annat att två av styrelseledamöterna har agerat på egen hand i valfrågor och framfört allvarlig kritik mot enskilda styrelseledamöter, styrelsens arbetssätt och mot anställd personal.
På mötet, där även lekmannarevisor Benny Johansson medverkade, diskuterades händelserna. När alla i styrelsen fått komma till tals bad Joakim Eriksson att de två ledamöterna skulle lämna styrelsen. Båda styrelseledamöterna valde att stanna kvar.
Därefter valde Joakim Eriksson själv att avgå med omedelbar verkan.
- Det som hänt är så pass grovt att man måste begära ett ansvarsutkrävande. Eftersom att styrelseledamöterna valde att inte avgå blev följden att jag tog ansvar för det som hänt. Det här är en djupt beklaglig situation men jag kan inte fortsätta som ordförande i en styrelse där grundläggande värderingar inte efterlevs, säger Joakim Eriksson i ett uttalande.
Joakim Eriksson har varit ordförande i sju år. Vice ordförande Helene Johage kliver nu in som ordförande till förbundsmötet väljer en ny ordförande den 26 april.
Från lekmannarevisorernas revisionsberättelse:
”Kap 5 (RF:s kod...): Styrelseledamotens uppdrag:
b) En styrelseledamot har nominerat en person till ordförandeposten i förbundet. Detta innebär en risk för påverkan på valberedningens självständighet. Observera att en enskild person inte kan göra nomineringar (endast SDF/förening/ombud förbundsmöte)
c) Två styrelseledamöter initierade och deltog på möte med SDF-repr om kommandepersonval utan förankring i styrelsen. Visar på bristande kunskap om demokrati och bristande intern kommunikation men framförallt bristande kunskap om innebörden av att vara ledamot i en förbundsstyrelse. I anslutning till samma möte (då SDF-repr lämnat mötet) framfördes mycket allvarlig kritik mot enskilda styrelseledamöter, styrelsens arbetssätt och mot anställd personal.
d) I samband med ett möte med distriktsöversynsgruppen användes stor del av mötet till att diskutera kommande valfrågor -i ett forum som ägs och initierats av styrelsen och som man haft styrelsens uppdrag att genomföra. Detta är ett allvarligt avsteg från ”RF:s kod fördemokratisk styrning” och innebär också här en påtaglig risk för påverkan på valberedningens självständighet. Men framförallt, åtgärder som dessa skadar påtagligt såväl förbundets interna demokrati som externa trovärdighet."